Πολιτική

Γεωργιάδης για θάνατο 46χρονου διανομέα: «Ήταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος»

«Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, έρχονται σε πρώτο χρόνο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ένας 46χρονος διανομέας «έφυγε» από τη ζωή στη Χαλκίδα, παρουσιάζοντας συμπτώματα θερμοπληξίας, και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε το Σάββατο (22/07) ότι «αυτός δεν είναι ο κανόνας». Ακόμα, παραδέχθηκε πως ήταν «ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος. […] Εμείς δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου».

Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η Αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριάς, όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.

Μιλώντας για την προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ο ίδιος τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι ανθρώποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν σήμερα κάποιος δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η ζωή του.

Απαντώντας στο θέμα για το εάν η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν ισχύει λέγοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση, δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, έρχονται σε πρώτο χρόνο», σημείωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η τραγωδία στη Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».

O υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι γενικά τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα τηρήθηκαν ενώ στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση δεν τηρεί τα μέτρα, τότε επιβάλλονται πρόστιμα της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Αναφερόμενος, επίσης, στους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις και παραλίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να σταματήσεις το σύνολο της οικονομικής δραστηρίοτητας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για κάθε εργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έφη Ατχσιόγλου: Αφρός
Τουλάχιστον 6 νεκροί στο ναυάγιο πλεούμενου ανοικτά του Μαρόκου
Chevron Right