Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε εναντίον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος και για τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά, αλλά και για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά για ακόμη μια φορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, το ανέτρεψε με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό», σημείωσε ο Ερντογάν.
«Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατικοποιημένα, αντίθετα με τη Λοζάνη και Παρίσι. Η Ελλάδα κάνει το αντίθετο 4+5, 9 αμερικανικές βάσεις κατά της Ρωσίας, λένε, αλλά δεν το τρώμε αυτό. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά; Εμείς τα είπαμε αυτά στους ηγέτες», προσέθεσε ο Ερντογάν.
Οι απαντήσεις του Ερντογάν στις ερωτήσεις που του τέθηκαν
- Τι συζητήθηκε για τα F-16 στη συνάντηση με τον Μπάιντεν;
Τα κοινοβούλια είναι μέρη όπου λαμβάνουν χώρα προβληματικές διαδικασίες. Και εδώ ο κ. Πρόεδρος είπε ότι θα κάνει τα βήματα που μπορεί. Δεν αφορά μόνο τους Δημοκρατικούς. Υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι. Μια μεγάλη ομάδα μου βρισκόταν στις ΗΠΑ. Πήραν συνεντεύξεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους. Θα στείλουμε ξανά τις αντιπροσωπείες μας εάν χρειαστεί. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Μπάιντεν θα αποτελέσουν σοβαρή υποστήριξη εάν συναντηθούμε με τους Ρεπουμπλικάνους και λάβουμε την υποστήριξή του. Θα στείλουμε αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ χωρίς καθυστέρηση.
- Βγήκε στο προσκήνιο ο οπλισμός των νησιών από το μέλος της συμμαχίας Ελλάδα;
Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που του έδωσα στην Κωνσταντινούπολη. Είπα ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτους στα μεταξύ μας θέματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας στη Γερουσία των ΗΠΑ 2-3 εβδομάδες αργότερα. Σε αυτές τις επισκέψεις έκανε προσπάθεια να πάει στους εξοπλισμούς. Υπάρχει επίσης η περίπτωση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια βάση εδώ. Όταν το ρωτάμε, λένε εναντίον της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν τους καταπίνουν. Δεν το βλέπουμε θετικά. Το είπαμε στους ηγέτες σε διμερείς συναντήσεις.
Ερντογάν: Μη μείνουν στα χαρτιά όσα συμφωνήσαμε – Αναμένουμε τα υποσχεθέντα
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», επεσήμανε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Η εμπειρία κατά τη διαδικασία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποκάλυψαν τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά την τρομοκρατία. Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.
«H Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν το λόγο τους για τις αλλαγές απέναντι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία. Από το μνημόνιο θα κερδίσουν και οι λαοί της Φινλανδίας – Σουηδίας», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.
«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», τόνισε ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχέση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.