Πολιτική

Μητσοτάκης: «Να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά μέσα για να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα»

Το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας θα συζητηθεί και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό το να συγκεντρωθούν ηγέτες δύο νότιων χωρών και δύο βόρειων χωρών, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για να συζητήσουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού», ανέφερε την Κυριακή (22/12) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Βορρά – Νότου στη φινλανδική Λαπωνία.

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε: «Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικό για εμάς να καταλάβουμε ποια είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Φινλανδία, κυρίως ως προς τη διαχείριση των συνόρων με τη Ρωσία που εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα, αλλά ήταν ευκαιρία για εμένα και για την Τζόρτζια [σ.σ. Μελόνι] να παρουσιάσουμε κάποιες προκλήσεις ασφάλειας και μετανάστευσης που αντιμετωπίζουμε στην ανατολική και στην κεντρική Μεσόγειο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η πρώτη είναι ότι η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής, καθώς και μία κοινή προτεραιότητα, ανεξαρτήτως αν έχουμε κάποια χερσαία ή υδάτινα σύνορα. Η καλύτερη διαχείριση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλημα και αυτό είναι και το θέμα που συζητήσαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και θα ήθελα να επαναλάβω από εδώ, από τη Λαπωνία, πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τη διαχείριση των συνόρων, αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουνε να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά».

«Αναλαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα»

Όσον αφορά την ασφάλεια, είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είτε πρόκειται σε εθνικό επίπεδο είτε πρόκειται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτοντας: «Εγώ, προσωπικά, έχω συνηγορήσει υπέρ περισσότερης ευελιξίας σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης. και πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς και στη συνέχεια τις δαπάνες για την άμυνα, αλλά πρέπει να διερευνήσουμε και όλα τα πιθανά μέσα που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο, όπου και θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και όσον αφορά στην ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο καινοτόμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίως αυτή τη στιγμή όπου πρέπει να πείσουμε τους διατλαντικούς συμμάχους και τον διατλαντικό εταίρο ότι αναλαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Φινλανδό πρωθυπουργό για τη φιλοξενία και είπε: «Θα ήθελα να πω ότι αυτές οι άτυπες συναντήσεις είναι πάντα ιδιαιτέρως εποικοδομητικές και σε ευχαριστώ που μας έδωσες τη δυνατότητα να επισκεφτούμε όχι μόνο αυτό το υπέροχο μέρος της χώρας σου, αλλά να καταλάβουμε καλύτερα και ποιες είναι οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά στην ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι γιορτές δοκιμάζουν την ανθρωπιά μας
Η KOSMOCAR στην κορυφή των True Leaders 2023
Chevron Right