Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Τα δύο σενάρια για την αλλαγή της απευθείας, πανελλαδικής εκλογής

Μπορεί να απαιτούνται ακόμα δύο χρόνια για τις Ευρωεκλογές, αλλά το ζήτημα της ευρωκάλπης έχει μπει ήδη δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και η πλειονότητα των συνεργατών προβληματίζονται για το σύστημα της ενιαίας περιφέρειας για όλη τη χώρα, το οποίο, στην υλοποίησή του ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα, με βασικότερο ότι η εκλογή ενός εκάστου στηρίζεται αποκλειστικά στην αναγνωρισιμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν τη δέουσα αναγνωρισιμότητα, αλλά θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν ουσιαστικά και επάξια τη χώρα στην Ε.Ε. λόγω της εμπειρίας και των γνώσεών τους, να μην έχουν καμία τύχη εκλογής, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρ ότι απαιτούνται ακόμα δύο χρόνια ( άνοιξη του 2024 ), κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, επεξεργάζεται ήδη διάφορες εναλλακτικές. Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι των εσωτερικών διαβουλεύσεων, εξετάζονται σενάρια, όπως η κατάτμηση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες ( για πέντε μιλούν οι γνωρίζοντες ) καθώς και η επαναφορά του συστήματος το οποίο ίσχυε μέχρι το 2009, δηλαδή, η λίστα.

Το πρώτο, θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς ο βασικός προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζεται στο γεγονός ότι με το ισχύον σύστημα ολόκληρη η χώρα είναι μία εκλογική περιφέρεια. Η λύση του χωρισμού της χώρας σε (ευρω) εκλογικές περιφέρειες, είτε οριζόντια, είτε με άλλα κριτήρια, είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται σοβαρά.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι χωρίς βιασύνη, αλλά πάντως στους αμέσως επόμενους μήνες, η σχετική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί, προκειμένου να περάσει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η οποία, ούτως η άλλως, απαιτεί απλή πλειοψηφία και συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αν τελικώς προχωρήσει ο σχεδιασμός, που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει, θα έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εξεταστεί σοβαρά η επαναφορά της λίστας, η οποία, τελικώς δεν προχώρησε.

Πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση ότι η απευθείας πανελλαδική εκλογή των ευρωβουλευτών δεν απέδωσε, συμμερίζεται και πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ,, αν και στο συγκεκριμένο θέμα, βαρύνοντα λόγο θα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι μόνο γιατί είναι αρχηγός αλλά γιατί και ο ίδιος εξελέγη με αυτή την επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία και έχει ακόμα πιο ευρεία εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον αναλάβει η κυβέρνηση τη σχετική πρωτοβουλία, προτίθεται, πριν την κατάθεση της όποιας πρότασης, να διαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο, ει δυνατόν να περάσει μέσα σε ένα συναινετικό τρόπο, όπως συνέβη με την ψήφο για τους απόδημους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός - Ανάλυση Economist: Ο εμβολιασμός ανά τον κόσμο - Οι χώρες που κατέκτησαν το «χρυσό»
Η ΝΔ «τρέμει στην ιδέα» να έρθουν στη Βουλή οι ειδικοί για την πανδημία
Chevron Right