Επιστροφή στο «δόγμα» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου: «Στρατηγέ μου , ιδού ο στρατός σας», 76 χρόνια μετά! Το Κογκρέσο ενέκρινε χτες ομοφώνως το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας το οποίο προβλέπει :
- Διάθεση 125 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων ( S-300 ,TOR M1 & OSA ) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Η αξία τους σήμερα ξεπερνάει τα 3 δις.
- Εξουσιοδότηση για ταχεία μελλοντική παράδοση F-35 στα οποία περιλαμβάνονται και τα αεροσκάφη που δεν θα δοθούν στην Τουρκία.
- Απευθείας δάνεια της αμερικανικής κυβέρνησης για προμήθεια στρατιωτικού υλικού.
- Προμήθεια πλεονάζοντος υλικού κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε πολύ περήφανος για αυτή την εξέλιξη και επεσήμανε ότι η εν λόγω νομοθεσία όχι μόνο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά θα ενδυναμώσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους Έλληνες εταίρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπι ο οποίος δήλωσε ότι «Πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα».
Ανέκαθεν ο εξοπλισμός των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων ήταν σταθερά προσανατολισμένος κατά 65% προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο το ποσοστό αυτό τείνει να αυξηθεί υπέρ των ΗΠΑ καθώς τα κόμματα εξουσίας της Ελλάδας έχουν μονίμως το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες.
Στο μεταξύ οι απανωτές επισκέψεις του Αμερικάνου πρέσβη στα στρατιωτικά γυμνάσια της Θράκης του δίνουν επάξια τον τίτλο του «Σωματάρχη» !
Ίσως ο Τζέφρι Πάιατ να έχει επισκεφτεί το Δ´ Σώμα Στρατού περισσότερες φορές απ´ ότι ο Καβαλιώτης υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος…
Το γεγονός αυτό ενοχλεί αφάνταστα την Τουρκία που βλέπει τους Αμερικανούς στην Δυτική Θράκη ως μύγα στο ρουθούνι της. Στην Ελλάδα ενοχλούνται μόνο οι κομμουνιστές που δεν θέλουν την Ελλάδα «προτεκτοράτο των αμερικανών».
Η παρούσα κυβέρνηση σταθερά προσηλωμένη στο Δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο εξοπλιστικό δώρο στις ΗΠΑ και να ρίξει περί τα 4 δις ευρώ στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία και τους S-300 στην …θάλασσα. Η επιτελική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου προσανατολίζεται να «ψωνίσει» καράβια ή αεροπλάνα από την Lockheed Martin. Η εδώ Αμερικανική Πρεσβεία όλο αυτό το διάστημα εργάστηκε συστηματικά για το πρόγραμμα των φρεγατών θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το πρόγραμμα των F-35 ! Μάλιστα υπέρ του προγράμματος των αμερικανικών φρεγατών επιστρατεύτηκε απόφοιτος Σοβιετικού Πανεπιστημίου που έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Βικτόρια Νούλαντ (αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών με προϋπηρεσία στην Ουκρανία) όπως σχολιάζει δεικτικά σε κατ ιδίαν συζητήσεις πρώην υπουργός Άμυνας που έχει χόμπι στις χαμηλές πτήσεις…
Η «ναυμαχία» για το πρόγραμμα των φρεγατών συνεχίζεται μεταξύ των έξι «μνηστήρων» με τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξ αιτίας της απορριπτικής εισήγησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει πάση θυσία να εμπλακούν και οι ΗΠΑ στο ναυτικό πρόγραμμα. Τώρα εξετάζουν την περίπτωση η πλατφόρμα να είναι ιταλική (FREMM), τα ηλεκτρονικά ευρωπαϊκά και τα όπλα αμερικανικά. Άλλωστε για την Lockheed Martin έρχεται με φόρα και το πρόγραμμα των F-35 που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που χτες βράδυ ενέκρινε ομόφωνα το κογκρέσο…
Οι αμερικανοί βλέποντας την θερμή με την οποία τους περιστοιχίζει η Αθήνα αξιώνουν από την Ελλάδα να δείξει το καλό παράδειγμα στον Ερντογάν και να απενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους και το κογκρέσο να χρηματοδοτήσει με το συμβολικό πόσον των 125 εκατομμυρίων δολαρίων την αντικατάσταση τους με αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα!
Ωστόσο η απόσυρση των Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Καταρχάς η αντικατάσταση των Ρωσικού πυραυλικού οπλοστασίου που διαθέτει η Ελλάδα ξεπερνάει τα 3 δις !
Για να συμβεί κάτι τέτοιο αφενός απαιτείται συναίνεση στο εσωτερικό μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αφετέρου συνεννόηση με την Μόσχα καθώς οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και δεν θα συνέφερε καμία από τις δυο πλευρές να διαταραχθούν για οπλικά συστήματα προηγούμενης γενιάς ορισμένα εκ των οποίων όπως τα S-300 εγκαταστάθηκαν πριν 20 χρόνια στην Κρήτη με την συναίνεση των ΗΠΑ.
Είναι θέμα γοήτρου για την Ελλάδα αλλά και την Ρωσία να αποσύρουν ένα οπλικό σύστημα από την Κρήτη γιατί το αξίωσε η Τουρκία!
Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί η Ελλάδα να αποσύρει τους S-300 από την Κρήτη όσο η Τουρκία δεν ξεκαθαρίζει την θέση της με τους S-400.