Την αναθεώρηση ορισμένων από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown που αναμένεται να ανακοινωθούν σχολίασε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με το αν αποδείχτηκαν ή όχι αποτυχημένα τα μέτρα που εφαρμόζονται, η κ. Πελώνη απάντησε ως εξής:
«Δεν μιλάμε για ανοίγματα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη, αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων».
Για τη μετακίνηση εκτός νομού και αν η απαγόρευση θα αρθεί πριν τις 15 Μαΐου οπότε και έχει εξαγγελθεί ότι θα ανοίξει ο τουρισμός, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έδωσε απάντηση, λέγοντας πως είναι «πολύ νωρίς».
Αναφορικά με το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου και η εστίαση στα μέσα Απριλίου, η ίδια επισήμανε ότι «δεν θα κάνω τον μάντη» αλλά και πως «δεν είναι σημερινή αυτή η συζήτηση, θα το κρίνει η επιτροπή όταν έρθει η ώρα».
Η κ. Πελώνη κλήθηκε να απαντήσει και σε δεύτερη ερώτηση για την άρση των μέτρων και αν η κυβέρνηση φοβάται ή όχι νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. «Απάντησα εκτενώς. Μιλάμε για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων» σημείωσε.
Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».
Υπογράμμισε επίσης ότι: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα».
Σύμφωνα με την ίδια, «λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα».
Για τους εμβολιασμούς τόνισε ότι «εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».