Με την παράδοση, εντός της ημέρας, στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, του πορίσματος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής να μελετήσουν όλα τα στοιχεία και δεδομένα και να καταλήξουν σε ένα πόρισμα.
Αυτό ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis.gr, οι ειδικοί εισηγούνται να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας ( γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό κα ) και στους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και η άποψη που είχε εκφράσει προ ημερών η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Τώρα μένει να εξεταστούν και τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, από συνεργάτες του πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ανοικτό παραμένει αν θα ακολουθήσουν αμέσως μετά και οι Εκπαιδευτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας, αν και όλα κατατείνουν στην εκτίμηση ότι αυτές οι δύο κατηγορίες θα ακολουθήσουν στην επόμενη φάση.
Το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν δώσει ήδη ένα στίγμα των προθέσεών τους, προαναγγέλλοντας την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας από τα τέλη του καλοκαιριού και μετά, όταν θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα έχει δοθεί χρόνος για εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικους πολίτες.
«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, ανακοινώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να μπει τέλος στο φαινόμενο άνθρωποι του χώρους της Υγείας, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς και ευπαθείς ομάδες, να αρνούνται ή να καθυστερούν τον εμβολιασμό.
Σε μία παράλληλη διαδικασία, ξεκινούν στην πράξη και οι διευκολύνσεις – προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να λειτουργήσουν ως επιπλέον κίνητρο προς όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με προβληματισμό και δισταγμό τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ελευθερία.
Από την 1η Ιουλίου σταματά η υποχρέωση του self test στους πλήρως εμβολιασμένους, δηλαδή στους κατόχους του Πράσινου Πιστοποιητικού, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.
Και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, όταν θα έχει χτιστεί ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας» γύρω στις αρχές του φθινοπώρου, τότε θα ακολουθήσουν οι επόμενες διευκολύνσεις: Ελεύθερη είσοδος σε αθλητικές, καλλιτεχνικές, θεατρικές, μουσικές κα εκδηλώσεις άνω των 1000 ατόμων καθώς και απρόσκοπτη είσοδος στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων της εστίασης.