Αποφασισμένος να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, φτιάχνοντας ένα νέο κόμμα θέτοντας στο επίκεντρο των κινήσεών του τη νέα γενιά, καθώς το ποσοστό της Κουμουνδούρου έφτασε στο 38% στις ηλικίες έως 24 ετών.
«Βγάλαμε τη χώρα από το Μνημόνιο, λύσαμε το Μακεδονικό. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα που να εμπνέει και εμάς και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην -πρώτη μετά τις εκλογές- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε κάνει έναν κύκλο, κερδίσαμε τέσσερις εκλογικές μάχες, εδραιωθήκαμε με το 31,5% ως αδιαμφισβήτητος εκφραστής των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, ήρθε η ώρα να κάνουμε το κόμμα που θα αρέσει και σε εμάς τους ίδιους».
Εντός του επομένου διαστήματος ξεκινά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με εγγραφή νέων μελών και με έμφαση στους νέους.
Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Το Συνέδριο, όπως όλα δείχνουν και παρά τον στόχο να πραγματοποιηθεί τέλη του 2019, θα πραγματοποιηθεί τελικά αρχές του 2020, καθώς θα δημιουργηθεί νέο Μητρώο Μελών και τους αντιπροσώπους θα εκλέξουν και τα νέα μέλη που θα εγγραφούν έως τότε, γεγονός που θα αλλάξει και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, όπως τους γνωρίσαμε έως τώρα.
Την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία φέρεται να υποστήριξαν στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ σχετικές επιφυλάξεις -όχι ως προς τον στρατηγικό στόχο- εκφράζουν στελέχη της Κίνησης των “53+”.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει εδώ και καιρό ότι επιθυμεί να υπερπηδήσει πλήρως την κομματική επετηρίδα του κόμματος, αναδεικνύοντας στην πρώτη γραμμή στελέχη που ανήκουν στην γενιά των «τριαντάρηδων» και των «σαραντάρηδων». Εξάλλου, στα συγκεκριμένα στελέχη εμπιστεύθηκε κρίσιμους ρόλους και κομβικά υπουργεία κατά τα 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα ίδια πρόσωπα και θα επιχειρήσει να συγκροτήσει μία «ομάδα κρούσης», που θα αποτελεί ένα «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» και θα αναλάβει να στελεχώσει την πρώτη γραμμή πυρός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο επικοινωνιακό και πολιτικό σκέλος, οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της απελθούσης κυβέρνησης θα παραμείνουν τα πρόσωπα-κλειδιά στο πλάι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Παππά, που θα μετέχουν καθημερινά στον «πρωινό καφέ», θα χαράσσουν την γραμμή μαζί με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη της στενής ηγετικής ομάδας, ενώ θα αναλάβουν και το βάρος της επικοινωνιακής καμπάνιας του κόμματος. Στην πρώτη γραμμή των ΜΜΕ αναμένεται να παραμείνει και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προφανώς και πιστώνεται το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, που αποδείχθηκε πολύ καλύτερο από τους φόβους που επικρατούσαν στην Κουμουνδούρου.