Πολιτική

Κυβερνητική μεταστροφή στους πλειστηριασμούς και πρόταση Τσίπρα για Λινού

Θεαματική μεταστροφή της κυβέρνησης στη Βουλή στο θέμα της αναστολής πλειστηριασμών έφερε χθες το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε θύματα, κρούσματα και διασωληνωμένους ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως έχασε τον ελέγχο της πανδημίας και πρότεινε να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας η καταξιωμένη καθηγήτρια Αθηνά Λινού που προειδοποιούσε για την έξαρση της πανδημίας.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου που διευκολύνει την απώλεια της κυριότητας της πρώτης κατοικίας ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι θα αποδεχτεί τελικά τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης και θα προχωρήσει σε πάγωμα των πλειστηριασμών καθώς και σε παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των αδύναμων πολιτών τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, αποδέχτηκε την πρόταση Τσίπρα για ενίσχυση των των οικογενειών που τα παιδιά τους δεν έχουν τα αναγκαία τεχνικά μέσα για να συμμετάσχουν στην τηλε-εκπαίδευση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η κυβέρνηση έδειξε εφησυχασμό μετά το πρώτο κύμα αλλά και ότι «έπεσε έξω» στις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Η εντυπωσιακή αυτή αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι συνδέεται με τις δραματικές εξελίξεις που καταγράφονται στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και στις προβλέψεις ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Απόδοση ευθυνών στους «νέους που διασκεδάζουν»

Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός ερμήνευσε μονοπαραγοντικά την έξαρση της πανδημίας αποδίδοντάς τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στους «νέους που διασκεδάζουν». Ταυτόχρονα, διαφώνησε με την ηχηρή παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιτάχυνε τη διάδοση των κρουσμάτων της πανδημίας και υποστήριξε ότι ο συνωστισμός στα λεωφορεία και στο μετρό δεν ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού.

Ακόμη, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του καταλόγισε ότι χαρακτηρίζεται και ο ίδιος από «Πολακισμό».

Τσίπρας: Χαρτοφυλάκιο στην Αθηνά Λινού και δώρο Χριστουγέννων από το κράτος

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση για τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής υγείας την ώρα που τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύονται ανεπαρκή για να ανακόψουν την πανδημία. Ανέδειξε δε την ανάγκη για τοποθέτηση υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και πρότεινε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο του «κυβερνητικού εφησυχασμού» η κυρία Λινού δεν σταμάτησε να προειδοποιεί για τις αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία και ζητούσε εδώ και πολύ καιρό να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο κ. Κικίλιας θα ήταν καλύτερο να είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και όχι το υπουργείο Υγείας από το οποίο ήταν «εξαφανισμένος επί 8 μήνες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε επίσης να αναλάβει το κράτος την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων ώστε να πάρουν μια ανάσα οι επιχειρήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που αποκλείονται από τα αυστηρά κριτήρια καταβολής του επιδόματος, επισημαίνοντας ότι το κράτος έχει τα ταμειακά αποθέματα για να το πράξει.

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για την «αντιπολίτευση στη γρίπη»

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να προβεί σε μικροπολιτική εκμετάλλευση των θυμάτων της πανδημίας αντιπαραβάλλοντας τη στάση του με εκείνη της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.

Μάλιστα, θύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει σφοδρή προσωπική επίθεση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για το θάνατο 40 πολιτών από γρίπη. Ο πρθυπουργός αρχικά αρνήθηκε ότι είπε ποτέ κάτι τέτοιο αλλά αργότερα, όταν του διάβασε ο κ. Τσίπρας τα πρακτικά της συνεδρίασης, παρέσχε εξηγήσεις για το θέμα λέγοντας ότι στόχος του ήταν το «αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Γεννηματά: Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο συνωστισμός στα λεωφορεία

Κριτική στον πρωθυπουργό για τον ισχυρισμό του ότι ο συνωστισμός στα λεωφορεία δεν είναι επικίνδυνος άσκησε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ακούσει από εσάς κύριε Μητσοτάκη ότι δεν κολλάει ο κορονοϊός στα λεωφορεία, αλλά πότε θα βρείτε λύση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο ενώ προειδοποίησε για την καταστροφή που θα προκαλέσει ένα lockdown φυσαρμόνικα.

Σύγκρουση για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου

Σημείο έντονης τριβής αποτέλεσε, όμως, και η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα απαγορευθεί η πορεία εορτασμού του Πολυτεχνείου ανεξάρτητα από την τήρηση ή μη των υγειονομικών μέτρων.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος φώναξε «ντροπή» στον πρωθυπουργό και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εξαπολύει «λάσπη» στον εορτασμό.

Την απόφαση του ΜΕΡΑ 25 να πραγματοποιήσει πορεία με μάσκες και μέτρα ασφαλείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης και δήλωσε: «αν θέλετε χτυπήστε μας».

Αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης της πορείας τάχθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Αίθριος σήμερα με τοπικές βροχές στα ανατολικά
Aρχιεπισκόπος Αλβανίας Αναστάσιος από την ΜΕΘ του Ευαγγελισμού: «Μη φοβού, μόνον πίστευε»
Chevron Right