Πολιτική

Τα δύο «όχι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις έγινε πρωθυπουργός

Δύο όχι άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες απότη στιγμή που κάθισε στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Eurogroup: Πρώτο «όχι» για τη μείωση των πλεονασμάτων

Από το Σεπτέμβρη θα τα…ξαναπούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με το νέο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν είναι προς διαπραγματεύση.

Στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup περιλαμβανόταν η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Συνοψίζοντας την έκθεση, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι“η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις. Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά τους απερχόμενους υπουργούς `Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και το Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τη βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν στην ελληνική οικονομία παραδέχτηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την ανησυχία του σχετικά με τα μέτρα που πήρε προεκλογικά η απερχόμενη κυβέρνηση, τα οποία, όπως τόνισε ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα. Ωστόσο, πέταξε σαφώς το μπαλάκι στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με την κατάργηση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, προαναγγέλοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση, μόλις θα γίνει γνωστό το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το άτυπο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι.

«Όχι» και από την Όλγα Κεφαλογιάννη

Εκτός κυβέρνησης μένει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην κ. Κεφαλογιάννη προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, που διέρρευσαν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εκείνη ζήτησε ωστόσο διαφορετικές αρμοδιότητες, που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο φαίνεται ότι προτιμούσε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέο ελληνικό βιολογικό γάλα μπαίνει στην αγορά
Ανατροπές και εκπλήξεις με Σεμίνα Διγενή και Ελένη Γερασιμίδου
Chevron Right