Την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς περιμένουν κυβέρνηση και ειδικοί για να βγάλουν ένα πρώτο συμπέρασμα για το εύρος της διασποράς του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη μαθητική κοινότητα και κατ επέκταση στην κοινωνία.
Από το κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει εξέταση και μελέτη των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ θα αναλυθεί και η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει per mare per terra να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά, το πρώτο που θα μπει στο τραπέζι στην περίπτωση που υπάρξει ή καταγράφεται τάση εκρηκτικής διασποράς στα σχολεία, είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής, καθώς όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του, το περίπου 90% των εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών, έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Αφήνουν, ωστόσο, σαφέστατα να εννοηθεί ότι αν η κατάσταση επιβαρυνθεί σε βαθμό που να θέσει σε κίνδυνο τη δια ζώσης εκπαίδευση, τότε πιθανότατα θα γίνει το επόμενο βήμα, του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για το 10% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών, που μπορεί ποσοστιαία να φαντάζει μικρό, αλλά σε απόλυτους αριθμούς παραμένει κρίσιμο για την απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής ζωής.
Από τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εντατικοποιηθεί η επικοινωνιακή καμπάνια προς τους γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, ενώ στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει θετικά προς την παραπάνω κατεύθυνση και το κίνητρο του δωρεάν πακέτου 50 m/b στους 15-17 ετών – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή δέχεται αρκετά πυρά, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ανήλικους, οι οποίοι δεν μπορεί να μπαίνουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως συμβαίνει με τους ενήλικους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 12 έως 15 ετών είναι 13% και στις ηλικίες 15 -17 είναι λίγο πάνω από το 20%
«Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Προϋπόθεση όμως είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών και να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στον αγιασμό στο Δαμάσι Τυρνάβου.
Πάντως η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τους ανεμβολίαστους και με την απειλή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, θα υπάρξουν αρκετοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα σπεύσουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία». Κάτι ανάλογο, άλλωστε, έγινε με τους υγειονομικούς, το ποσοστό των εμβολιασμένων εξ αυτών, αυξήθηκε στο 94% από 80% που ήταν πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή εργασίας.
Όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ως τα τέλη του μήνα, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αν η πανδημία αρχίσει να δείχνει πιο απειλητικά «τα δόντια της», τότε το αργότερο, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς. Πάντα, με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, τον Νοέμβριο θα πάρουν σειρά οι εργαζόμενοι σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery, ενώ στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.