Όπως είπε, οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, «όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στη Λευκωσία και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.
Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, επισήμανε την ανάγκη οι Med7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία.
Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία».
Αυτό, συμπλήρωσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Med7, στη Βαλέτα της Μάλτας, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.