Με υψηλούς τόνους αλλά χωρίς να ξεφύγει από την «πεπατημένη» που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να αποκρούσει τις συντονισμένες πιέσεις της αντιπολίτευσης για κρίσιμες απαντήσεις γύρω από τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και τη μετέπειτα διαχείρισή του. Αν και δεν έκανε ονομαστική αναφορά στα οικονομικά συμφέροντα, ο κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» τον εκδότη μεγαλοεπιχειρηματία, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον οποίον και κάλεσε, αν έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί στην πολιτική αρένα ο ίδιος, όχι δια πληρεξουσίων. «Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας πλέον μορφή μετωπικής σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με την πλευρά του εφοπλιστή.
Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που προκάλεσε στην κυβερνητική πλειοψηφία η παραίτηση των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου, μετά την αποκάλυψη του iEidiseis.gr για την παρουσία του στο σπίτι του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, την επομένη του δημοσιεύματος «βόμβα» του Βήματος για «μονταζιέρα» αμέσως μετά την τραγωδία, ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεων δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ έβαλε με σφοδρότητα κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως, να κατονομάσει τα οικονομικά συμφέροντα που κατά την κυβέρνηση μεθοδεύουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός κάλυψε τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, έναντι της κριτικής της αντιπολίτευσης ότι κρύβεται πίσω από την ασυλία του. «Αν κρίνετε ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο να το τεκμηριώσετε και να πάμε σε προανακριτική» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Έφερε, δε, ως παραδείγματα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, η οποία, όπως είπε, «έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετηθεί ο κ. Καλογρίτσας και το Μάτι. «Γι αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σε έναν δρόμο καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας Η απάντηση είναι όχι», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε, πως αν είχαμε το 112 θα είχανε σωθεί ζωές. «Ζητήσαμε εμείς ποτέ κάτι για τον κ. Παππά που δεν είχε υλοποιήσει το 112;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν εννοεί ότι υπουργοί ευθύνονται για τον θάνατο ανθρώπων και πρόσθεσε :Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κ “ατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε”.
«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για να προσθέσει: «Είναι στην δική σας ευχέρεια αν θα με πιστέψετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στέκεται με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. «Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία».
Η ομιλία Μητσοτάκη (Βίντεο)
Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο και φουσκωμένα πορτοφόλια». Όπως σημείωσε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο και φουσκωμένα πορτοφόλια» είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να χειροκροτούν. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ‘ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο’. Η απάντηση έχει δοθεί: Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όπως είπε» φωτογραφίζοντας το συγκρότημα Μαρινάκη.
Αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
-«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που χάσαμε» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.
-«Ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν… Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και εκείνο το βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά λέω και σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός.
-«Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα παρών όταν χρειάστηκε. Στον τόπο του δυστυχήματος, σε αυτή την αίθουσα, απουσίασα μόνο από την εξέταση των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής γιατί, το λόγο για την υπόθεση δε μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
-Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών που χάθηκαν να πω την αλήθεια τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τη μονταζιέρα
-Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει αυτό το δεδομένο;
-«Αυτή ήταν η έννοια μου; Πώς θα πειράξω τους διαλόγους; Ε δε ντρέπεστε»; είπε ο πρωθυπουργός!
-«Αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί αμφισβητείτε κάτι που η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;»
Για το μπάζωμα
-«Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι είναι από κάτω!»
-«Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει».
-«Κυρία Κωνσταντοπούλου φτάσατε στο σημείο να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ήταν παλιά εθελοντής μου. Ότι με είχε ειδοποιήσει ότι υπήρχε κάτι… Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή»;
-«Ποτέ δεν κινήθηκε η Δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη Σύμβαση 717
-«Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 θα ήταν πιο δύσκολο να συμβεί το δυστύχημα. Συμφωνώ. Τοπικά όμως, λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε…».
-«Για την 717 πόσες παρατάσεις έδωσε ο κύριος Σπίρτζης; 6… Αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Τη σπάσατε σε 2 κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μια σύμβαση με προβλήματα… Η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα. Αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο».
Για την Ευρωπαία εισαγγελέα
-«Η Ευρωπαία εισαγγελέας ενοχοποιεί την κυβέρνηση. Αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ. Αντιφάσκει. Ξέρει καλά ότι αν η σύμβαση δεν είχε προχωρήσει, σήμερα δε θα είχαμε τηλεδιοίκηση… Πώς κάνει παρέμβαση σε μια ανοιχτή υπόθεση; Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της».
-«Ο κύριος Φάμελλος μου θυμίζει τον κύριο Πολάκη. Να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Δε με νοιάζει ποιος. Να στείλουμε δηλαδή έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο…».
Η συζήτηση για το φορτίο του τρένου
-«Οι θεωρίες περι ξυλολίου, εννοείτε ότι ήταν σχέδιο της κυβέρνησης που έσπευσε να το συγκαλύψει. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη! Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια»
-«Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει».
-«Κυρία Κωνσταντοπούλου φτάσατε στο σημείο να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ήταν παλιά εθελοντής μου. Ότι με είχε ειδοποιήσει ότι υπήρχε κάτι… Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή»;
-«Ποτέ δεν κινήθηκε η Δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες»
Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα
-Πρόθυμος ο Ανδρουλάκης μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων.
-Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του.
-Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο και φουσκωμένα πορτοφόλια. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί
-Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων.
Για τον Στεφ. Κασσελάκη
-Ας σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών, Κασσελάκης, τις ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Κάνεις δεν έχει αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης.
Για τις Ευρωεκλογές
-Η ευρωπαϊκή μάχη του Ιουνίου, η πιο κρίσιμη από κάθε άλλη στο παρελθόν με άμεσες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας. Δεν θα μας συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα.