Η αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της στο Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στη τηλεόραση του Alpha.
Συγκεκριμένα, αναφερουν πως «ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την αποτυχία του» και ότι πρόκειται για «υποκριτική αυτοκριτική».
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε στη σημερινή συνέντευξη – απολογία».
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πανηγυρίζουν πως τα έχουν κάνει όλα τέλεια.
Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, την πανδημία εκτός ελέγχου και τις ανθρώπινες απώλειες να είναι σχεδόν τριψήφιες καθημερινά, ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε στη σημερινή συνέντευξη – απολογία.
Για ακόμα μία φορά κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες για «στιγμές ανεμελιάς» για να κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες.
Ακόμα κι έτσι όμως, δεν κρύβονται οι παραδοχές του:
1. ότι δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα γιατί επαναπαύτηκε,
2. ότι η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα έπρεπε να έχουν κλείσει νωρίτερα,
3. ότι υπάρχει «υποσύστημα» καταγραφής του ΕΟΔΥ,
4. ότι μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος.
Η «ανεμελιά» του κ. Μητσοτάκη είναι η κυνική ομολογία της αποτυχίας του. Δυστυχώς, έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τη δημόσια Υγεία.
Υ.Γ. Όταν λες «να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο», το ελάχιστο που περιμένει κανείς είναι να κάνεις πράξη τα αυτονόητα: Προσλήψεις γιατρών, επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, συνταγογράφηση των τεστ που διαρκώς μειώνονται και πληρωμή των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες αρνήθηκε στη Βουλή. Ας σταματήσει επιτέλους τον φαρισαϊσμό».
Η στάση του ΚΚΕ
Άμεσος ήταν ο σχολιασμός της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αυτοκριτική του είναι υποκριτική και ότι δεν θα αποφύγει την κριτική και την οργή του λαού.
Αναλυτικά:
«Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού, δεν είναι προϊόν ούτε “λάθους” ούτε “αβλεψίας”, αλλά συνειδητής κυβερνητικής επιλογής. Ήταν και συνεχίζει να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που θυσιάζει τις ανάγκες και την υγεία του λαού στο βωμό της οικονομίας του κέρδους και αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσουν και νέες αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.
Αυτός είναι ο λόγος που ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν θωρακίστηκε, ούτε επιτάχθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι ο λόγος που κρίσιμοι χώροι παραμένουν απροστάτευτοι, παρόλο που και ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν βασική εστία μετάδοσης του ιού. Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια, ενώ τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων απλά μετατίθενται σωρευτικά για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για όλα τα παραπάνω, όση υποκριτική αυτοκριτική κι αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αποφύγει τελικά την κριτική και την οργή του λαού».