Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή και ουδείς δύναται στο εσωτερικό της ΝΔ να δημιουργήσει ζητήματα εντούτοις οι πρώτες μουρμούρες καταγράφονται.
Εξάλλου η πολυπληθής κυβέρνηση που ακύρωσε τη θεωρία του Κυρ. Μητσοτάκη για μικρό και ευέλικτο σχήμα έχει 18 εξωκοινοβουλευτικά μέλη, πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και στενούς συνεργάτες του νέου Πρωθυπουργού, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι αγνοήθηκε η ΚΟ των 158 βουλευτών και έμειναν πολλές μεγάλες γεωγραφικές περιοχές χωρίς εκπροσώπηση.
Σε τουλάχιστον πέντε υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες καραμπόλες, ενώ ειπώθηκε και το πρώτο «όχι» στον Κυρ. Μητσοτάκη από την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία
βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος μετά την άρνησή της να οριστεί υπουργός Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήθελε ως ενιαίο υπουργείο το Τουρισμού και το Πολιτισμού, όπως είχε συμφωνήσει – με βάση όσα λένε από το περιβάλλον της- με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη εδώ και μέρες. Η συμφωνία αθετήθηκε και μάλιστα το τηλεφώνημα χθες για το υπουργείο Τουρισμού έγινε όχι από τον Πρωθυπουργό, αλλά από τον διευθυντή του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Έντονα ενοχλημένος λέγεται ότι είναι και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ένα πρόσωπο που έχει άριστες σχέσεις με πάρα πολλά πρόσωπα στη Βουλή και διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία. Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής δεν άρεσε στον Ν. Κακλαμάνη και θα φανεί πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα.
Η άρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη έφερε στο υπουργείο Τουρισμού τον Χάρη Θεοχάρη, ένα πρόσωπο με παρουσία λίγων μηνών στις τάξεις της ΝΔ.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αρχική επιλογή ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που τελικά πήγε στο υπουργείο Άμυνας, όπου θεωρούνταν σίγουρος ο Βασίλης Κικίλιας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Μετά από πολλές καραμπόλες προτιμήθηκε ο γιατρός Κώστας Τσιάρας για το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο δικηγόρος Μάκης Βορίδης αν και είχε σχεδόν κλειδώσει για το υπουργείο Ναυτιλίας βρέθηκε τελικά στο Αγροτικής Ανάπτυξης ελευθερώνοντας έτσι τη θέση για τον Γιάνννη Πλακιωτάκη.
Το άνοιγμα της ΝΔ στο εκσυγχρονιστικό κέντρο επιβεβαιώνει η επιλογή τριών προσώπων προερχόμενων από την Κεντροαριστερά για υπουργικές θέσεις, κίνηση που προκάλεσε χθες και την έντονη αντίδραση του Κινήματος Aλλαγής και εσωτερικές γκρίνιες στη ΝΔ.
Η υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοιδη είχε κλειδώσει εδώ και μήνες ακουγόταν εδώ και καιρό. Από τον ίδιο πολιτικό χώρο προέρχεται ο νέος υπουργός Επικρατείας – Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με άριστες σχέσεις οι δυο τελευταίοι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Το 40% της νέας κυβέρνησης δεν έχει όχι απλά εμπειρία διακυβέρνησης, αλλά ούτε σχέση με την εφαρμοσμένη πολιτική. Εξάλλου αν δει κανείς τα καλά βιογραφικά τους θα διαπιστώσει κοινή πορεία μερικών με τον Κυρ. Μητσοτάκη από το Κολλέγιο Αθηνών, θα διαπιστώσει οπαδούς αρκετά φιλελεύθερων απόψεων για την οικονομία, κ.α. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή του Άκη Σκέρτσος για γενικό συντονιστή του κυβερνητικού έργου, πρόσωπο που διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
Επίσης η επιλογή του προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη με αρκετά νεοφιλελεύθερες απόψεις έχει ενδιαφέρον καθώς ως υφυπουργός Οικονομικών θα είναι υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική.
Ακόμη η 32χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα φανεί πως θα κινηθεί στο πεδίο της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την τρίτη εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του Ο.Ο.Σ.Α.
Το νέο σχήμα ήταν και προϊόν συμβιβασμού με τις βαρονίες της ΝΔ, όπως φάνηκε με την τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ΕΕ.
Η καραμανλική τάση έχει εκπροσώπηση όπως πχ με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και του Γιώργου Κουμουτσάκου ως αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς έχει πρόσωπα της επιρροής του με πιο βασικό αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.