Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη – Σήμερα το βράδυ η ψηφοφορία

Ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν οι «87» και ο Παύλος Πολάκης – Πώς θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Το ρολόι μετρά αντίστροφα για το βράδυ του Σαββάτου (7/9), που προσδιορίζεται η κρίσιμη ψηφοφορία της πρότασης μομφής στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει οι «87» στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.

Την πρόταση μομφής τη στηρίζει, όπως δήλωσε στην ομιλία του, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής.

Πριν, ωστόσο, φτάσουν στην ψηφοφορία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να αποφασίσουν επί της διαδικασίας, όπου οι βασικές εστίες αντιπαράθεσης είναι δυο: Η πρώτη είναι το αν η ψηφοφορία θα διεξαχθεί επί των παρόντων ή επί του συνόλου του οργάνου, με το καταστατικό να «δείχνει» προς τη δεύτερη εκδοχή. Η δεύτερη είναι αν η ψηφοφορία θα είναι μυστική ή φανερή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του υπονόησε πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα ψηφίσουν ονομαστικά. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, αλλά αναμένεται να γίνει το βράδυ του Σαββάτου (7/9).

«Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή.

Πώς εξελίχθηκε η θυελλώδης Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σας μετέφερε το iEidiseis.gr, ηρώτη χρονικά έγινε η σχεδόν 70λεπτη ομιλία του  Στέφανου Κασσελάκη, κατά την οποία έριξε το γάντι σε όλους, με το εξής σύνθημα: «Αλλάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ή βουλιάζουμε όλοι μαζί».

Επίσης, έκανε άνοιγμα στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να αναλάβει. «Αλλά, αν δεν θέλεις να αναλάβεις, στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο», τόνισε.

Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη, τον χαρακτήρισε άνθρωπο-κρίκο στο κόμμα. Για τη διαγραφή του Σφακιανού βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι», ωστόσο τον κατηγόρησε ότι εκείνος επιδεικνύει το lifestyle του στα social media. Αλλά, το δικό του «είναι αποδεκτό, επειδή είναι της αντρικής σχολής;», όπως διερωτήθηκε.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι «καλούμαστε είτε να γράψουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον για να απαλλάξουμε τη χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή να συνεχίσουμε μία στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση που δεν αφορά την κοινωνία».

Ακολούθως επισήμανε ότι «δεν πρέπει να γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς «όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά καταστρέφεται η χώρα».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αντί ο ΣΥΡΖΑ ως αξιωματική να πει στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φύγετε», κάποιοι «φωνάζουν στον πρόεδρο τους “φύγετε”. Ζούμε αυτό που έχει πει ο Αντόνιο Γκράμσι: “το παλιό έχει πεθάνει και το νέο ακόμη δεν έχει γεννηθεί”. Η φύση του νέου είναι να γεννιέται. Η μάχη του παλιού με το καινούργιο είναι αναπόφευκτη».

Συνεχίζοντας για τα εσωκομματικά, υπογράμμισε ότι «αν εξαιρέσουμε την “Ομπρέλα” που έκανε ζημιά στο κόμμα, ήθελα όλοι και όλες να πάμε μαζί, έδωσα αξιώματα και θέσεις σε όλες τις πλευρές».

Δείτε την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη από τους «87»

Ακολούθησε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν οι «87» και την οποία υπογράφουν 99 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με απόλυτη ευθύνη του προέδρου» βρίσκεται σε «παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής».

Κατηγορούν τον πρόεδρο, επίσης, ότι «από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα – καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις».

Τέλος, επειδή «θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας», για το λόγο αυτό «καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε με την άμεση προσφυγή στη βάση».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα και έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Χανίων, αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, «τον στήριξα, αλλά έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο βουλευτής Χανίων τόνισε ότι στηρίζει την πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του προέδρου, ενώ επισήμανε πως «δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοπούλου».

Το κείμενο της πρότασης μομφής:

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Προσέρχομαι στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεων μας.

Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών!

Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αντιλήφθηκε ούτε μία στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα – καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο, που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

Γιατί ο πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του 4ου συνεδρίου, μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής, τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.

Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ, 100 μέλη της ΚΕ ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρος και ζητούμε με την άμεση προσφυγή στη βάση».

protasi-momfis_23b23.jpeg

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Πολάκης

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι στηρίζει την πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

«Αν δεν περάσει η πρόταση, παραμένω. Αν χάσω, παραμένω και δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οδήγησε μόνος σου το κόμμα σε εκλογές. Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός. Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Χανίων ζήτησε και από τους «87» να παραμείνουν στο κόμμα στην περίπτωση που δεν περάσει η πρόταση μομφής που έχουν καταθέσει.

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Χανίων για τον Στέφανο Κασσελάκη, «τον στήριξα, αλλά έπεσα έξω» και διατύπωσε το συμπέρασμά του ότι «δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε μάλιστα ότι «το επιχείρημα της εκλογής του μόλις πριν ένα χρόνο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν στέκει πολιτικά. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, οι τακτισμοί δεν αποτελούν λύση. Τα εσωτερικά μας προβλήματα, κάθε μέρα που περνά, γιγαντώνονται. Η εικόνα του κόμματος είναι το λιγότερο προβληματική και ως αποτέλεσμα έχει τη συνεχή δημοκοπική μας κατάρρευση».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, με τρόπο οριστικό και μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό μας, σε λίγους μήνες που θα έχει γιγαντωθεί, δεν μπορώ να προβλέψω πώς μπορεί να λυθεί. Αν συνεχίσουμε στην ίδια τροχιά, σε λίγους μήνες μπορεί να μην υπάρχει καν επίδικο. Καλώ λοιπόν, για μια ακόμη φορά, από αυτό εδώ το βήμα, τον πρόεδρό μας, την κρίσιμη αυτή στιγμή, να σταθεί στο ύψος του, να δεχτεί την πρόκληση, να απευθυνθεί στη βάση και να μην οδηγήσει τη διαδικασία στα άκρα».

Η ομιλία του Παύλου Πολάκη:

Παππάς σε Κασσελάκη: Όταν υπάρχει φωτιά, δεν τη βοηθάς να φουντώνει

Ακολούθησε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Παππάς, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μετά τις ευρωεκλογές «δείξαμε αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Την προσδοκία του κόμματός μας να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας. Οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί. Και ευθύνες έχουμε όλοι».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε:

«Θα είμαι ευθύς για όλους:

  • Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά, και σύντροφοι που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου.
  • Οι αποφάσεις μας δεν βρήκαν χώρο στον δημόσιο λόγο. Ξεκίνησε η λαθολογία, η αίσθηση ότι πάμε να τελειώσουμε λογαριασμούς με το παρελθόν.
  • Δεν βλέπω υπονομευτές ή εντελλόμενα συμφερόντων. Στην αντίθετη άποψη να μην αποδίδουμε αλλότρια κίνητρα. Δεν μπορούν, επίσης, να υπάρχουν και προειλημμένες αποφάσεις για διαφωνίες».

Ακόμη, ο Νίκος Παππάς πρότεινε «να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος».

Και πρόσθεσε ότι «απέναντι στα σενάρια των διασπάσεων, να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν, ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά».

Γεροβασίλη: Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε. «Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά;».

Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι: «Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Το νέο δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό. Χωρίς τις ίδιες αξίες και χωρίς σεβασμό τίποτα δεν μπορεί να είναι νέο. 800 “εγώ” είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα “εμείς”».

Σε αυτό το πλαίσιο η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε πως είναι «αμετροέπεια να λέει ο πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι’ αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση».

Ακόμη, επισήμανε ότι «στο Συνέδριο ποτέ δεν υποχώρησα. Το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές. Πολλά από εκείνα που είχα επισημάνει τότε ισχύουν δυστυχώς και σήμερα. Σεβάστηκα την απόφαση του Συνεδρίου και δήλωσα ότι θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών ενωμένοι. Στον νομό μου, στην Άρτα, είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, αντίθετα με πολλούς άλλους νομούς και ακούσαμε σήμερα ότι δεν κάναμε τίποτα στις εκλογές». Κατέληξε λέγοντας πως «μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου».

Θεοχαρόπουλος: «Το πραγματικό δίλημμα είναι ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ ή βουλιάζει»

Αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς αιχμές κατά του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, διατύπωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «έχουμε στρατηγική διαφωνία με τη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση του κόμματος από τον πρόεδρό του, με τη συνεχιζόμενη παραγωγή εσωστρέφειας αντί για παραγωγής πολιτικής με ευθύνη του Στέφανου Κασσελακη. Με τις προτάσεις του που οδηγούν σε προσωποπαγές, συγκεντρωτικό κόμμα. Με την άρνηση του Στεφανου Κασσελακη για προοδευτικές συμμαχίες και να αναλάβει ηγετικό ρόλο το κόμμα μας για αυτές, απέναντι στις αποφασεις που λαμβάνει η Κ.Ε. του κόμματος. Καταστρατηγεί ο πρόεδρος τις ίδιες τις αποφάσεις του κόμματος

»Είπε ο ο πρόεδρος ότι κάποιοι λένε να φύγει ο Κασσελάκης αντί να φύγει ο Μητσοτάκης. Το να φύγει ο Μητσοτάκης εμείς το λέμε χρόνια τώρα και σήμερα ακόμη πιο δυνατά, όχι έναν χρόνο μόνο. Για να φύγει ο Μητσοτάκης, όμως, χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η προϋπόθεση, γιατί ο σημερινός πρόεδρος ρευστοποιεί το κόμμα. Το δίλημμα δεν είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος. Το δίλημμα είναι “ή αλλάζει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ ή βουλιάζει”».

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για αδυσώπητη γραφειοκρατία και μετά είπε δεν πάει στη βάση, «αλλά παλεύει να κρυφτεί πίσω από γραφειοκρατίες. Μόνος του τα λέει, μόνος του αλλάζει αμέσως ότι λέει και πανηγυρίζει κιόλας. Μόνος του λέει ότι θα διαλύσει τις οργανώσεις μελών μόνος του μετά λέει, μέσα σε λίγες ώρες, ότι θα τις αυξήσει και πανηγυρίζει ότι το παίρνει πίσω!

»Ομνύει δεκάδες φορές στην βάση αλλά αρνείται να πάει στη βάση και στην προηγούμενη Κ.Ε. με το δημοψήφισμα για συνεργασίες και τώρα για εκλογή από τη βάση. Φοβάται τη βάση και κρύβεται. Απειλεί με διαγραφές και προγραφές και μας αναφέρει ότι παράδειγμα του στο θέμα αυτό είναι η Ν.Δ. και η Δεξιά με το δικό της καταστατικό! Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να πάμε στη βάση και τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την ηγεσία του».

 

Σωκράτης Φαμέλλος: «Ζούμε την αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ζούμε την αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική, πολιτική αλλά και αξιακή», ανέφερε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τέως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικότερα, στην ομιλία του – μεταξύ άλλων – o Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Ζούμε την κορύφωση μίας μεγάλης πολιτικής κρίσης στο κόμμα μας. Τη Δευτέρα το κόμμα μας δεν θα είναι ίδιο. Να μιλήσουμε ειλικρινά για να διασφαλίσουμε την ύπαρξή του. Αλλιώς είναι κοντά οι μέρες που δεν θα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το σύστημα εξουσίας θα έχει πετύχει το στόχο του. Γίνεται μεγάλη κουβέντα για ένα υποθετικό σχέδιο ρευστοποίησης και κινδύνου της αυτόνομης ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας; Η ρευστοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προηγηθεί. Τώρα ζούμε την αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική, πολιτική αλλά και αξιακή».

Κάνοντας αναδρομή, ο τέως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς και το πρόβλημα δεν ξεκίνησε με την εκλογή του Στέφανου. Το πρόβλημα προϋπήρχε. Εκφράστηκε και με την εκλογή του Στέφανου. Γιατί υπήρξε ανάγκη για ένα νέο πρόσωπο και γιατί ήταν η αγωνία, η ανάγκη των μελών, παλιών και νέων, για μια προοπτική που “θα τα άλλαζε όλα”. Ωραίο σύνθημα. Αλλά χωρίς πυξίδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αντικατάστασή στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Η εσωστρέφεια κορυφώθηκε με την αναίτια κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού της ΚΟ και χωρίς σύμφωνη γνώμη της ΠΓ, μία προσωπική επιλογή του προέδρου, αδικαιολόγητη, που τροφοδοτεί σενάρια σκοπιμότητας, και τελικά υπονομεύει και αποδυναμώνει τη δράση μας σε μια περίοδο που οφείλουμε να είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Τα σοβαρά προβλήματα άλλης αντίληψης του προέδρου για τον χαρακτήρα του κόμματος, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με την πρόχειρη και βιαστική συζήτηση του καταστατικού, που δεν μπορέσαμε να μελετήσουμε χθες βράδυ, και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προσυνεδριακού. Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση αλλά σε άλλη κατεύθυνση για να αποφύγουμε την πλήρη ρευστοποίηση και την αποσάθρωση και αυτή η επανεκκίνηση πρέπει να περιλαμβάνει και μία αντεπίθεση ιδεών».

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας: «Πρόεδρε η απόφαση είναι σε εσένα. Να αποφύγουμε τη μομφή. Τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν με εκλογές και πρόεδρο και πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Για να έχει προοπτική και ο τόπος και η Αριστερά».

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πληρωμένη απάντηση Κασσελάκη σε Πολάκη για την ομοφοβία: Αριστερά σημαίνει να γιορτάζεις τη μοναδικότητα του καθενός
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάλεσε για «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ
Chevron Right