Debate ΠΑΣΟΚ: LIVE η συζήτηση των έξι υποψηφίων για την προεδρία
LIVE

Debate ΠΑΣΟΚ: LIVE η συζήτηση των έξι υποψηφίων για την προεδρία

Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Eidiseis.gr.
EUROKINISSI

20:01 - 24/09/2024
Τελευταία ενημέρωση: 22:15 - 24/09/2024

Δείτε live το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις μέσα από το live blog του iEidiseis.gr.

Οι έξι θεματικές του debate είναι οι εξής:

  • Οικονομία-Ανάπτυξη
  • Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
  • Εξωτερική πολιτική-Αμυνα- Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
  • Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
  • ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

{https://www.youtube.com/watch?v=F3pAOgw7ao0}


LIVE

  • Κατρίνης: Οι θέσεις που εξέφρασα και εκφράζω είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

    22:16:20

    Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε στην Νάντια Γιαννακοπούλου για εξωτερική πολιτική, λέγοντας: «Οι θέσεις που εξέφρασα και εκφράζω είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

  • Κατρίνης: Το Κυπριακό είναι ζήτημα Διεθνούς Δικαίου

    22:15:18

    Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη στη θεματική ενότητα «Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση/Ολόκληρη» η τοποθέτηση Μιχάλη Κατρίνη ήταν η εξής:

    Μιχάλης Κατρίνης: «Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη.

    Δεν είναι δυνατόν σήμερα να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν λίγο μετά την εμπρηστική τοποθέτηση του κυρίου Ερντογάν στον ΟΗΕ που ζητάει αναγνώριση ψευδοκράτους της Κύπρου. Και προφανώς δεν είναι μόνο θέμα αντίδρασης της Κύπρου. Εκτός αν συμφωνούμε με τη στρατηγική Μητσοτάκη που έχει βάλει το Κυπριακό στο ράφι. Εδώ είναι ο Ελληνισμός, είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

    Επισκέφθηκα την Κύπρο και είπα ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου και βεβαίως το Κυπριακό είναι ζήτημα Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι διμερές ζήτημα αυτό. Εμείς ως χώρα και ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων δορυφορικά της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση.

    Μια κυβέρνηση και τη χώρα μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ξεκάθαρες γραμμές. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θέτει τα ζητήματα στα φόρα. Μια κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή έχει λογική εφησυχασμού, ενδοτισμού και κατευνασμού. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για το σύνολο της χώρας (...)

    Νομίζω ότι αν πάρουμε και τις δηλώσεις τις σημερινές του κυρίου Ερντογάν, τις προκλητικές στη Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους και αν δούμε την επιθετική ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, θα είναι νομίζω εξαιρετικά επικίνδυνο να βάλουμε θέμα άρσης του βέτο για ζητήματα ιδιαίτερα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Άρα ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο ως όπλο της χώρας απέναντι σε μια ορατή απειλή»

  • Κατρίνης: Να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων

    22:12:30

    Ο Νίκος Ανδρουλάκη απάντησε στον Μιχάλη Κατρίνη σε ερώτηση για θέματα φορολογικά και κυρώσεων, ότι πρέπει «να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων και των εκβιασμών του Όρμπαν για να στηρίζει τον Ερντογάν».

  • Ανδρουλάκης: Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία

    22:09:30

    «Το Ελσίνκι ήταν μια τεράστια εθνική επιτυχία, γιατί οδήγησε στην επιτυχία της μεταπολίτευσης, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η ευρωπαική πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν. Όσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση».

  • Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα

    22:08:33

    Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε στον Χάρη Δούκα για της παρεμβάσεις Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στα εθνικά θέματα, καλώντας «το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτην την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί, βάζοντας κόκκνες γραμμές».

  • Δούκας: Απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ

    22:07:10

    Η τοποθέτηση του Χάρη Δούκα στη θεματική ενότητα «εξωτερική πολιτική» έχει ως εξής:

    Ερώτηση: Κύριε Δούκα, σας άκουσα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ να λέτε ότι το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ θα γύριζε την Ελλάδα ανάποδα με αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι στην Κάσο. Θέλω να σας ρωτήσω αν ήσασταν πρωθυπουργός, εσείς θα επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο; Υπενθυμίζω ότι καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.

    Χάρης Δούκας: «Απαντάμε, λέγοντας ότι αυτό που έγινε στην Κάσο δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η εθνική κυριαρχία.

    Διότι, στην πραγματικότητα πήγε να γίνει πόντιση καλωδίου για τον εξηλεκτρισμό της Κύπρου και ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον. Και νομίζω ότι και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση και αυτό διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν και αυτό συζητάμε και σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε στον τελευταίο γύρο, έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές.

    Διότι, θα μου επιτρέψετε να πω και πήγα και στη Μυτιλήνη, αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός, διότι φεύγουν οι κάτοικοι. Διότι, ακόμα και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη, ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή, αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Και γι' αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη και τίποτα άλλο.

    Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει».

  • Διαμαντοπούλου: Πρέπει να υπάρξει γρήγορα μια ελληνοκυπριακή συνάντηση

    22:05:21

    Ολόκληρη η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στη θεματική ενότητα: Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως εξής:

    ΕΡρώτηση: Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.Ο πρωθυπουργός της χώρας αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα; Εσείς θεωρείτε πως καλώς το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εν τέλει καλώς η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία;

    Άννα Διαμαντοπούλου: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή είχε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Προσωπικά είχα αρθρογραφήσει και είχα εξηγήσει γιατί θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον, όπως και τα έχουμε τώρα. Όμως όταν μια συμφωνία γίνεται και έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο και για εμάς αλλά και για την άλλη χώρα να κάνουν πίσω.

    Η Βόρεια Μακεδονία αυτήν τη στιγμή βλέπετε ότι συνεχώς ο πρωθυπουργός της κάνει υποχωρήσεις και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία που είχε η συμφωνία αυτή.

    Όμως, μου δίνεται η δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να αναφερθώ στο πιο σοβαρό θέμα που έγινε σήμερα.

    Σήμερα ο κ. Ερντογάν στον ΟΗΕ μίλησε για το ψευδοκράτος, για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ουσιαστικά έβαλε τον πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο, ενώ είχαν μετά από λίγα λεπτά την δική τους συνάντηση.

    Λοιπόν, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και βεβαίως αφορά την Κύπρο και η Κύπρος είναι η πρώτη που πρέπει να αντιδράσει, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα μια ελληνοκυπριακή συνάντηση.

    Γιατί σας θυμίζω ότι ο ΟΗΕ ξεκινά με τον κ. Γκουτέρες στην Κύπρο τον νέο γύρο συζητήσεων. Εμείς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο. Είμαστε πάλι χωρίς σχέδιο και πάμε στα τυφλά και πάμε όλο και πιο πίσω.

    Και ο Ερντογάν φέρνει όλο και περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα».

  • Κατρίνης σε Διαμαντοπούλου: Μίλησα στη Βουλή υπέρ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

    22:03:39

    Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε σε ερώτηση της Άννας Διαμαντοπούλου για τα εξοπλιστικά ως εξής: «Κατήγγειλα μέσα στη Βουλή την αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς καμία συμπαραγωγή. Μίλησα υπέρ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας»

  • Οι τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων για την οικονομία και την ανάπτυξη

    22:01:58

    Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων για την οικονομία και την ανάπτυξη ΕΔΩ.

  • Γιαννακοπούλου: Χιλιάδες παιδιά και άμαχοι στη Γάζα σκοτώνονται κάθε μέρα

    22:00:42

    Ολόκληρη η τοποθέτηση Γιαννακοπούλου για τη Μέση Ανατολή είχε πως εξής:

    Ερώτηση: Κυρία Γιαννακοπούλου, η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πιο φιλικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι του Ισραήλ. Σε αυτή τη σύγκρουση που μαίνεται στη Μέση Ανατολή θεωρείτε ότι πράττουμε το σωστό; Και σας το ρωτάω αυτό γιατί το κόμμα σας έχει μια μακρά παράδοση στήριξης του παλαιστινιακού αγώνα. Σήμερα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, εσείς θεωρείτε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα στην επίθεση;

    Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή και εγώ βεβαίως βγήκαμε να πούμε ότι ναι, ήταν μια αντίδραση. Πήραμε το μέρος του Ισραήλ όταν έγινε η πρώτη επίθεση. Η τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Και βγήκαμε και είπαμε ότι το καταδικάσαμε με κάθε τρόπο. Γιατί ναι, ήταν απαράδεκτο, όμως όλο αυτό το οποίο συνέβη μετά είναι αδιανόητο.

    Έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Χιλιάδες παιδιά, άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία, γιατί δεν τιμά κανέναν αυτό το οποίο γίνεται με τα μικρά παιδιά, τα οποία σκοτώνονται και είναι μέσα στη Γάζα».

  • «Καρφιά» Γιαννακοπούλου με Ανδρουλάκη

    21:59:15

    «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ;

    Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε», σημείωσε σε παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

  • Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα

    21:57:53

    «Το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το debate ο Μιχάλης Κατρίνης.

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «δεν γίνεται να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν αφότου ο δεύτερος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους».

  • Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του μέσα σε 2,5 χρόνια

    21:57:00

    Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ν'ικου Ανδρουλάκη στην θεματική ενότητα: Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό ήταν ως εξής:

    «Πρέπει απ' ό,τι φαίνεται να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του ζητήματα μετανάστευσης, τα έχει και μάλιστα τα είχε πολύ πριν τα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση με την άδεια εργασίας. Καθυστερημένα, την οποία ψηφίσαμε. Ήταν στο πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές.

    Δεύτερον, εγώ προσωπικά πήρα πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής και τότε επί της Πρόεδρός μας Φώφης Γεννηματά για τα θέματα της αναθεώρησης του Δουβλίνου που λέγαμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει μέσα ο κανόνας της πρώτης χώρας όπου μπαίνει μέσα ο μετανάστες αιτούντες άσυλο και πρέπει αν φύγει να γυρίσει πίσω.

    Τότε λοιπόν το Λαϊκό Κόμμα είναι υπεύθυνο και δεν έφυγε αυτός ο κανόνας. Και παρά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, υπάρχει αυτός ο κανόνας που εκμεταλλεύεται σήμερα η Γερμανία. Τρίτον, κάναμε δράσεις στην Αθήνα. Η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήρθε πριν από έναν χρόνο και κάναμε δράσεις για το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα. Είναι γερασμένο το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του μέσα σε 2,5 χρόνια στους 18 24.

    Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα στην κοινωνία. Εμείς τότε πήραμε κάποιες γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να το δούμε αντικειμενικά. Αλλά πρέπει να επενδύσουμε στην εργασία, στους ελέγχους, στην εργασία, να σταματήσει να υπάρχει μαύρη εργασία. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα για να μπορούμε με αντικειμενικά στοιχεία να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα το εργασιακό και πάντα σε σχέση με το τεράστιο ζήτημα του δημογραφικού.

    Εμείς στηρίξαμε και μιλώ και προσωπικά και πολιτικά τη μεταρρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από σένα προσωπικά (απευθυνόμενος στην Ά. Διαμαντοπούλου) και το γνωρίζεις και μάλιστα όταν αποδομήθηκε από τη νέα Δημοκρατία. Εμείς ασκήσαμε σκληρή κριτική στη νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν άσκησαν άλλοι που δεν ήταν τότε στα όρια του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ για να υπερασπιστεί αυτόν τον νόμο».

  • Διαμαντοπούλου: Ο Ερντογάν έβαλε τον Κ. Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο

    21:54:41

    Την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την πλάτη στον τοίχο, εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, κάλεσε να γίνει «γρήγορα μια ελληνοκυπριακή συνάντηση».

  • Δούκα για το κοινωνικό κράτος: Ριζική ανακατεύθυνση στο παραγωγικό μοντέλο

    21:53:30

    Ολόκληρη η τοποθέτηση του Χ. Δούκα στην θεματική ενότητα: Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό έχει ως εξής:

    Ερώτηση: Η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα στο 9,5% στη χώρα. Τι πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για να πέσει κι άλλο η ανεργία;

    Χάρης Δούκας: «Νομίζω ότι η επιδοματική προσέγγιση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη λάθος κατεύθυνση, διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, όπου περιμένουν ένα επίδομα, ένα pass, ένα voucher, ένα κουπόνι και όταν τους το δίνουν πρέπει και να χειροκροτάμε.

    Και αυτός είναι και ο λόγος που η νέα γενιά φεύγει, ή πολλές φορές μένουν και στη χώρα ψηφιακοί νομάδες και δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, νεόπτωχοι σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες.

    Γι' αυτό και νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία, την εξωστρέφεια, με σημαντική κινήτρων.

    Και θέλω να πω επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων είναι η κοινωνική στέγη, η κοινωνική στέγαση και υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό που λέει ότι αν φτιάξεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να ανήκει, να γίνεται κοινωνική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές.

    Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις στη χώρα. Για παράδειγμα στο Ελληνικό το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης».

  • Διαμαντοπούλου: Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα

    21:50:52

    Σε ερώτηση που έγινε στην Άννα Διαμαντοπούλου: Εσείς διεκδικείτε την ηγεσία ενός κόμματος με γερασμένη εκλογική βάση; Το έχουμε δει αυτό στις εκλογές; Πού το αποδίδετε αυτό; Και επίσης πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές στις ηλικίες από 17 έως 35 ετών;

    Η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε: «Ο κύριος Κασσελάκης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσέλκυαν τους νέους.Ήταν η νεότης, ήταν η διαφορετικότητα, η ωραιότης, η αντισυστημικότητα. Μου θυμίζετε τώρα κάτι που μου είχε πει κάποτε ο κύριος Πεπονής ότι ποτέ στην πολιτική να μη θεωρείς πλεονέκτημα την ωραιότητα και τη νεότητα, γιατί η ωραιότητα είναι σχετική και γιατί η νεότητα χαλάει αμέσως.

    Έρχεται αμέσως κάποιος πιο νέος. Γι' αυτό και οι νέοι μας, όπως πήγαν, έτσι έφυγαν. Γιατί τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα που έχει σήμερα τα κόμματα. Αυτό είναι σαφές. Και το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει και τη ρητορική του και τη γλώσσα του. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχει γίνει τόσο πολύ δουλειά και στη Βουλή είναι αδύνατον να περάσουν στον κόσμο, γιατί η γλώσσα είναι ξύλινη. Είναι λοιπόν πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους μέσα από τα νέα μεγάλα ζητήματα που είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τη ζωή τους, που αλλάζει την εργασία τους.

    Είναι οι αλλαγές που έχουν στον τρόπο που ζούνε, στον τρόπο που ερωτεύονται. Είναι το στεγαστικό που είναι ένα μείζον ζήτημα για το οποίο όλοι έχουμε καταθέσει θέσεις. Είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φύγει και θέλουν να έρθουν. Οι άνθρωποι που τελειώνουν εδώ και δεν θέλουν να φύγουν και φεύγουν υποχρεωτικά. Αυτά είναι τα ζητήματα που οφείλουμε να θέσουμε και τα οποία η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, δεν τα έχει καν αντιμετωπίσει και αγγίξει».

  • Μιχάλης Κατρίνης για κοινωνικό κράτος: «Ένα ΕΣΥ δωρεάν για όλους»

    21:49:01

    Ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε το σύνθημα κατά την τοποθέτησή του αναφορικά με το κοινωνικό κράτος για «ένα ΕΣΥ δωρεάν για όλους».

    Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη στην θεματική ενότητα «κοινωνικό κράτος».

    Ερώτηση: Κύριε Κατρίνη, θέλω να ρωτήσω όταν αναφέρεστε στο κοινωνικό κράτος, ποιος είναι πιο κοντά στο πρότυπο σας; Ο Ανδρέας Παπανδρέου, o κ. Σημίτης; Ποιο από αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά μοντέλα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής είναι πιο κοντά στα πιστεύω σας και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας;

    Μιχάλης Κατρίνης: «Είναι σαφές ότι το κοινωνικό κράτος, όπως απέκτησε σάρκα και οστά τη δεκαετία του 80 με ένα εθνικό Σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όλους σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος, μέχρι τότε πλήρωναν για το βασικό αγαθό της υγείας. Νομίζω ότι το πρότυπο της πολιτικής της δεκαετίας του 80 είναι αυτό που σήμερα επικαιροποιημένο. Άρα υγεία προσβάσιμη για όλους, ασφάλιση για όλους, με τις αναλογικές αμοιβές βεβαίως.

    Ένα κοινωνικό κράτος στην παιδεία... μιλάμε για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν μιλάμε για τα δημόσια σχολεία.

    Δεν μιλάμε για αυτά τα οποία βιώνουν οι γονείς που έχουν παιδιά με ανάπτυξη αναπτυξιακές διαταραχές. Αυτό που είδαμε ένα κοριτσάκι στη Χαλκιδική πριν από δέκα μέρες να αναγκάζεται να μετακινηθεί είκοσι χιλιόμετρα γιατί αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να κάνει σύμπτυξη τμημάτων.

    Και όλες αυτές τις πολιτικές που υποχρεώνουν τους γονείς να ψάχνουν να βρουν κέντρα παράλληλης μελέτης, να μην μπορούν επειδή το ολοήμερο σχολείο δεν δουλεύει, να μπορούν να δουλεύουν και οι δύο και να είναι ήσυχα τα παιδιά τους βρίσκονται όχι μόνο σε ασφαλές μέρος, αλλά πραγματικά διαπαιδαγωγούνται σωστά.

    Όλα αυτά νομίζω ότι κάνουν επιτακτική την επαναφορά του προτύπου της δεκαετίας του 80, του ΠΑΣΟΚ.

    Και λέω για το ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ με υγεία ποιοτική, δωρεάν, καθολική για όλους, όπου και αν πήγα στη χώρα το πρώτο και το απόλυτο αίτημα ήταν να έχουμε νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό που δεν υπάρχει παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης».

  • Ανδρουλάκης: Κάναμε δράσεις για το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας

    21:47:59

    Για μεταναστευτικό ο Νίκο Ανδρουλάκης είπε: «Ναι. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέματα μετανάστευσης στο πρόγραμμά του. Κάναμε δράσεις για το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας».

  • Tweet του Νίκου Ανδρουλάκη για την οικονομία

    21:46:52

    {https://x.com/androulakisnick/status/1838648408317530548}

  • Γιαννακοπούλου: Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάποια τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα για το μεταναστευτικό

    21:46:15

    Η τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην θεματική ενότητα: Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, ήταν η εξής:

    «Βλέπουμε τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, όπου επί της ουσίας η Γερμανία ετσιθελικά και για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, διαλύει με τον τρόπο της, βάζει, πυροδοτεί το θέμα της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο είναι αδιανόητο και απαράδεκτο.

    Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κάθε φορά η κάθε χώρα, η οποία θα αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα θα μπορεί έτσι να πυροδοτεί βασικές συνθήκες της Ευρώπης. Άρα βεβαίως πρέπει να δούμε και έχει έρθει η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Βεβαίως θα σας πω ότι χρειάζεται η προστασία, η φύλαξη των συνόρων μας, πάντα με την τήρηση των διεθνών κανόνων και ειδικά η χώρα μας.

    Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επειδή έχει μια τεράστια ακτογραμμή, είναι αδιανόητα διάφορα τα οποία βλέπουμε ή ακούμε για pushbacks. Ο,τιδήποτε και όχι ότι αυτό συμβαίνει ή δεν πρέπει να συμβαίνει. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες γι αυτό. Αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι δεν μπορεί όμως από τη μία η Γερμανία να βγαίνει και να σου λέει "δεν θα εφαρμόζω τη Συνθήκη Σένγκεν", από την άλλη να μας κατηγορούν για κάποιες μικρές Μαρίες ή οτιδήποτε άλλο.

    Πρέπει λοιπόν να δούμε στοχευμένα. Φύλαξη των συνόρων, πρέπει να δούμε συνολικά η Ευρώπη τι; Ποια είναι η στάση της για το μεταναστευτικό; Κάποιες χώρες δεν το δέχονται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και βεβαίως να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά ποια θα είναι η στάση μας και ποια θα είναι η στάση της χώρας μας μέσα σε αυτό.

    Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάποια τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα, όπως δεν θυμάμαι να έχουν γίνει και άλλες κουβέντες πάνω σε πολύ μείζονα ζητήματα, όπως είναι το θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στον Δήμο Αθηναίων.

    Φαντάζομαι το βλέπετε και το αντιμετωπίζετε καθημερινά. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο οφείλουμε να δούμε και να το δούμε κατάματα και βεβαίως πρέπει να υπάρξει μια βαθιά κουβέντα όσον αφορά την αντιμετώπισή του από το κόμμα μας.

    Θέλουμε βεβαίως φύλαξη των συνόρων. Θέλουμε όμως από την άλλη και την πλήρη τήρηση του διεθνούς δικαίου και να δούμε τι χρειάζεται. Όσον αφορά τις ελλείψεις που έχουμε σε εργάτες γης και σε άλλο δυναμικό.

    Ναι και λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται και λόγω βεβαίως πολέμων συρράξεων που υπάρχουν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ναι, συνεχίζουν να υπάρχουν και θα υπάρχουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση φαινόμενα μεταναστευτικών ροών, ροών ανθρώπων είτε από την Αφρική προς εμάς είτε από την Ασία προς την Ευρώπη. Άρα λοιπόν, χρειάζεται, ναι, να θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Ευρώπη. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και να κοιτάμε με το βλέμμα στο μέλλον».

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Δούκας: Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση

      21:44:13

      Ο Χάρης Δούκας όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, σημείωσε: «Η επιδοματική προσέγγιση του κυρίου Μητσοτάκη είναι λάθος. Για αυτό η νέα γενιά φεύγει ή δουλεύει με χαμηλές αμοιβές. Να ενισχύσουμε στην πράξη την καινοτομία. Πρόβλημα είναι και η κοινωνική στέγαση. Φτιάχνονται μεγάλες εγκαταστάσεις στη χώρα όπως στο Ελληνικό, θα ισχύσει όπως στην Ευρώπη το 10% να το παίρνουν νέοι άνθρωποι».

    • Γερουλάνος: Δημογραφικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες

      21:43:07

      Η τοποθέτηση του Παύλου στη θεματική ενότητα: Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, ήταν:

      Ερώτηση: Κύριε Γερουλάνο, είναι γνωστό ότι το δημογραφικό αποτελεί σήμερα τεράστιο ζήτημα για τη χώρα.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του δημογραφικού προβλήματος.

      Παύλος Γερουλάνος: «Κατ' αρχήν να πούμε το εξής: Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτήν τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη.

      Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση, ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκεί πέρα θα δει κανείς ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σωστά καταγεγραμμένες.

      Δηλαδή αν δείτε σήμερα αν πάτε σήμερα στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, στα αγροκτήματα εκεί ή αν πάει κανείς στην Κρήτη με τους με τους ανθρώπους του τουρισμού, εκεί θα σας πουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία χρειάζονται και θα σας πουν κιόλας προτιμήσεις για το τι είναι αυτό το οποίο θέλουν στο εργατικό δυναμικό που μπαίνει στη χώρα.

      Ο μόνος τρόπος, αυτή η μετανάστευση να γίνει συντεταγμένα είναι να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και να έρχονται στη χώρα τα ταλέντα αυτά που χρειάζεται η οικονομία για να αναπτυχθεί.

      Σίγουρα, αν το κάνουμε συντεταγμένα και εντάξουμε αυτούς τους μετανάστες μέσα στη χώρα με τρόπο ο οποίος να είναι σωστός για την κοινωνία, τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα στη συσσώρευση των ψυχών μέσα σε σε διάφορα κέντρα, δεν θα τα έχουμε αύριο».

    • Γιαννακοπούλου σε απάντηση προς Διαμαντοπούλου: Να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της

      21:41:31

      Η Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου για δημογραφική έκρηξη Αφρικής και μεταναστευτικό, είπε: «Ναι και λόγω της κλιματικής κλίσης και λόγων πολέμων και συρράξεων συνεχιζουν και υπάρχουν φαινόμενα μεταναστευτικών ροών. Να θέτουμε τα θέματα αυτά στην Ευρώπη».

      Όσον αφορά σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, πρότεινε: «Να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Να είμαστε έτοιμοι».

    • Γιαννακοπούλου: Χρειάζεται η προστασία και φύλαξη των συνόρων μας

      21:37:51

      «Πρέπει να υπάρξει μια βαθιά κουβέντα ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από το κόμμα μας. Να δούμε τι χρειάζεται ως προς τις ελλείψεις σε εργάτες γης», τόνισε για τη μεταναστευτική πολιτική η Νάντια Γιαννακοπούλου.

    • Κατρίνης: Είναι δύσκολη εξίσωση η αγορά κατοικίας

      21:37:01

      Στον Μιχάλη Κατρίνη έγινε η εξής ερώτηση: Βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος του 2023, οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 70%. Σε αρκετές περιοχές έχουν αυξηθεί και πάνω από 100%. Υπάρχει ένας φόρος υπεραξίας ακινήτων της τάξης των 15%, τον οποίο όμως η κυβέρνηση κρατά παγωμένο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς προτίθεστε να την επαναφέρετε και με αυτά τα έσοδα να χρηματοδοτήσετε την αγορά κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επίσης το αν θα πρέπει να νομοθετηθούν και άλλοι φόροι υπεραξίας, όπως για παράδειγμα αγοραπωλησίες μετοχών.

      Μιχάλης Κατρίνης: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών.

      Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

      Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται.

      Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες.

      Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

    • Δούκας: Μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία

      21:36:02

      Η ερώτηση στον Χάρη Δούκα ήταν η εξής: Κύριε Δούκα, στις ομιλίες σας λέτε "θα βρούμε τα λεφτά στα καρτέλ, στα ολιγοπώλια και στα υπερκέρδη των τραπεζών". Τα οποία λέτε ότι θα φορολογήσετε με πολύ αυξημένο συντελεστή. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Για παράδειγμα τα υπερκέρδη των τραπεζών με τι συντελεστή φορολογούνται σήμερα και με τι συντελεστή θα τα φορολογήσετε εσείς αν γίνετε κυβέρνηση;

      Χάρης Δούκας: «Να σχολιάσω για να το κάνω και πιο ενεργητικό τον διάλογο, ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος, ενώ έχει κατατεθεί μια πρόταση σήμερα, μια νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μια συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει για να είμαστε ομογενοποιημένοι όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.

      Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια, γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία. Και αυτό είναι κάτι κατακριτέο. Να πούμε λοιπόν και για τα θέματα των μπόνους, διότι ανακοίνωσαν τρία δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά, όταν τους έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές, έχοντας δώσει 40 δισεκατομμύρια και το μπόνους, όπως ξέρετε και εσείς, είναι με 5-12%, ανάλογα αν είναι μπόνους μέρισμα όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30 με 40%. Άρα αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική διότι είναι πάρα πολύ χαμηλή. Δεν μπορεί να είναι 5 και 12 για τα μπόνους και τα μερίσματα και να είναι 30 και 40 για όλους τους υπόλοιπους όμως να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό για το που θα βρεθούν τα λεφτά.

      Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισεκατομμύρια για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξαντλημένο το ΕΣΥ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων, η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική».

      Ο δημοσιογράφος επανήλθε και είπε απευθυνόμενος στον κ. Δούκα: Εγώ ρώτησα με τι συντελεστή φορολογούνται σήμερα τα υπερκέρδη των τραπεζών και με τι συντελεστή θα τα φορολογήσετε εσείς και πόσα χρήματα θα προκύψουν από αυτά.

      Χάρης Δούκας: «Ήταν με 5 - 12% όταν ο μισθωτός είναι φτάνει από το 30 μέχρι και το 40% και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν είναι όμως αποσπασματική η φορολογική πολιτική και πρέπει να συζητήσουμε συνολικά με όλους τους συντελεστές πώς θα γίνει η αναδιανομή.

      Όμως είναι πάρα πολλά τα χρήματα και θα μπορούσαν, αν κάνετε τις πράξεις, τα 3 δισεκατομμύρια με έναν υψηλό συντελεστή, να καλύψουν για παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ που είναι έμμεσος φόρος και τον πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά».

      Ακολούθησε παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε: «Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί σας άκουσα, κύριε Δούκα, να λέτε ότι είναι αδιανόητο funds να λειτουργούν ως μη κρατικά. Εγώ θα σας ρωτήσω: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 40 κολέγια στη χώρα μας, τα οποία δίνουν ουσιαστικά πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς καμία αξιολόγηση και χωρίς κανέναν έλεγχο;

      Είναι δυνατόν να προχωρούμε λοιπόν και να λέμε όχι στα μη κρατικά με έλεγχο, με αξιολόγηση και να παραβλέπουμε αυτή την πραγματικότητα που υπάρχει και είναι εδώ στη χώρα μας;».

      Η απάντηση του κ. Δούκα ήταν: «Έχει δίκιο η Νάντια. Έχει δίκιο, διότι υπάρχει μια ζούγκλα αυτή τη στιγμή στον χώρο της εκπαίδευσης. Διότι από την πίσω πόρτα μπήκε χωρίς όρους και κανόνες η ιστορία αυτή που λέει ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά τελικά έγιναν funds και άλλα συστήματα τα οποία εξαγοράζουν κολέγια και πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη, να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να βάλουμε όρους και κανόνες στην ποιοτική εκπαίδευση που αυτή τη στιγμή είναι ζούγκλα η Ελλάδα».

    • Δούκας: Να μπουν όροι και κανόνες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

      21:31:40

      Ο Χάρης Δούκας απάντησε στην παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την οποία συμφώνησε και έκανε λόγο για ζούγκλα, ενώ ζήτησε να μπουν όροι και κανόνες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε στον πάτο όσον αφορά στην δημόσια εκπαίδευση».

    • Δούκας: Ανδρουλάκης και Γερουλάνος συζητούν για επιμέρους διατυπώσεις και άρθρα

      21:27:09

      «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κύριος Γερουλάνος, αν και έχει κατατεθεί μία πρόταση σήμερα μία νομοθετική παρέμβαση, συζητούν για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Αυτή θα ήταν μια συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε ο Χάρης Δούκας.

    • Γερουλάνος: Οι συγχωνεύσεις οδηγούν σε ολιγοπώλεια

      21:25:56

      Σε ερώτηση της Άννας Διαμαντοπούλου, για τις μικροπιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και τη μείωση της φορολογίας, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «Οι συγχωνεύσεις οδηγούν σε ολιγοπώλεια και δεν φέρνουν τα αποτελέσματα που θέλουμε».

    • Διαμαντοπούλου: Μεταρρύθμιση για τη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

      21:25:06

      «Είναι εξωφρενικό να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στον τρόπο φορολόγησης. Χαρακτήρισε «ανέκδοτο το πόσες τροπολογίες έχουν έρθει στη Βουλή για να αλλάξει το φορολογικό μας σύστημα. Θέλουμε σταθερότητα και δίκαιους κανόνες» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία στη χώρα κρίνεται από πολλά ζητήματα, όχι μόνο από τους δείκτες».

      Ολόκληρη η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου:

      «Θεωρώ ότι (η τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισε η κυβέρνηση) ήταν ένα ισοπεδωτικό μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια μεταρρύθμιση όσον αφορά την φορολογία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που να είναι δίκαιοι και να πληρώνουν όλοι φόρους.

      Αλλά είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιφέρειες, όλες τις πόλεις, όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα σε μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η δική μας οικονομία.

      Πιστεύω λοιπόν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας πρώτον είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός, άρα έχει μεγάλη σημασία πού φορολογείς και γιατί και τι θέλεις να ενισχύσεις. Δηλαδή θέλεις να ενισχύσεις τη μικρή επιχείρηση; Θέλεις να ενισχύσεις την επιχείρηση στην επαρχία; Κάνει ακριβώς το αντίθετο.

      Ή κυβέρνηση οδηγεί μαζικά επιχειρήσεις στο κλείσιμο, ιδιαίτερα στην επαρχία. Αλλά ειδικά σε αυτό το θέμα των μικρών επιχειρήσεων νομίζω έχει επιδείξει ό, τι χειρότερο μπορούσε. Κυρίως γιατί δεν μπορούν να έχουν καμία μα καμία παρέμβαση, καμία ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και ανάκαμψης.

      Τώρα, το δεύτερο σημαντικό είναι ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα που αλλάζει συνέχεια. Δηλαδή έχει γίνει ανέκδοτο πόσες τροπολογίες μπαίνουν στη Βουλή για να αλλάξει αυτό. Ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές. Επομένως θέλουμε σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και θέλουμε κανόνες, οι οποίοι είναι δίκαιοι.

      (...) Είμαστε έξι χρόνια μετά και η οικονομία στη χώρα κρίνεται πλέον από πάρα πολλά ζητήματα. Δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι η ζωή των ανθρώπων (...)».

    • Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση

      21:19:57

      «Το ΠΑΣΟΚ να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, όραμά μου η χώρα να αποκτήσει νέο αναπτυξιακό μοντέλο», ανέφερε στην πρώτη της τοποθέτηση η Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα πανεπιστήμια. Ακόμη, εξέφρασε την επιθυμία της «η Ελλάδα να αποτελλεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτό να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα για την οικονομία μας».

      Ειδικότερα, η ερώτηση ήταν: Κυρία, Γιαννακοπούλου, ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν η σύνδεσή τους με την οικονομική ανάπτυξη. Εσείς διαφωνείτε με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου; Και θέλω να ρωτήσω από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θεωρείτε ότι δικαιωθήκαμε ή ότι κάνατε λάθος; Δηλαδή βλέπετε σύνδεση των μη κρατικών πανεπιστημίων με την οικονομική ανάπτυξη σήμερα;

      Νάντια Γιαννακοπούλου: «Αναμένω να το δω. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εδώ πέρα προκειμένου να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση και να ελέγχει διαρκώς κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και βεβαίως πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

      Ξέρετε, για εμένα το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.Και σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζομαι και βλέπω την Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού.

      Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Κύπρος;

      Για ποιο λόγο αυτό δεν μπορεί να το κάνει η χώρα μας και να επιμείνει σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, όπως είναι ορισμένοι και μπορεί να είναι ορισμένοι στο διεθνές στερέωμα, το οποίο έχει να κάνει ναι με τη δημόσια παιδεία, με την ιδιωτική παιδεία, με τη δημιουργία ενός κέντρου παιδείας, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

      Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι πραγματικά διαφορετικό το να σπουδάζει κάποιος ιατρική παραδείγματος χάρη, στη χώρα μας ή να σπουδάζει θέατρο στη χώρα μας ή να σπουδάζει κλασικές επιστήμες ή να μπορέσει όλο αυτό μαζί με τον πολιτισμό να αποτελέσει αυτόν τον βασικό πυλώνα για την οικονομία μας».

    • Ανδρουλάκης σε Γερουλάνο: Γιατί δεν κατατέθηκαν νωρίτερα οι θέσεις;

      21:17:58

      Ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο, αν θα προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και σε ποιους θα επιβληθούν νέους φόρους, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

      «Η φορολόγηση μπορεί να μειωθεί μόνο αν κάνεις αυτά που χρειάζεται να μαζέψεις του φόρους και να κάνεις μειώσεις. Το κράτος ευθύνεται για το ότι αποτυγχάνετε να μαζέψουμε τους φόρους», απάντησε ο κ. Γερουλάνος.

      Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Δώσαμε το πρόγραμμά μας ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί αυτές οι θέσεις δεν είχαν κατατεθεί από τότε;».

      Όπως σημείωσε ο κ. Γερουλάνος: «Το κατέθεσα αυτό το πρόγραμμα πριν 7 χρόνια. Θα μπορούσε να το αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ».

    • Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα είναι άδικο

      21:13:46

      «Καταρχήν το φορολογικό σύστημα είναι άδικο. Φορολογούμε επάγγελμα και όχι εισόδημα. Το Κράτος έχει αποτύχει να θέσει σωστούς ελέγχους. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε κάνει τα απλά, για να ξέρουμε ο κάθε άνθρωπος πόσα βγάζει. Η φορολόγηση μπορεί να μειωθεί, μόνο αν κάνεις αυτά που χρειάζονται. Το Κράτος ευθύνεται για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζέψουμε όσους φόρους μπορούμε».

      Ειδικότερα, στον Παύλο Γερουλάνο έγινε η εξής ερώτηση: Ένα από τα βασικά προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη είναι η προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και βεβαίως η οικονομική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι μισθωτοί πληρώνουν πάρα πολλά βάρη ,φτάνει το 44%. Ο ανώτατος συντελεστής για τη μισθωτή εργασία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς θα προτείνετε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και αν ναι, πώς θα υποσχεθεί πως θα ισοσκελίσει τις απώλειες στα φορολογικά έσοδα; Με άλλα λόγια, πού και σε ποιους θα επιβάλλετε παραπάνω φόρους;

      Παύλος Γερουλάνος: «Καταρχήν να πούμε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο από την άποψη ότι ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Δηλαδή φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα.

      Γιατί συμβαίνει αυτό; Σημαίνει ότι συμβαίνει. Διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο. Μας λέει και ο Μητσοτάκης ότι έχουμε την καλύτερη ψηφιοποίηση και ότι μας ζηλεύει ακόμα και η Ιαπωνία, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει και να φορολογηθεί πάνω σε αυτό. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

      Ο καλύτερος τρόπος είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να μπορούν να αφαιρούν τα έξοδά τους. Έτσι ώστε να ζητάνε παντού αποδείξεις. Η φορολόγηση λοιπόν, την οποία λέτε ναι βεβαίως, μπορεί να μειωθεί μόνο αν την ίδια ώρα κάνεις αυτά που χρειάζεται για να μαζέψεις τους φόρους που θα έπρεπε ο κόσμος να πληρώνει, να έχεις τα έσοδα για να μπορείς την άλλη μέρα να κάνεις μειώσεις.

      Αυτό που έχουμε πει και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σε ότι αφορά τη φορολόγηση είναι ότι το κράτος αυτή τη στιγμή ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζέψουμε τους φόρους που μπορούσαμε και πριν αρχίσουμε να ζητάμε το λογαριασμό στον πολίτη. Πρέπει το κράτος να λογοδοτήσει γιατί τόσο καιρό έχει αποτύχει σε αυτή τη δουλειά».

    • Ερώτηση Γερουλάνου σε Ανδρουλάκη για το δανειολόγιο

      21:10:48

      Ο Παύλος Γερουλάνος εκανε ερώτηση στον Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία ήταν:

      Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανα στη ΔΕΘ πρότεινα το δανειολόγιο, ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν πλήρη ιστορικό του τι έχει συμβεί στα δάνεια μέχρι σήμερα, τι είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι υπερημερίας, τι είναι τόκοι κανονικοί. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;

      Ανδρουλάκης: «Κατ αρχάς, αγαπητέ μου Παύλο, το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Το διάβασα το μέτρο αυτό που προτείνεις. Το δανειολόγιο. Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας, όπου γράφουμε το εξής και είναι ήδη αναρτημένο και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα από τις εθνικές εκλογές.

      Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

    • Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μόνος του

      21:07:44

      Ερώτηση σε Ανδρουλάκη για το ότι τον δικό του ρόλο έχουν αντικαταστήσει οι «11» της ΝΔ: «Είναι τζούσι ότι οι "11" βγήκαν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους "11'. Καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες, για να γίνει νόμος του κράτους την Πέμπτη η προστασία της πρώτης κατοικίας, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το ακίνητό του πουληθεί σε fund, το ακατάσχετο των καταθέσεων, οι 120 δόσεις και το θέμα του ελβετικού φράγκου, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες».

    • Οι όροι του ντιμπέιτ

      20:56:06

      Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των υποψηφίων, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά αυτές τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

      Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι διευκρινιστικών (follow up) ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15’’ και κάθε απάντηση τα 30’’.

      Ο «διάλογος» μεταξύ των υποψηφίων

      Στο ντιμπέιτ δεν προβλέπεται άμεσος διάλογος μεταξύ των έξι υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές να υποβάλει ερώτηση, να κάνει τοποθέτηση, αλλά και σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.

      Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

      Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, η οποία θα έχει χρονική διάρκεια έως 90’’.

      Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου 2024, με δεύτερο γύρο στις 13 Οκτωβρίου.

    • Το βίντεο της ΕΡΤ για το debate στο ΠΑΣΟΚ

      20:52:34

      {https://www.youtube.com/watch?v=MnhIYcpuUII&t=1s}

    • Ανδρουλάκης: Πρωτοβουλία γι’ αυτό το debate με όρους πρωτοποριακούς

      20:26:02

      Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έφτασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

      «Να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για την φιλοξενία. Πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτό το debate και μάλιστα με κάποιους όρους πρωτοποριακούς για να υπάρξει ένας πιο ανοιχτός διάλογος και ευχόμαστε να τον ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα.

      Βεβαίως, σήμερα έχουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας το ράλι των προκλήσεων, μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει πάνω από όλα να τελειώσουν οι αυταπάτες, συνεχιζόμενες αυταπάτες για ήρεμα νερά. Αλλά κάθε φορά τυχαίως, πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, κάνει ακραίες προκλήσεις, όπως σήμερα, όπως και πριν από κάποιους μήνες με τη Μονή της Χώρας. Πρέπει λοιπόν να τελειώσουν οι αυταπάτες και να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και εμείς αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση».

      androulakis, ντιμπει πασοκ, ερτ

    • Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον, χρήσιμο και δημιουργικό ντιμπέιτ

      20:19:11

      Στην είσοδο του Ραδιομεγάρου στης ΕΡΤ, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:

      «Νομίζω ότι θα είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και δημιουργικό ντιμπέιτ, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τις θέσεις μας και οι Έλληνες πολίτες που το παρακολουθούν να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν την απόφασή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις 6 του Οκτώβρη.

      Μακάρι να μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα ντιμπέιτ. Αυτό ήταν η δική μου θέση. Όμως δεν πειράζει, προχωράμε έστω και με αυτό. Και αυτό που λέω είναι ότι από αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα στις συνθήκες όλης αυτής της πολιτικής ρευστότητας, η οποία υπάρχει με τη μεγάλη αποδοκιμασία, την ηχηρή αποδοκιμασία που υπάρχει στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και βεβαίως με την αποσύνθεση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, τα βλέμματα των Ελλήνων πολιτών πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ και έχουν απαίτηση.

      Γι ‘ αυτό λοιπόν είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα είναι, ποιος θα εκλεγεί και τι θα δώσει τη νέα ορμή, τη νέα αρχή μπορεί να δώσει στο ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας ξανά το νήμα με την ελληνική κοινωνία και εκφράζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντά της.

      Και ειλικρινά θέλω να καλέσω όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλους όσους ξανά κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ. Όλους όσους αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και έχουν απαίτηση από αυτό το χώρο να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες της 6ης του Οκτώβρη, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς.

      Και ναι, είμαι σίγουρη ότι οι κάλπες της 6ης του Οκτώβρη θα κρύβουν εκπλήξεις.

      Σας ευχαριστώ πολύ».

    • Κατρίνης: Ανοιχτός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ - Κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών

      20:17:02

      Μ. Κατρίνης: «Ο ανοιχτός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για όλα δεν ανοίγει και δεν ολοκληρώνεται με το σημερινό debate. Θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία μας ως κόμμα από εδώ και πέρα.

      Διάλογος για όλα, διάλογος στα όργανα, διάλογος στην κοινωνία και τους πολίτες. Άρα κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών και όχι περίκλειστος κλειστός κομματικός μηχανισμός».

    • Χάρης Δούκας: Θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό διάλογο

      20:15:50

      O Χάρης Δούκας κατέφθασε λίγο μετά τις 20:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ενόψει του debate των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ.

      Ο κ. Δούκας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Δημόσια Τηλεόραση γιατί είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά, να συζητήσουμε αναλυτικά για τις θέσεις και τις απόψεις μας. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που καλύπτετε αυτή την κρίσιμη διαδικασία.

      Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος διότι είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό διάλογο και οι πολίτες να καταλάβουν τα βασικά προτάγματα, τις διαφορές και θα μπορέσουν να συγκρίνουν και κυρίως να συμμετέχουν στις εκλογές στις 6 Οκτωβρίου. Είμαι χαρούμενος γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε κι έναν απευθείας διάλογο με τους συνυποψήφιους. Ήταν κάτι το οποίο το ήθελα πάρα πολύ».

    • Παύλος Γερουλάνος: Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον

      20:09:17

      Ο τρίτος υποψήφιος που έφτασε στο στούντιο της ΕΡΤ ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος με την άφιξή του ανέφερε ότι είναι σημαντικό που διεξάγεται το ντιμπέιτ για να γνωρίσει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος.

    • Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα είναι σημαντικό debate

      20:08:34

      Λίγα λεπτά μετά έφτασε στον χώρο η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα είναι σημαντικό debate για να πούμε με τις θέσεις μας. Από αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

      Τα βλέμματα των Ελλήνων πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ποιος θα εκλεγεί, ποιος θα δώσει τη νέα ορμή» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές. «Είμαι σίγουρη ότι οι κάλπες της 6ης Οκτωβρίου θα κρύβουν εκπλήξεις», ανέφερε.

    • Άννα Διαμαντοπούλου: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται ένα κυβερνών σε εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ

      20:03:59

      Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν η πρώτη από τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έφτασε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ενόψει του debate της Τρίτης (24/9).

      Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε, ανέφερε: «Ευελπιστώ ότι σήμερα θα ξεκινήσει μία μεγάλη και δημιουργική προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα και να πετύχουμε το μεγάλο, σε πρώτη φάση, και το κυβερνών σε εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ. Γίνεται; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται».

      Νωρίτερα, με ανάρτησή της και με τα hashtags #NaiGinetai και #MetinAnna και έγραψε: «Απόψε στις 21:00 στο ERTNEWS στο debate με τους συνυποψηφίους μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που συντονίζουν ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ο Γιώργος Κουβαράς. Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, Δυναμώνουμε την Κοινωνία».

      {https://x.com/adiamantopoulou/status/1838582623104287195}

 

Ροή Ειδήσεων