Ως θλιβερή υπόθεση διαφθοράς χαρακτήρισε τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες για την Εύα Καϊλή ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.
«Είναι ένα σκάνδαλο που συνταράσσει την καρδιά της Ευρώπης και εμείς ακαριαία αποφασίσαμε να διαγράψουμε την κ. Καϊλή. Θέλαμε να καταδείξουμε ότι δεν έχουμε καμία ανοχή σε τέτοιες πράξεις, που είναι ασεβείς προς τον πολιτικό μας χώρο και τους πολίτες. Θέλουμε να υπάρχει ένα νέο ήθος στην πολιτική ιδιαίτερα μετά τη νέα αρχή που κάναμε», επισήμανε το πρωί της Δευτέρας (12/12) ο κ. της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στο MEGA.
Κληθείς να εξηγήσει τα περί «Δούρειου Ίππου της ΝΔ» που είπε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι «η κ. Καϊλή είχε πάρει αποστάσεις από την ιδεολογική και πολιτική σύνδεσή της με το ΠΑΣΟΚ και ταυτιζόταν με τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
«Η Εύα Καϊλή λειτουργούσε ως βραχίονας του Μαξίμου στην υπόθεση των υποκλοπών»
Πρόσθεσε πως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά για το Predator στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η μέχρι προχθές ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «ήταν η πρώτη από τους πολιτικούς στην Ελλάδα που με τις δημόσιες παρεμβάσεις της χάραζε τη γραμμή, που αρχικά υιοθετούσε το Μέγαρο Μαξίμου. Ότι είχε συμβεί και στην ίδια και γενικότερα μια τακτική υποβάθμισης του θέματος. Εν συνεχεία προσπάθησε κατ’ επανάληψη να μπλοκάρει μέσα στη σοσιαλιστική ομάδα την ανάδειξη της υπόθεσης των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε μάλιστα ότι «λειτουργούσε ως βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου στη συγκεκριμένη υπόθεση», ενώ υπενθύμισε τη στάση της κ. Καϊλή στη ΔΕΘ όπου, όπως είπε «παρέστη στις εκδηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και όταν ανέβηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ έφυγε».
Ο κ. Σπυρόπουλος συμπλήρωσε ότι έγινε σύσκεψη με τους επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Ανδρουλάκης τους ενημέρωσε ότι η κ. Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις Ευρωεκλογές.
Εύα Καϊλή: Γιατί δεν διαγράφηκε αμέσως μετά από τα όσα είπε για το Κατάρ
Απάντησε στην κριτική για καθυστέρηση της διαγραφής της στο γεγονός ότι ήταν «σκιώδης» εισηγήτρια στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA και «θεωρήθηκε ότι αν την διαγράφαμε σε εκείνη τη στιγμή, θα ήταν στην ουσία μια ευθεία παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα δημιουργούσε μια σύγχυση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επιπλέον επισήμανε ότι οι δηλώσεις της κ. Καϊλή για το Κατάρ αποδοκιμάστηκαν δημόσια από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ήταν σε ευθεία αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών του κόμματος.
Ο κ. Σπυρόπουλος κατέκρινε τη στάση της κυβέρνησης να συνδέσει την υπόθεση Καϊλή με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, λέγοντας ότι «η μεγάλη ειδοποιός διαφορά είναι πως για την κ. Καϊλή μιλάμε για κοινό ποινικό έγκλημα. Ελεγχόταν για μαύρο χρήμα και πιθανό χρηματισμό από τρίτες χώρες ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή για ένα έγκλημα, για το οποίο και στη νομοθεσία της χώρας μας, επιτρέπεται σε Δικαιοσύνη και Αστυνομία να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών χωρίς να ρωτήσουν τη Βουλή. Έγινε με τη Χρυσή Αυγή, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει ποινικό έγκλημα και έτσι συνελήφθησαν. Τι σχέση έχουν αυτά με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη και τώρα του υπουργού Χατζηδάκη;».