Επικίνδυνα ανεβαίνει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την ανακοίνωση από την Άγκυρα για NAVTEX νοτίως της Κρήτης, ως «απάντηση» στην ανακοίνωση ελληνικής άσκησης σε περιοχή που περιλαμβάνει και μεγάλο τμήμα της έκτασης που «σουλατσάρει» επί μέρες τώρα το «Ορούτς Ρέις».
Η ελληνική άσκηση, που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τρίτης και που ήρθε ως απάντηση στην παραμονή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιείται σε μια μεγάλη περιοχή, από την Κάσο έως το Καστελόριζο, με συμμετοχή ισχυρών μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ θα αποσταλούν και F-16 στην Κύπρο, για κοινή άσκηση με τα δυο γαλλικά Ραφάλ, που βρίσκονται σε βάση του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έφτασαν στη Σούδα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας πλέει η φρεγάτα «Κουντουριώτης».
Ως απάντηση στην ελληνική άσκηση, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX, ξεκινώντας, επίσης από το πρωί, άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, που επιδιώκει να κατοχυρώσει με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, γίνεται λόγος για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «με συμμαχικά πλοία», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ποίων χωρών θα είναι τα πλοία αυτά! Η Άγκυρα, μάλιστα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επαναφέρει τα σχέδιά της για δημιουργία τουρκικής βάσης στα Κατεχόμενα, είτε στην Αμμόχωστο, είτε στο Τρίκομο.
Η οξύτατη επίθεση το βράδυ της Δευτέρας από τον Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας, προμηνύει αύξηση της επιθετικότητας της Άγκυρας στην περιοχή και επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.
Παράλληλα θέτει εν αμφιβόλω την διπλωματική διαμεσολάβηση του Βερολίνου, με την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, 27 και 28 Αυγούστου, η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει πραγματική διάθεση διαλόγου από τις δυο χώρες, ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι προτάσεις θα μεταφέρει ο Χ. Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, όπως και πώς θα αντιδράσει το απόγευμα σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.