Το κάλεσμα – προσκλητήριο έγινε χθες με το κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και αποτελεί μια σημαντική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να αποδώσει η επιχείρηση διεύρυνσης που επιθυμεί, με κεντρικό σύνθημα τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ «για την Ελλάδα των πολλών και όχι των ελίτ».
Αν και δεν προβλέπεται να υπάρξουν θετικά σήματα από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, οι ηγεσίες των οποίων είχαν τοποθετηθεί αρνητικά την ίδια ημέρα που παρουσιάστηκε επίσημα το κείμενο – μανιφέστο της Πρωτοβουλίας «Γέφυρα», εντούτοις ο Πρωθυπουργός καταβάλλει μια ακόμη προσπάθεια.
Και αυτό γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο με το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει με τον πιο ηχηρό τρόπο το άνοιγμα στην κεντροαριστερά στη λογική: «Να δώσουμε από κοινού τη μάχη των ευρωεκλογών».
Η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέσα από την επιλογή προσωπικοτήτων που θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση αυτή στις τάξεις των 42 υποψηφιοτήτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς αναμένονται υποψηφιότητες τόσο από τη λεγόμενη «Γέφυρα» όσο και από το λεγόμενο «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ που έχει ανοιχτούς διαύλους με τον Χρήστο Σπίρτζη.
Οι υποψηφιότητες αυτές πάντως θα δώσουν το στίγμα της διεύρυνσης προς τη σοσιαλδημοκρατία, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει ως αντίβαρο ισχυρές υποψηφιότητες τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοκλασάτα στελέχη όσο και από την ευρύτερη Αριστερά, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ισορροπία.
Η συνεδρίαση της Κυριακής πάντως, δεν είχε εντάσεις, ούτε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή που έχει αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας για ανοίγματα στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία.
«Καλούμε τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, δημοκράτες σοσιαλιστές, πράσινους να συστρατευτούν στη συγκρότηση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου ώστε να απαντήσουμε συλλογικά σε αυτό το κρίσιμο κέλευσμα της κοινής μας ιστορίας και να δώσουμε από κοινού την μάχη των επόμενων εκλογών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αυτό το άνοιγμα να γίνει «χωρίς ηγεμονισμούς», στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όσους θέλουν να κρατήσουν «κλειστό» το κόμμα.
Παράλληλα, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «το μέτωπο στο οποίο καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα απολύτως επείγον γιατί η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης είναι ιστορικής σημασίας. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς κατακτούν συνεχώς ισχυρότερες θέσεις με κεντρικό στόχο την πλήρη αποδυνάμωση της δημοκρατικής Ευρώπης».
Μάλιστα, γίνεται και ειδική μνεία στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 που κατά την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι σαν τις άλλες, καθώς «αφορούν το μέλλον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα όπως και κάθε Ευρωπαίου πολίτη της Ένωσης», ενώ υπογραμμίζεται πως «σε αυτές διακυβεύεται όχι απλώς μία οικονομική πολιτική, αλλά το μέλλον της ίδιας της Δημοκρατίας και το μέλλον ενός ολόκληρου πολιτισμού».
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το πλαίσιο με το δίλημμα: προοδευτικός πόλος απέναντι στις ελίτ και δίνοντας την πολιτική γραμμή, υπογράμμισε: «Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».
Ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας». Και επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχει αρνητισμός, επιφυλακτικότητα και προβληματισμός για τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να διευκρινίσει πως αυτό πρέπει να γίνει «χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς». Και αυτό «για να βάλουμε», όπως σημείωσε, φρένο στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι – χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που προεξόφλησε έξοδο στις αγορές και συντάχθηκε με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.
Ο Πρωθυπουργός θα εντείνει το επόμενο διάσημα ο ίδιος τις κινήσεις του για τη σύγκλιση με τις προοδευτικές δυνάμεις και την άλωση της κοινωνικής βάσης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και όπως λένε συνεργάτες του, ο στόχος δεν είναι η ηγεσία αλλά η βάση της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».
Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση, πέρα από όσες γίνονται και συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας όπως σήμερα το απόγευμα στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) που ηγείται η Λούκα Κατσέλη, παρουσία και του Ούντο Μπούλμαν, του Προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από εκεί ο Αλ. Τσίπρας θα στείλει και πάλι μήνυμα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να απευθυνθεί και με επιστολή στην Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που είναι θετικός στο πρωθυπουργικό προσκλητήριο, κ.α. όπου θα αναφέρεται στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου πλαίσιο ενός ευρύτερου μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις.