Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη – Μήνυμα ανοχής των προκλήσεων και καμία αναφορά σε κυρώσεις

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη.

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ  για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία. Όπως τονίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δίνουν το μήνυμα ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν μέσα ή επιλογές εις βάρος της Τουρκίας» και κάνει λόγο για απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη.

Αναλυτικά αναφέρει ότι:

«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.

Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν “μέσα ή επιλογές” εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ».

Τσίπρας για 12νμ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στον Realfm 97.8 και είπε πως «μέχρι χθες, μέχρι αυτή την τελευταία NAVTEX, από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε την αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, που μας δίδεται με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή του δικαιώματος μας σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ στα νησιά μας και εν προκειμένω του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Από τη στιγμή που θα διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα έχουμε την αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας».

«Η διαφορά είναι μεγάλη και νομικά και πρακτικά. Εγώ θα σταθώ σε μια διαφορά που έχει να κάνει με το πώς κανείς μπορεί να ορίσει και να διεκδικήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα. Την αποκλειστική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορείς να την ορίσεις μονομερώς. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις είτε σε συμφωνία με τα κράτη είτε εφόσον διαφωνείς προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Live η ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
Η απάντηση του Αλέξη Κούγια στην ΕΠΟ
Chevron Right