Με αμηχανία παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από χθες στα μπλόκα των αγροτών πανελλαδικά, αφού τα μέτρα που τους πρόσφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να αποχωρήσουν από τους δρόμους δεν φαίνεται να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αντιθέτως, η πλειονότητα των αγροτών δείχνει αποφασισμένη όχι μόνο να παραμείνει σε κινητοποιήσεις αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα της ακόμα και με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Και αυτό, παρ ότι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύεται ρητά ότι ούτε άλλη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα θα υπάρξει (σσ θα συναντηθεί μόνο με τους εκπροσώπους των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων του κάμπου), ούτε άλλα περιθώρια για νέα μέτρα υπάρχουν.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε – και σε ένα βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει – η προσδοκία για ρωγμές στο αγροτικό μέτωπο. Οι προαναγγελίες νέων μπλόκων και δυναμικών αντιδράσεων σε αρκετά σημεία της χώρας χθες το απόγευμα, ωστόσο, αναγκάζουν την κυβέρνηση να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο δυσμενή σενάρια.
Διπλό μήνυμα στους αγρότες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έσπευσε χθες το απόγευμα να στείλει το μήνυμα (Mega) ότι οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες στα μπλόκα και ότι δεν έχουν χαρακτήρα «take it, or leave it». Ταυτόχρονα, ωστόσο, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών, η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει «την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». «Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης ο οποίος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έχει αναλάβει να κάνει το follow up όσων συζητήθηκαν χθες και να συμβάλει, κατά το δυνατόν, στην άμβλυνση των αντιδράσεων.
Τόσο ο κ. Βορίδης όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται παρασκηνίως σε επαφή με τους εκπροσώπους των αγροτών, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι κοντά στα αιτήματά τους.
Όπως λένε, η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. το κόστος επιβαρύνει τους παρόχους) είναι «δίκαιη» προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν), κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν ακόμα τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτοί θα καλυφθούν από το κράτος, μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Όσον αφορά στο δεύτερο βασικό αίτημα, για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι το μέτρο – το οποίο θα ισχύσει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – θα νομοθετηθεί και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα από το 2025. Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, οι αγρότες θα λάβουν προκαταβολή της επιστροφής φόρου σε ποσοστό 50% ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο τις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.
Οι αγρότες, ωστόσο, κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και δηλώνουν ότι όσα τους προσφέρονται, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης με τα οποία είναι αντιμέτωποι.
Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με τους αγρότες, καθώς, αφενός αποτελούν μία ακόμα εστία έντασης, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τις αντιδράσεις των φοιτητών για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και αφετέρου και σημαντικότερο, πρόκειται για μία κατηγορία ψηφοφόρων που σε σημαντικό βαθμό είχε στηρίξει τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν σαφέστατα να εννοηθεί ότι αν επιλέξουν να μεταβάλουν στάση και να προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, θα αλλάξει και η στάση της κυβέρνησης.