Διόλου τυχαία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην ανοιχτή συνέλευση στη Νίκαια το βράδυ της Πέμπτης, επέλεξε μπροστά στις κάμερες να ανοίξει το θέμα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ως τακτικισμό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια επιβεβαίωσης του σεναρίου 2+4. Δηλαδή την ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν κλείσει διετία στα κυβερνητικά έδρανα η ΝΔ, προσδοκώντας να επιφέρει μία νέα ήττα στο παλμαρέ του Αλέξη Τσίπρα και να τον «κοντύνει» πολιτικά από το ενοχλητικό 32% του Ιουλίου του 2019.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φούσκα που διαρκώς πουσάρεται από τα Μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ωστόσο με νόημα πως «οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε» και προειδοποιώντας πως «αν τελικά το κάνουν θα γίνει το εξής οξύμωρο: αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης, τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν».
Η απάντηση πάντως ήρθε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα, ο οποίος μιλώντας στο Open το απόγευμα της Παρασκευής επιχείρησε να κλείσει τα όποια σενάρια, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας ανησυχεία μήπως θα ήταν μία συνεχόμενη ήττα, που θα τον έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες στο εσωτερικό του κόμματός του. Τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει».
Τα 6 +1 δέλεαρ Μητσοτάκη και η παγίδα με τις πρόωρες εκλογές
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μην προσπεράσει τη σχετική ερώτηση στην ανοιχτή συνέλευση στη Νίκαια επιβεβαιώνει πως τα διακινούμενα σενάρια από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου μόνο απαρατήρητα δεν περνούν από την Κουμουνδούρου.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έχουν μεταφέρει σχετικές πληροφορίες για εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης από τους πρώτους κιόλας μήνες της κυβερνητικής του θητείας. Το στρατήγημα είναι πολυπαραγοντικό και βασίζεται τόσο στα οικονομικά – δημοσιονομικά στοιχεία και προβλέψεις όσο και στις πολιτικές πρωτοβουλίες που πιάνουν το φάσμα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως και τον νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει ο Υπουργός Εσωτερικών για να αντικαταστήσει την απλή αναλογική.
1. Το πρώτο δέλεαρ έχει να κάνει καθαρά με το επικοινωνιακό – μιντιακό τοπίο. Από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή απολαμβάνει ακόμα κατά γενική ομολογία έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων να ασχολούνται περισσότερο με την αντιπολίτευση παρά με τις ήδη υπάρχουσες ενδοκυβερνητικές τριβές και αβελτηρίες. Μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να προλάβει αλλαγή στάσης πολλών Μέσων που πιθανολογείται ότι θα επέλθει εν ευθέτω χρόνω, όταν τα μιντιακά συμφέροντα που κινούνται υπό τη σκέπη της κυβέρνησης θα έρθουν σε σύγκρουση, επηρεάζοντας και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τους ομίλους τους.
2. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές πριν τη λήξη του 18μηνου θα γίνουν με λίστα, κάτι που αποτελεί δέλεαρ για τον εκάστοτε πολιτικό αρχηγό και δη υποψήφιο πρωθυπουργό, καθώς θα μπορεί να ελέγχει πλήρως a priori την κοινοβουλευτική του ομάδα και να προλάβει ενδεχόμενες φυγόκεντρες τάσεις πριν αυτές αναπτυχθούν στην ολοκληρία τους εξαιτίας πολιτικών επιλογών, όπως π.χ. η επιλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
3. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα προλάβουν τις εσωτερικές αντιφάσεις και αντιδράσεις στη ΝΔ από την τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο γρίφος του νέου ΠτΔ είναι δυσεπίλυτος και σίγουρα κάποιους θα δυσαρεστήσει στην κυβερνώσα παράταξη. Μία επιλογή από το χώρο του εσκυγχρονισμού θα θεωρηθεί casus belli για μεγάλη μερίδα του καραμανλικού στρατοπέδου, ενώ η διαφαινόμενη νέα άρνηση αξιοποίησης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση μέσω βουλευτών – δορυφόρων του, θα πυροδοτήσει στιβαρή εσωκομματική αντιπολίτευση, που σε ακραία σενάρια, με το βλέμμα στην απλή αναλογική της πρώτης κάλπης μπορεί να φθάσει μέχρι και τη δημιουργία φορέα στα δεξιά της ΝΔ.
4. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές πριν τον Απρίλιο του 2021 συνεπάγεται ότι θα γίνουν πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Eurostat για την ανάπτυξη του 2020, που ο στόχος βάσει προϋπολογισμού τέθηκε στο 2,8%. Αν και χαμηλότερος από τις αρχικές εξαγγελίες για 4%, ο στόχος θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει προς ύφεση, κάτι το οποίο δυσχεραίνει και το εγχείρημα μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο πρϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, η Κομισιόν κατεβάσει τον πήχη στο 2,3%, το ΔΝΤ στο 2% και ο ΟΟΣΑ στο 2,1%.
5. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές την ίδια περίοδο θα προλάβουν την κυβερνητική φθορά που θα επέλθει σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και απαιτηθούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις σε φορολογικό – ασφαλιστικό πεδίο, σενάριο το οποίο δεν αποκλείουν στην Κουμουνδούρου, καθώς θεωρείται εύθραυστη η ευελιξία της Κομισιόν στον πρώτο προϋπολογισμό που πέρασε αβρόχοις ποσίν από την κρησάρα των Βρυξελλών και εξαρτάται από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
6. Το προσφυγικό επιβεβαιώνεται πλέον και επίσημα ότι αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα ανά την επικράτεια. Οι σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο γαλάζιας τοπικής αυτοδιοίκησης θα ενταθούν, καθώς η κρίση δεν πρόκειται να παρέλθει και ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες, εφόσον τις κερδίσει, θα μπορούσαν να δώσουν παράταση ζωής στο κυβερνητικό σχήμα και να διασκεδάσουν προς ώρας τις εντυπώσεις.
7. Συνδυαστικά με το προσφυγικό, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενη απόφαση πρόωρων εκλογών, μπορεί να είναι τα εθνικά θέματα. Μπορεί η αλλαγή στάσης στο Μακεδονικό να έχει αφήσει αμυχές στη ΝΔ, ωστόσο μία ενδεχόμενη κακή λύση στο Κυπριακό – οι συζητήσεις για το οποίο ανοίγουν με την πλευρά της Ευρώπης να πιέζει τις ελληνικές θέσεις – θα δοκιμάσουν σημαντικά τη συντηρητική βάση της ΝΔ. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να έχει ως λόγο – όπως απαιτείται από το Σύνταγμα – το μείζον εθνικό θέμα του Κυπριακού.
Πάντως, από την Κουμουνδούρου, παρά τους ανωτέρω παράγοντες που εξετάζον για τη στρατηγική Μητσοτάκη, υπενθυμίζουν σε συζητήσεις τους ότι ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη Πρωθυπουργός με την προμετωπίδα της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της κανονικότητας. Και πρόωρες διπλές κιόλας εκλογές και πολιτική αστάθεια, μόλις ενάμισι χρόνο μετά τον Ιούλιο του 2019, όχι μόνο θα τινάξουν στον αέρα την αγορά που θα παγώσει για ένα εξάμηνο, όχι μόνο θα απειλήσει την εύθραυστη ακόμα οικονομία, αλλά θα εμφανίσει ως προεκλογική απάτη της ΝΔ τη ρητορική περί σταθερότητας και ανάπτυξης. Και αυτό, διότι όπως σχολιάζεται σε σχετικές συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, ο κόσμος ψήφισε τη ΝΔ για μία τετραετία και θα την αποδοκιμάσει εάν ξαναρισκάρει την οικονομική πορεία της χώρας για μικροπολιτικούς τακτικισμούς με στόχο απλά την παράταση στα κυβερνητικά έδρανα.