Πολιτική

Δύο «ταχύτητες» προωθεί η Ελλάδα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ημερομηνία λήξης

Προς 6 και 9 μήνες οι δυο… γραμμές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Η δύσκολη άσκηση ισορροπίας στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, με φόντο το σφοδρό τέταρτο κύμα και τη μετάλλαξη Όμικρον αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη κατά τη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Και αυτό, διότι ενώ κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη ήταν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να λήγουν μετά την πάροδο εννεαμήνου από τη δεύτερη δόση, η Ελλάδα σχεδιάζει μεν να ευθυγραμμιστεί με την Ε.Ε, εφαρμόζοντας το παραπάνω πλαίσιο στους κάτω των 60 ετών, ενώ για τους άνω των 60 ετών, που είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, να παραμείνει σταθερή στη θέση της για 6μήνες συν 1ας για να κάνουν την τρίτη δόση.

Τη θέση αυτή εξήγησε αναλυτικά χθες ο κ. Πλεύρης στους ομολόγους του της Ε.Ε, ενώ τους τρεις λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση οδηγήθηκε εσπευσμένα στην απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ανέδειξε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κ. Ακης Σκέρτσος.

Όπως είπε:

– Έχουµε τον δεύτερο πιο γηρασµένο πληθυσµό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσµού (28% του πληθυσµού µας είναι άνω των 60 ετών).

-Ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών, δηλαδή περίπου 580.000 συµπολίτες µας, δεν έχουν ακόµη κάνει το εµβόλιο.

Εννέα στους δέκα θανάτους, δηλαδή 6.896 θάνατοι ή το 87,2% επί του συνόλου των θανάτων, µέχρι την Τρίτη αφορούσαν ανθρώπους άνω των 60 ετών, µε υποκείµενα νοσήµατα. Συνεπώς, είναι αναµενόµενο σε µια χώρα µε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωµένων στον γενικό πληθυσµό, όπου σχεδόν το ένα πέµπτο εξ αυτών δεν έχει κάνει το εµβόλιο, να παρατηρείται έξαρση της πανδηµίας σε αυτήν τη φάση.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση επιδιώκει να «παγώσει» την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αν και αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να το επιτύχει, καθώς η πανδημία δείχνει επικίνδυνες αντοχές και επιπρόσθετα έχει έρθει πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο στο χώρα, η μετάλλαξη Ομικρον που όπως όλα δείχνουν, μεταδίδεται με φρενήρης ρυθμούς.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα προκύψει μέσα από μία εξίσωση πολλών παραγόντων, με σημαντικότερο τις αντοχές του ΕΣΥ.

Κυβέρνηση και ειδικοί θα αξιολογήσουν σήμερα τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί καθώς και την πορεία των εμβολιασμών της πρώτης αλλά και της τρίτης δόσης, η οποία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική.

Ταυτοχρόνως, ιδιαίτερα οι επιστήμονες παρακολουθούν τις διεθνείς δημοσιεύσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιθετική, αν και εξαιρετικά μεταδοτική.

Βεβαίως, παρά το προσωρινό «πάγωμα» το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί σε σχέση με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, καθώς η πρώτιστη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το ενδεχόμενο lockdown.

Ωστόσο παραπέμπουν και στην συζήτηση που θα γίνει κεντρικά στην Ευρώπη, στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στην τελικά απόφαση της Γερμανίας, η οποία έχει ανοίξει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Αλουμινότρατες» αντί κορβέτες…
Ασφαλιστικό: Μπόνους… τηλεφωνητή και οι συντάξεις στην τρόικα
Chevron Right