Γεγονός είναι η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ολομέλεια να ψηφίζει υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να τερματιστεί πρόωρα η θητεία της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου.
In view of the ongoing investigations,@Europarl_EN has decided that Eva Kaili is no longer one of its Vice-Presidents.
This decision is effective immediately.
We will continue to fully cooperate with relevant national law enforcement and judicial authorities.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 13, 2022
Τα αποτελέσματα ονομαστικά:
Αναλυτικά τα ονομαστικά αποτελέσματα ⤵️ pic.twitter.com/nfSNKCadU7
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) December 13, 2022
Σημειώνεται πως η Ευα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο Qatar Gate θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι.
Η ίδια πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.
Αυτό αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. “Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν υπάρχει κούνια που κάτω από αυτήν βρέθηκαν χρήμα” τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ευρωβουλευτή, του συντρόφου της και στενών συγγενών της, από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θυρίδες μέχρι ακίνητα και τους λογαριασμούς εταιρείας real estate που ίδρυσε μόλις τον περασμένο μήνα με έδρα το Κολωνάκι.
Εύα Καϊλή: Τι είπε στις βελγικές αρχές
Σύμφωνα με το STAR, η ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να έχει προσλάβει ως συνήγορό της τον Αντρέι Ριζόπουλος, έναν Βέλγο με ελληνικές ρίζες, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων ποινικολόγων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε στις βελγικές αρχές ότι είναι απόλυτα ξαφνιασμένη και πως «έπεσε από τα σύννεφα», Επίσης είπε ότι γνώριζε πως ο σύντροφός της και ο Αντόνιο Παντζέρι είχαν σχέσεις με το Κατάρ και του είχε επιστήσει την προσοχή.
Τέλος, φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνώριζε για το τι ακριβώς έκανε ο ίδιος και ότι δεν παρακολουθούσε τα αρχεία του και τους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές.
Αίτημα για «βραχιολάκι»
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Εύα Καϊλή έκανε αίτημα για να αφεθεί ελεύθερη με το «βραχιολάκι», κάτι που όμως απέρριψαν οι βελγικές αρχές γιατί κρίνουν πως είναι σοβαρές οι κατηγορίες.
Όσον αφορά στην ενάμιση έτους κόρη της, το STAR μετέδωσε ότι πέρασε τις πρώτες ώρες με τη γυναίκα του πατέρα της και πως τώρα είναι με τον πατέρα της στο διαμέρισμα που έμενε η ίδια στις Βρυξέλλες.
Τέλος, σχετικά με το σπίτι της στις Βρυξέλλες, η ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε πως το είχε πάρει με δάνειο και πως έμενε σε αυτό με τον σύζυγο και το παιδί τους, ωστόσο δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για την αποπληρωμή του δανείου.