Το σκάνδαλο διαφθοράς με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή, που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο, εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Διότι στο επίκεντρο αυτού του σεισμού βρίσκεται μια Ελληνίδα, εκ των αντιπροέδρων του θεσμού, εκλεγμένη από το 2014 από την ΕΕ.
Μέσα από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D), η Εύα Καϊλή έγινε σημαντική προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. (
Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα, η θηλιά σφίγγει δραματικά γύρω από την Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τη γαλλική Liberation. Τη Δευτέρα, η Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος ανακοίνωσε τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, χρηματοκιβωτίων, εταιρειών και όλων των άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της, καθώς και εκείνων της οικογένειάς της.
Επιπλέον, η έρευνα στρέφεται και γύρω από μια κτηματομεσιτική εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα στη συνοικία του Κολωνακίου, στην Αθήνα, η οποία θα είχε δημιουργηθεί από την ευρωβουλευτή και τον Ιταλό σύντροφό της και έχει το όνομα της 10 μηνών κόρης τους. Και οι δύο τέθηκαν προσωρινά κρατούμενοι στο Βέλγιο την Κυριακή (10/12) κατηγορούμενοι για «διαφθορά».
Οι σπουδές και τα πρώτα βήματα αναρρίχησης
Στο μεταξύ, η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα. Η 44χρονη Εύα Καϊλή είναι μια φυσιογνωμία της ελληνικής πολιτικής ζωής με μια εκθαμβωτική καριέρα… γεμάτη ανατροπές. Ξεκίνησε ως δημοτική σύμβουλος στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, όταν ήταν φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Εκείνη την εποχή, δύο μεγάλα κόμματα μοιράζονταν την εξουσία: Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Η Εύα Καϊλή επέλεξε τους Σοσιαλδημοκράτες. Με το πτυχίο στο χέρι, διακλαδώθηκε και ξεκίνησε σπουδές διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα δημοσιογραφίας. Το 2004 εντάχθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA, όπου έγινε μια από τις κορυφαίες παρουσιάστριες.
Το 2007 μπήκε στη Βουλή και έγινε η νεότερη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ3. Επανεξελέγη το 2009. Όταν ξέσπασε η «οικονομική κρίση», η «στενή φίλη» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ψήφισε υπέρ του πρώτου μνημονίου, με το οποίο η Αθήνα δανείστηκε από τρεις πιστωτές (το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ), με αντάλλαγμα την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Το 2011 αποτέλεσε μια από τις «προσωπικότητες της χρονιάς» του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Όμως, το 2012, το ΠΑΣΟΚ υπέστη ένα πρώτο χτύπημα στις βουλευτικές εκλογές και έχασε τη θέση της ως βουλευτής.
«Το 2013, παραδόξως, διορίστηκε επικεφαλής του Κέντρου για την Ισότητα των Φύλων: δεν ήταν μακράν η πιο κατάλληλη για αυτή τη θέση, αλλά ήταν κοντά στον Βενιζέλο», θυμάται η Σοφία Μανδηλαρά, η οποία τότε εργαζόταν σε αυτό το ινστιτούτο. Και συνεχίζει:
«Εισήγαγε ένα τοξικό περιβάλλον στο κέντρο, επιδιώκοντας να απολύσει μερικές γυναίκες που εργάζονταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μόλις έγινε πρόεδρος, προσέλαβε την αδερφή της, όταν κανονικά δεν επιτρεπόταν. Έγινε διευθύντρια διεθνών σχέσεων.
Ήταν ανακούφιση όταν άφησε αυτή τη θέση το 2014 για να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκλεγμένη ακόμα από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή και ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μπήκαν στην ομάδα S&D.
Το 2019, αμφότεροι πέτυχαν ένα κατόρθωμα σε μια χώρα όπου το ΠΑΣΟΚ έδινε σημαντικό αγώνα: Να είναι οι μόνοι επανεκλεγμένοι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες. Η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την οργάνωση BCW – η οποία καθιερώνει δείκτη επιρροής των ευρωβουλευτών – ήταν μια από τις πιο σημαντικές το 2020 και το 2021. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε. Τον Ιανουάριο του 2022 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον πρώτο γύρο.
Η ρήξη με το ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο, στο μεταξύ, οι σχέσεις της με τη διοίκηση του ΠΑΣΟΚ επιδεινώνονται. Ήταν αντίθετη στη συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το 2019, δήλωσε ότι «τα επιδόματα είναι για τους τεμπέληδες», επικρίνοντας την κοινωνική βοήθεια που διένεμε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τα μέτρα λιτότητας που ώθησαν πολλούς Έλληνες στη φτώχεια.
Η διχόνοια κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021. Όταν δε ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2022 και αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του Ανδρουλάκη παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, ελληνικές πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπαν στη Liberation, ότι η Καϊλή ενήργησε παρασκηνιακά, για να αποφύγει έρευνα στην Ελλάδα από την επιτροπή Pega.
Η Εύα Καϊλή κατηγορήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι «λειτούργησε σαν δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «την είχε ενημερώσει ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφια μαζί του στις επόμενες ευρωεκλογές.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη», σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 68% των πολιτών της ΕΕ.