Σύνδρομο αλαζονείας της εξουσίας αλλά και επίδειξη «χαβαλέ» την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας για την παραβίαση του lockdown αλλά και των μέτρων προστασίας στην εκδρομή του στην Πάρνηθα την Κυριακή.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής ότι λίγες μέρες πριν σπάσει το lockdown στην Πάρνηθα, ο πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο εάν ενθαρρύνει τους πολίτες «να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις». «Ποιος τα είπε αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης και λίγες ημέρες μετά ο ίδιος εμφανίζεται να σπάει την καραντίνα, το lockdown και χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς μάσκες να κάνει “χαβαλέ”». Μάλιστα καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έκανε μοτοκρός στην Πάρνηθα, δηλαδή πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του ενώ γνωρίζει ότι ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. «Αυτή είναι η εικόνα που βγάζει στους πολίτες, είτε την παρουσιάζουν, είτε όχι τα ΜΜΕ» συμπλήρωσε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «δείχνει πρεμούρα» να πάρει τηλέφωνο τα κανάλια για να μην παίξουν «το κατάντημα του πρωθυπουργού».
Σχολιάζοντας δε τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Πάρνηθα και φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα επειδή είναι ανθρώπινος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυβέρνηση «εκτός πραγματικότητας». Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες» είπε και καταλόγισε «αποκρουστική έλλειψη ενσυναίσθησης» στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έσπαγε την καραντίνα ένας ηλικιωμένος στην Κρέστενα πλήρωσε πρόστιμο 300 ευρώ επειδή είχε τη μύτη έξω από τη μάσκα όταν πήγε να πάρει τη σύνταξη του ύψους 360 ευρώ και έβαλε τα κλάματα. «Τι έχετε να πείτε σε αυτόν τον άνθρωπο; Πώς θα ζήσει στην καραντίνα χωρίς χρήματα» ρώτησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα» με αφορμή και τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής στον ΕΟΔΥ. Σημείωσε ότι αυτό το σύστημα οδήγησε πιθανώς σε ελλιπή καταγραφή των συνολικών κρουσμάτων με αποτέλεσμα η επιτροπή επιστημόνων να έχει στη διάθεσή της αμφισβητήσιμα στοιχεία τόσο ως προς το μέγεθος και ως προς τη χρονικότητα τη στιγμή που καταγράφονται «αρνητικά ρεκόρ» και εκατόμβες θανάτων στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής για να αποδειχθεί εάν πράγματι ο πρωθυπουργός πορεύεται όπως λέει με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Τροπολογία για υπερωρίες γιατρών και επανασύνδεση ρεύματος
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να σταματήσει το «αίσχος» των απλήρωτων υπερωριών των γιατρών. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική τροπολογία για άμεση καταβολή των υπερωριών και εφημεριών. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΑ καταθέτει εκ νέου την τροπολογία για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, την απαγόρευση διακοπών παροχής ρεύματος και ύδατος, τηλεφώνου σε πληθυσμιακές ομάδες. Ανέφερε μάλιστα όσο συγκλονιστική ήταν η αναφορά του γονιού από τη Θράκη που είπε «μη μου κόψετε ακόμα το ρεύμα, το παιδί μου κάνει τηλεκπαίδευση».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/420393692425795