Παρ’ ότι εξακολουθεί να κρατάει εξαιρετικά μικρό καλάθι, το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για μία σειρά από εξελίξεις, οι οποίες μετά από πολύ καιρό ζωγραφίζουν με τα ελληνικά χρώματα το «κάδρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η πρώτη εξέλιξη ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Στάνο ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις απειλές και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να της δώσει την κατάλληλη απάντηση. Βεβαίως, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. απευθύνει σύσταση προς τον Ερντογάν, χωρίς, ωστόσο, να προχωράει ποτέ σε ένα αποφασιστικό επόμενο βήμα.
Στην παρούσα συγκυρία, όμως, καθ οδόν προς τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε στις 24-25 Ιουνίου και με την Τουρκία να κλιμακώνει ακραία την επιθετική της ρητορική έναντι της Αθήνας, η παραπάνω παρέμβαση έχει τη σημασία της.
Η δεύτερη εξέλιξη ήταν η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Adam Smith, ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τα αμερικανικά F-35 για να αίρει τις ενστάσεις της για την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για την Αθήνα, καθώς η Άγκυρα έχει επενδύσει πολλά στο πρόγραμμα F-35 και στην προοπτική να προμηθευτεί έναν σημαντικό αριθμό αμερικανικών μαχητικών νέας γενιάς. Όπως φαίνεται, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν το πράσινο φως, φοβούμενες ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35, για λογαριασμό της Μόσχας.
Η τρίτη, ήταν η πολύ σημαντική, όπως εκτιμά η Αθήνα, υπογραφή Συμφωνίας της Ε.Ε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης και σταθερής προμήθειας της Ε.Ε. με φυσικό αέριο που παράγει το Ισραήλ και η Αίγυπτος και το οποίο θα εξάγεται από τους σταθμούς LNG της Αιγύπτου, μέσω της οποίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει εκτός της ενεργειακής «σκακιέρας» της Ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία.
Η χειραψία με Ακάρ και ο διάλογος με Τσαβούσογλου
Και δύο ακόμα, περισσότερο σημειολογικές και λιγότερο ουσιαστικές εξελίξεις ήταν ο χθεσινός, σε φιλικό κλίμα χαιρετισμός των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, με πρωτοβουλία του κ Τσαβούσογλου και η χειραψία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, ένα 24ωρο μετά τις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, παρουσία 4 Ελλήνων βουλευτών στην Κωνσταντινούπολη.
Η Αθήνα, βεβαίως, παραμένει σε αυξημένη εγρήγορση τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο στρατιωτικό, εκτιμώντας ότι το διάστημα έως τις δύο Συνόδους Κορυφής, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, την τελευταία εβδομάδα του μήνα αλλά και μετά από αυτές, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την μεταφορά της έντασης από τη ρητορική στο πεδίο.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι όσο περνά ο καιρός, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο το μεγάλο ρίσκο που κρύβει για τη χώρα του και τις διεθνείς της σχέσεις ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία.