Σε αδιέξοδο έχει φέρει ορισμένα πανεπιστήμια ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, με ευθύνη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία όμως τώρα αρνείται να διορθώσει με νομοθετική ρύθμιση, τα δικά της λάθη.
Ο λόγος, για τις διαδικασίες εκλογής των μελών Συμβουλίων Διοίκησης-νέος θεσμός- ρύθμιση στην οποία δεν έχει προβλεφθεί τι θα γίνει σε περίπτωση ισοψηφίας των εξωτερικών μελών διοίκησης του ιδρύματος με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τρία Πανεπιστήμια (Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αιγαίου) να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των εκλογών. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επαναληφθεί και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, που έχουν εκλογές στο επόμενο διάστημα και γι’ αυτό το λόγο οι πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ ζήτησαν από την υπουργό να διορθώσει το λάθος του νόμου.
Η υπουργός η οποία παραβρέθηκε στη Σύνοδο των πρυτάνεων αρνήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και τους είπε να βρουν μόνοι τους μια λύση στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων. Δικαιολόγησε μάλιστα τη θέση της αυτή λέγοντας ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αυτή τη χρονική στιγμή θα δημιουργούσε νομικά ζητήματα στην εκλογή των υπολοίπων επτά Πανεπιστημίων που ολοκλήρωσαν τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σε μια εκλογική διαδικασία θα ίσχυαν δυο διαφορετικά νομοθετήματα.
Οι Πρυτάνεις, έχουν επισημάνει εδώ και καιρό το πρόβλημα στην υπουργό Παιδείας αλλά δεν πήραν απαντήσεις σχετικά με την χαοτική κατάσταση που προκαλεί ο νέος νόμος στα ΑΕΙ, τόσο όσον αφορά στις εκλογικές διαδικασίες όσο και σε άλλα θέματα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου που έγινε σε ξενοδοχείο στο Καστρί εξέφρασαν την ανησυχία τους στην περίπτωση που δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ότι θα έχουν πρόβλημα σύντομα όλα τα ΑΕΙ που θα προκηρύξουν εκλογές.
Οι θέσεις της υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο των πρυτάνεων
Η Νίκη Κεραμέως, μπορεί να μην έδωσε απαντήσεις στο αίτημα των πρυτάνεων φρόντισε όμως να ενημερώσει τη Σύνοδο για την τακτική και έκτακτη επιχορήγηση που πλέον φτάνει τα 265 εκ. ευρώ (από 212 εκ. ευρώ το 2019), καθώς και το γεγονός ότι μέσω ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται ήδη έργα συνολικού προϋπολογισμού 395 εκ ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκε η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ (από 20,31% σε 90,48%), κάτι που αντιστοιχεί σε άνω των 144,7 εκ ευρώ απορρόφηση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού περίπου 560 εκ. ευρώ ενδεικτικά για βιομηχανικά διδακτορικά, επισκέπτες καθηγητές/ερευνητές, πανεπιστήμια αριστείας, συμπράξεις ερευνητικής αριστείας.
Επίσης ήδη υλοποιήθηκε η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1000 ευρώ στα 1500 για όλους τους δικαιούχους και στα 2000 σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών, συνολικού κόστους αναδρομικά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 πάνω από 70,7 εκ. ευρώ, καθώς και στο αξιοσημείωτο πρόγραμμα δημιουργίας νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από ΣΔΙΤ (αναπτύσσονται έργα πάνω από 600 εκ. € που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 8.150 σε 5 ΑΕΙ.