Η συμπερίληψη των τελευταίων κινήσεων Ερντογάν στα προς συζήτηση θέματα ήταν ο ένας από τους δύο στόχους που επιδιώκει η Αθήνα από τη διήμερη Σύνοδο. Ο δεύτερος ήταν να υπάρξει μία σαφής, ξεκάθαρη και ρητή αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος επιμείνει στην προκλητική του στρατηγική.
Στο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου νωρίς χθες το απόγευμα περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, το Brexit, ο Covid19 και οι σχέσεις με την Αφρική, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης και η ελληνική πλευρά γενικότερα έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να επιτευχθεί και ο δεύτερος αυτός στόχος, ο οποίος θα αποτελούσε μία δεσμευτική ένδειξη για το τί θα ακολουθήσει στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Σήμερα θα φανεί αν η συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας θα φέρει τα αναμενόμενα στα οποία προσβλέπει η χώρα μας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τις σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν χθες η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία εναντίον της κλιμακούμενης έντασης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και για το γεγονός ότι έδωσαν στον Τούρκο πρόεδρο περιθώριο μιας εβδομάδας για να ανακρούσει πρύμναν.
«Τα παραπάνω δείχνουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, να θέτει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνδέει τις ελληνικές θέσεις με τα συμφέροντα της ΕΕ έχει αποτέλεσμα» σχολίαζαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές.
Από την άλλη πλευρά, άπαντες γνωρίζουν ότι το μήνυμα των τριών χωρών έχει κυρίως συμβολική αξία, καθώς σε μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου λήγει η νέα τουρκική Navtex για έρευνες που φτάνουν ως τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα έχει ανοίξει μία ζωηρή συζήτηση για την επέκταση ή μη των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια – και μάλιστα από δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Επικρατείας κ.Γιώργο Γεραπετρίτη.
«Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στην ίδια ακριβώς θέση κινήθηκε και ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι (6) ναυτικά μίλια».
Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας αργά χθες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, τόνιζαν ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν.
«Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια και θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο. Ο κ.Τσίπρας δεν άσκησε αυτό το δικαίωμα. Γιατί δεν το έκανε και το θυμήθηκε τώρα; Δεν το έκανε γιατί μάλλον πίστευε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όπως έλεγε..» πρόσθεταν. .
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών παρατηρητών, η παρέμβαση των δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης πιθανότατα συνδέεται με τον προβληματισμό που υπάρχει στην Αθήνα για το πιθανό ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, προκειμένου να διευρύνει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου πέραν της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Εξέλιξη που θα πρόσφερε, πιθανότατα, μία δυνατότητα στον Ερντογάν να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των εσωτερικών του προβλημάτων.