Από εκεί και πέρα, ο ίδιος σημείωσε πως “Η Ελλάδα έχει επιστρέψει ως δρων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Η πιο προφανής έκφραση αυτού ήταν η συμφωνία των Πρεσπών.
Έχουν ανοίξει περαιτέρω προοπτικές για την περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στο κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι των Βαλκανίων” είπε ειδικότερα ο κ.Πάιατ και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο”.
Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η περιοχή των Βαλκανίων από τη Gazprom και η Ελλάδα αποτελεί κλειδί ως προς αυτό. “Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά έχουν επιστρέψει και οι ΗΠΑ” συνέχισε ο κ.Πάιτ, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στη ΔΕΘ, την εκκίνηση στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών με τη συνάντηση Πομπέο- Κατρούγκαλου το Δεκέμβριο, τη διεύρυνση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΠΑ.
Εμπιστοσύνη στον Αποστολάκη
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Πάιατ τόνισε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης απολαμβάνει απόλυτου σεβασμού από τους ομολόγους του στο Πεντάγωνο και τους αντίστοιχους στρατιωτικούς και χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες του να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.
«Στο κάτω κάτω πρόκειται για δυο συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι δύο χώρες θα φέρονται ως σύμμαχοι. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη νέα διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που ξεκίνησε από Τσίπρα- Ερντογάν. Δήλωσε επίσης ότι η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης είναι κομμάτι ενίσχυσης της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην “υπαρξιακή μάχη” που έχει ξεκινήσει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας.
Ο πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στην «κακόβουλη», όπως την χαρακτήρισε, επιρροή της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και παράλληλα κατηγόρησε την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές εξαγωγές της ως όπλο για να επηρεάζει τα βαλκανικά κράτη.