Την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός θα έχει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ στο Σότσι. Η συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιείται το τετ α τετ είναι κρίσιμη, καθώς η ουκρανική σχέση έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, γεγονός που απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς από την Αθήνα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το σχόλιο κυβερνητικών πηγών ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι,υπενθυμίζοντας ότι η θέση του πρωθυπουργού, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση καταρχήν στην ενεργειακή συνεργασία, με την Αθήνα να θέτει αίτημα προς τη Ρωσία για φθηνότερο φυσικό αέριο. Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με την προσδοκία μιας σαφούς αναφοράς στήριξης στις ελληνικές θέσεις από την πλευρά του Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Άλλωστε, η Ρωσία, εκτός από χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ, ηστη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις ενισχύει και η σταθερή θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό… Απορρίπτει την θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη και στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».