Πολιτική

Τζορτζ Τσούνης: Ένας επιχειρηματίας για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ποιος είναι ο ομογενής που προαλείφεται για διάδοχος του Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα και που περνάει την Τετάρτη από ακρόαση στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Στις 12 Ιανουαρίου ο υποψήφιος για Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ώστε να επικυρώσει τον διορισμό του και την εγκατάσταση του στο κτήριο της Βασ. Σοφίας όπου εδρεύει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός νομικός και επιχειρηματίας Τζορτζ Τσούνης είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος για τη θέση Πρέσβη, καθώς το 2013 είχε προταθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα για Πρέσβης στο Βασίλειο της Νορβηγίας, αποτυγχάνοντας όμως στη διαδικασία έγκρισης το 2014.

Ο Τσούνης θα είναι ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εφόσον περάσει από τη Γερουσία, μετά τον Μάικλ Σωτήρχο που υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 1989 έως το 1993.

Αυτό όμως που προκαλεί σκεπτικισμό είναι ότι για πρώτη φορά δεν επιλέχτηκε διπλωμάτης για τη θέση του Πρέσβη στη Ελλάδα αλλά ένας επιχειρηματίας που δεν έχει καμιά προηγούμενη διπλωματική εμπειρία.

Τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια από τους 13 πρεσβευτές που υπηρέτησαν στην Αθήνα οι 11 ήταν διπλωμάτες καριέρας και δυο δημόσιοι υπάλληλοι.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιλέγει για Πρέσβη κάποιον που δεν είναι διπλωμάτης.

Είθισται μεγάλοι χρηματοδότες των κομμάτων, Δημοκρατικών ή Ρεπουμπλικάνων, ή πρόσωπα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, να τιμώνται από τους Προέδρους με μια Πρεσβεία σε κάποια «εύκολη» χώρα ή για την «εξυπηρέτηση» κάποιων σχεδίων.

Ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης

Όπως αναφέραμε ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης και σε μια περίοδο όπου η ένταση είναι μεγάλη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και στα ελληνοτουρκικά, προκαλεί ερωτηματικά για το τι θα μπορούσε να προσφέρει ο επιτυχημένος Ελληνοαμερικανός Επιχειρηματίας.

Συν τοις άλλοις το ότι είναι Ελληνικής καταγωγής ο Τσούνης, δεν σημαίνει ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας καταγωγής του, αλλά της χώρας που εκπροσωπεί κι αυτό είναι το πρέπον.

Αυτό εξάλλου είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της πρώτης του απόπειρας για να χρισθεί Πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας το 2014. «Θα εξυπηρετήσω τα συμφέροντα των ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο Τζώρτζ Τσούνης, προσθέτοντας ότι «κατά βάθος είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνεται να υπηρετήσω τη χώρα μου – έχω υποχρέωση να προσφέρω».

Αντιδράσεις όμως για την τοποθέτηση του Τζώρτζ Τσούνη στην Πρεσβεία της Αθήνας έχουν εκφράσει, σύμφωνα με το Ρόιτερς, αρκετοί διπλωμάτες καριέρας.

Όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων σε άρθρο του τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε κι έγινε γνωστή η πρόθεση για την τοποθέτηση του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία ως Πρέσβη στην Ελλάδα, πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες επέκριναν την επιλογή λέγοντας ότι η έλλειψη προετοιμασίας του όταν προτάθηκε για πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νορβηγία το 2014 έδειξε ότι είναι ακατάλληλος να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.

«Κάποιοι έχουν αποκαλέσει τις ακροάσεις επιβεβαίωσής του το 2014 τις πιο ντροπιαστικές στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο Τσας Φρίμαν, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής διερμηνέας των ΗΠΑ όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε την Κίνα το 1972 και συγγραφέας του λήμματος της Encyclopedia Britannica για τη διπλωματία.

Το 2014, σύμφωνα με τον Φρίμαν ο Τσούνης αναφέρθηκε στη Νορβηγία ότι έχει πρόεδρο, ενώ δεν έχει, και υπέδειξε ότι το Κόμμα της Προόδου ανήκει στα “περιθωριακά στοιχεία” που “εκτοξεύουν το μίσος τους” και επικρίθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας καθώς το κόμμα ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πέρα από την ελληνική του καταγωγή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι έχει περισσότερα προσόντα για να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα απ’ ό,τι στο Όσλο», συνέχισε ο Φρίμαν στο Ρόιτερς, λέγοντας ότι η ελληνική πολιτική επηρεάζει την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ μεταξύ των άλλων ζητημάτων.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια σινιέ (πρεσβεία) που αγοράζεται με αντάλλαγμα προεκλογικές εισφορές ή ως πεδίο εκπαίδευσης για αρχάριους διπλωμάτες, πόσο μάλλον για ανίκανους ερασιτέχνες», πρόσθεσε.

Ο Μπομπ Σέρμαν, διορισμένος πολιτικός που ήταν πρεσβευτής στην Πορτογαλία επί κυβέρνησης Ομπάμα και γνώρισε τον Τσούνη όταν έκαναν μαζί εκπαίδευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους υποψήφιους πρεσβευτές, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

«Έχει ένα πρώτης τάξεως μυαλό. Έχει καταπληκτικές αναλυτικές ικανότητες και έχει τη διάθεση ενός διπλωμάτη», δήλωσε ο Σέρμαν.

Ερωτηθείς σχετικά με την ακρόαση του Τσούνη το 2014, ο Σέρμαν απάντησε: «Είχε μια κακή μέρα και είχε μια κακή μέρα σε μια πολύ δημόσια σκηνή. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη Νορβηγία. Πρόκειται για κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα του, που το γνωρίζει μέσα και έξω, και αυτό είναι η χώρα της Ελλάδας, η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Μπορεί να έχει δίκιο ο Σέρμαν ότι ο Τζορτζ Τσούνης γνωρίζει την Ελλάδα, όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι η διασπορά δεν γνωρίζει σε βάθος την πολιτική κατάσταση στη χώρα καταγωγής, ούτε τις ισορροπίες και τις κόκκινες γραμμές.

Πάντως σκωπτικά σχολίασαν και στην Ελλάδα διπλωματικοί κύκλοι την επιλογή του Τζορτζ Τσούνη για Πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα. Όπως είπαν μετά την απόλυτη πρόσδεση της Αθήνας στο άρμα των ΗΠΑ επί Πάιατ, τώρα αναλαμβάνει το αμερικάνικο real estate την ανάπτυξη!!!

Αν και δεν είναι μακριά η 12η Ιανουαρίου, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης COVID-19 για εγκύους και νέες γυναίκες
Τι λέει ο Τσίπρας για τη φθορά Μητσοτάκη και τα σενάρια για τριπλές κάλπες
Chevron Right