Πολιτική

Κατρούγκαλος στο iEidiseis για 12 νμ: Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές

«Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων μας νότια και ανατολικά της Κρήτης και να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι εξετάζουμε την προοπτική επέκτασης τους και στα νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου», δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές, διαμηνύει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτώμενος για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση μερική επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια και επιβολή κυρώσεων στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

«Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων μας νότια και ανατολικά της Κρήτης και να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι εξετάζουμε την προοπτική επέκτασης τους και στα νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Η επέκταση δεν αφορά σε αυτή τη φάση το Αιγαίο, πράγμα που αποτελεί πάντως απαράγραπτο δικαίωμα που η Ελλάδα θα ασκήσει όταν και όπως θεωρηθεί σκόπιμο».

«Οι κυρώσεις είναι πλέον μονόδρομος. Το βέτο ποτέ δεν αποκλείεται ως έσχατο διπλωματικό μέσο, αρκεί να μην είναι ομολογία διπλωματικής αποτυχίας», τονίζει, μάλιστα, με νόημα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, ενώ ασκεί κριτική στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να ορίσει τις κόκκινες γραμμές και όσο αποφεύγει να το κάνει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, στέλνοντας λάθος μήνυμα και αποθρασύνοντας την επιθετικότητα της άλλης πλευράς», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ταυτόχρονα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο θέμα: «Κόκκινη γραμμή είναι κάθε συμπεριφορά που προσβάλλει έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Γιατί μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια σε Ανατολική Μεσόγειο και Κρήτη; Και γιατί όχι σε όλο το Αιγαίο;

Όπως γνωρίζετε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχθεί ως Πρωθυπουργός εισήγηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών του ενός προς τον άλλο, είχε ανακοινωθεί ότι αυτή θα ξεκινούσε από το Ιόνιο και θα συνεχιζόταν ανά περιοχή, ανάλογα με την στρατηγική μας και την πρόοδο της αναγκαίας τεχνικής προετοιμασίας (κλείσιμο κόλπων, χάραξη γραμμών βάσης κ.λ.π.). Στο πλαίσιο αυτό και στη βάση Προεδρικών Διαταγμάτων που είχε ετοιμάσει ο Ν. Κοτζιάς, είχα συντάξει ως Υπουργός Εξωτερικών νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, το οποίο ήταν έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή, όπως είχα ανακοινώσει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θα θυμάστε τις απίθανες αντιδράσεις της ΝΔ εκείνη την περίοδο εναντίον της τμηματικής επέκτασης. Δυστυχώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών διέκοψε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία.

Μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε επανειλημμένα αυτήν τη θέση, υπό το φως και της ανάγκης αντιμετώπισης του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Μάλιστα, αμέσως μετά τη σχετική συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη αλλά και κατά την κύρωση στη Βουλή των Συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ζήτησε την επέκταση της αιγιαλίτιδας νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την πρόσφατη NAVTEX, που αμφισβητεί πλέον ευθέως την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Καστελόριζο, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές. Πρέπει να γίνει άμεσα σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα, ούτε σήμερα στο Καστελόριζο ούτε αύριο στην Κρήτη, ιδίως ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων μας νότια και ανατολικά της Κρήτης και να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι εξετάζουμε την προοπτική επέκτασης τους και στα νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η επέκταση δεν αφορά σε αυτή τη φάση το Αιγαίο, πράγμα που αποτελεί πάντως απαράγραπτο δικαίωμα που η Ελλάδα θα ασκήσει όταν και όπως θεωρηθεί σκόπιμο.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να ορίσει τις κόκκινες γραμμές και όσο αποφεύγει να το κάνει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, στέλνοντας λάθος μήνυμα και αποθρασύνοντας την επιθετικότητα της άλλης πλευράς

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα στο Oruc Reis; Ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας; Και στα όποια μέσα υπάρχει και η στρατιωτική απάντηση;

Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να ορίσει τις κόκκινες γραμμές και όσο αποφεύγει να το κάνει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, στέλνοντας λάθος μήνυμα και αποθρασύνοντας την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Εμείς από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι, όχι απλώς με τις δηλώσεις μας ως αντιπολίτευση, αλλά και με τα δείγματα γραφής που δώσαμε ως κυβέρνηση: κόκκινη γραμμή είναι κάθε συμπεριφορά που προσβάλλει έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στον διάλογο, ως μοναδικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι ο διάλογος δεν είναι βιώσιμος υπό όρους εκβιασμών και προβολής ισχύος. Αυτό το μήνυμα έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αν δεν υπάρξει μηχανισμός ευρωπαϊκών κυρώσεων και σοβαρός ευρωτουρκικός διάλογος, ο ελληνοτουρκικός θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστος και χωρίς προοπτικές επιτυχίας.

Μπορεί να φύγει χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων κυρώσεων από τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Και αν η καταδίκη της Τουρκίας είναι και πάλι γενικόλογη, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να απειλήσει ακόμα και με βέτο;

Οι κυρώσεις είναι πλέον μονόδρομος. Το βέτο ποτέ δεν αποκλείεται ως έσχατο διπλωματικό μέσο, αρκεί να μην είναι ομολογία διπλωματικής αποτυχίας

Οι κυρώσεις είναι πλέον μονόδρομος. Το βέτο ποτέ δεν αποκλείεται ως έσχατο διπλωματικό μέσο, αρκεί να μην είναι ομολογία διπλωματικής αποτυχίας. Και, κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση στο προηγούμενο Συμβούλιο περίπτωση απέτυχε παταγωδώς στο στόχο που και η ίδια είχε θέσει στον εαυτό της: Ο κ. Μητσοτάκης στο από 9/9 άρθρο του στους Times έγραφε χαρακτηριστικά: «Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε στις 28/8 ότι «θα δαγκώνουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας», ενώ στις 19/9 ήταν ακόμη πιο σαφής: «Θα υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένας κατάλογος κυρώσεων, που έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. (…) Δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη να μην υιοθετήσει κατάλογο κυρώσεων και την επόμενη ημέρα να αποδειχθεί ότι όλα αυτά που έλεγε ο κ. Ερντογάν ήταν προσχηματικά, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»

Δυστυχώς αποτελεί πολύ κακό οιωνό η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος αντί να πιέσει την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα για να μας πείσει να μην πιέσουμε για άμεση λήψη κυρώσεων

Αυτά ο κύριος Μητσοτάκης τα γνωρίζει. Προτίμησε, παρόλα αυτά, να βαφτίσει την οδυνηρή αποτυχία ως επιτυχία, επειδή πάντα θέτει την επικοινωνία πάνω από την ουσία. Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, ακόμη και στη βάση του πήχη που έθεσε ο ίδιος σε σχέση με τα Συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου. Δυστυχώς αποτελεί πολύ κακό οιωνό η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος αντί να πιέσει την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα για να μας πείσει να μην πιέσουμε για άμεση λήψη κυρώσεων. Παρόλα αυτά, εάν στο Συμβούλιο της Πέμπτης δεν υπάρξει υιοθέτηση μηχανισμού κυρώσεων, το πλήγμα θα είναι βαρύτατο, όχι μόνον για το κύρος της Ελλάδας αλλά και την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γερμανικής προεδρίας.

Εάν στο Συμβούλιο της Πέμπτης δεν υπάρξει υιοθέτηση μηχανισμού κυρώσεων, το πλήγμα θα είναι βαρύτατο, όχι μόνον για το κύρος της Ελλάδας αλλά και την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γερμανικής προεδρίας

Κατά κοινή ομολογία, η νέα κρίση με την Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό; Και γιατί εκτιμάτε ότι το Μαξίμου αποφεύγει σε τόσο κρίσιμες στιγμές τη συνεννόηση;

Δεν είχαμε καμία ενημέρωση τελευταία, αν και την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθώ σχετικά με τον κ. Δένδια. Ορθά, πάντως, θέτετε το θέμα. Αναμφισβήτητα είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση, όχι απλώς στο επίπεδο της ενημέρωσης, αλλά κυρίως στο επίπεδο της χάραξης εθνικής στρατηγικής, που αυτή τη στιγμή λείπει. Γι’ αυτό έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ο κ. Μητσοτάκης όμως φαίνεται να επιλέγει τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», έχοντας πολλές φορές στραμμένη την προσοχή του στο εσωτερικό του κόμματος του, φοβούμενος τις αντιδράσεις της ακραίας δεξιάς πτέρυγας που καραδοκεί. Σε άλλες περιπτώσεις συσκότισε συνειδητά τον χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων, για να συγκαλύψει την αδυναμία του να τις προλάβει ή να τις αποκρούσει. Δεν υπάρχουν όμως πια περιθώρια για παρόμοιες ανεύθυνες συμπεριφορές. Πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει ειλικρινά με τις πολιτικές δυνάμεις και όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού και της ιστορίας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι κυρώσεις, το «παράθυρο ευκαιρίας» και οι κινήσεις Μητσοτάκη στη διπλωματική σκακιέρα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 12 η απόφαση για τις ποινές
Chevron Right