Πολιτική

Το σχέδιο για άρση του lockdown: Ανοίγουν σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, ρίσκο βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι βέβαιο πως το lockdown θα πάρει παράταση. Ποιος ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός. Ανοίγουν σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, ρίσκο βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι.

«Βραχυκύκλωμα». Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πανδημία, τις ημερομηνίες λήξης του δεύτερου lockdown, τους κλάδους που θα ανοίξουν, τα μέτρα που θα διατηρηθούν και αυτά που θα αρθούν, αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης για κρεβάτια εντατικών αλλά και ιατρικό προσωπικό.

Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, εσχάτως η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει το ρίσκο της οριστικοποίησης της ημερομηνίας άρσης του lockdown. Και αυτό, πιθανότατα για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί υπάρχει μία μικρή βελτίωση των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο παραμένουν πολύ μακριά από τα νούμερα που είχε θέσει ως προϋπόθεση η πολιτεία για τη λήξη της καραντίνας. Και δεύτερον, διότι επιχειρεί να διαχειριστεί και την ψυχολογία πολιτών και επαγγελματιών που περιμένουν να πάρουν μία ανάσα την περίοδο των εορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, το lockdown θα πάρει παράταση. Πιθανότατα, δύο εβδομάδων, όπως λένε οι πληροφορίες, δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον, αυτό διαρρέεται από την κυβέρνηση. Γιατί οι λοιμωξιολόγοι το θεωρούν ρίσκο, οπότε ούτε αυτό πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό είναι να ανοίξουν στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις που πουλούν εποχικά προϊόντα, αν και αυτό το θεωρούν πρόωρο οι ειδικοί, οπότε πιθανότατα, το λιανεμπόριο θα ανοίξει στο σύνολό του στις 14 Δεκεμβρίου και με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Μεγάλο «βραχυκύκλωμα» παρατηρείται στο ζήτημα της εστίασης, που εξελίσσεται σε μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Αν ανοίξει, τότε η πιθανότητα νέας υπερμετάδοσης του ιού, είναι υπαρκτή. Αν δεν ανοίξει, τότε οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Το δεύτερο μεγάλο «βραχυκύκλωμα» καταγράφεται στο ιατρικό προσωπικό των δημοσίων υπαλλήλων. Ένας σημαντικός αριθμός γιατρών είτε έχουν νοσήσει είτε βρίσκονται σε καραντίνα και οι ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό αρχίζουν και γίνονται οξείες.

Η παράκληση της κυβέρνησης για ενσωμάτωση ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει βρει μικρή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα, κάθε μέρα που περνάει, να γίνεται και πιο πιθανή η επίταξη και ιδιωτών γιατρών, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη συμπρωτεύουσα εκδήλωσαν ενδιαφέρον παραπάνω από 200 ιατροί, ωστόσο, ήταν πολύ λίγοι εκείνοι που τελικά υπέγραψαν σύμβαση για απασχόλησή τους σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δημήτρης Λιάτσος: Οι θρησκείες εργαλείο στα χέρια των πολιτικών σχεδιασμών…
Ασφαλιστικό: Μείωση Εθνικής Σύνταξης και αποδοχές ανάλογα με την ηλικία φέρνει η επιτροπή Πισσαρίδη
Chevron Right