Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στον Τ/Σ Mega πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλα τα δεδομένα, όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια, ωστόσο δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ζήτημα με τον εν λόγω σκεύασμα.
«Υπάρχει ένας ενισχυμένος μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, καταγράφονται όλα τα περιστατικά, μελετούνται τα στοιχεία και δίνονται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» διαβεβαίωσε ο ίδιος, ενώ επεσήμανε πως επί 200.000 εμβολιασμών υπό εξέταση βρίσκεται «μόνο ένα περιστατικό».
Θύμισε, δε, πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι αρχές υγείας επίσης δεν έχουν ορίσει ηλικιακά κριτήρια στις συστάσεις τους για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Αναφορικά με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό μόνο των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω με το σκεύασμα της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους θέλησε να επισημάνει πως το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχουν «εξαιρετική συνεργασία», αλλά και ότι «στο διάστημα μέχρι να αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca σώθηκαν ζωές», χάρη στις οδηγίες της.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της β’ δόσης του εμβολίου της AstraZeneca ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επανέλαβε πως η σύσταση είναι κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου να κάνει τη β΄ δόση του ίδιου εμβολίου, εφόσον δεν είχε εμφανίσει τη σπάνια παρενέργεια της θρόμβωσης ή αν δε συντρέχει άλλο ιατρικός λόγος.
Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, πως τρεις μέρες μετά τον «θόρυβο» γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, οι αρχές δεν έχουν παρατηρήσει μείωση των ραντεβού.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους: