Στο ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown στην Αττική επιστρέφει η συζήτηση, μετά τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι αλλά και την κύρηξη της Κοζάνης στο «επίπεδο 4», πριν μερικές ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, απάντησε σε σχετική ερώτηση (ΑΝΤΤ1) το βράδυ της Πέμπτης (15/10) λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο» για το λεκανοπέδιο, που, μέχρι και σήμερα, παραμένει σε πορτοκαλί συναγερμό.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, από τους αντίστοιχους οργανισμούς με τους δικούς μας, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα», πρόσθεσε.
Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου, προσθέτοντας πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».
The first🚦map has just been published!
The maps include information on:
▪️ the 14-day notification rate of new confirmed #COVID19 cases at subnational level
▪️ weekly COVID-19 testing rates
▪️ testing positivity rates
▪️ a map with a combined indicator based on the algorithm pic.twitter.com/5fkPuduWwj— ECDC (@ECDC_EU) October 15, 2020
Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».
Αναλυτικά οι αποψινές δηλώσεις του κ. Πέτσα στο παρακάτω βίντεο:
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το απόγευμα της Πέμπτης, για ακόμη μία ημέρα, πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ανακοινώνοντας την επιβεβαίωση 453 νέων μολύνσεων. Οι 207 από τις εν λόγω θετικές διαγνώσεις, αφορούν στην Αττική.