Πολιτική

Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Λογική της Λύσης» στις 26 Ιανουαρίου

Στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, «Η Λογική της Λύσης» που βάζει στο επίκεντρο το «Μακεδονικό-Ονοματολογικό» ζήτημα και της λύσης του.

Ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσιάζει διαδικτυακά, στις 26 Ιανουαρίου (19:00), το βιβλίο του, «Η Λογική της Λύσης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά:

Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας, πρώην βουλευτής και στέλεχος της αριστεράς,

Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρώην πρύτανης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών,

Μαριλένα Κοππά, πρώην ευρωβουλευτής, αναπλ. καθηγήτρια στο Πάντειο, ειδική στα Βαλκάνια και την Εξωτερική Πολιτικη της ΕΕ,

Πέτρος Μαυροειδής, Πρέσβης επί τιμή, ο διπλωμάτης που διαπραγματεύτηκε τα ΜΟΕ με την Βόρεια Μακεδονία,

Ιάκωβος Μηχαϊλίδης, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ειδικός στα Βαλκάνια,

Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια ΠΑΠΕΙ, ιστορικός διεθνών σχέσεων και βαλκανιολόγος,

Χάρης Παμπούκης, καθηγητής Διεθνούς Ιδιωτικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός.

Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής πανεπιστημίου Κορίνθου Διεθνών Σχέσεων, ειδικός για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Αραβικό κόσμο,

Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ρέθυμνο, πρώην Υπουργός.

HL. PROSKLHSH KOTZIA 002 1068x1397

Το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά «Η Λογική της Λύσης» των εκδόσεων Gutenberg είναι μια τοιχογραφία του «Μακεδονικού-Ονοματολογικού» προβλήματος και της λύσης του. Αποκαλύπτει άγνωστα γεγονότα και ντοκουμέντα.

Το βιβλίο αναφέρεται στις στρατηγικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στην ιστορία του Ονοματολογικού και τη γεωπολιτική σημασία του. Εξηγεί τις θεωρητικές και πρακτικές μεταβολές σε θέματα-κλειδιά, όπως ο αλυτρωτισμός, η ονοματολογία, η ιθαγένεια και η (εθνική) ταυτότητα· η εμπιστοσύνη και η δυσπιστία· το έθνος-εθνικό κράτος και ο εθνικισμός· ο αμυντικός εθνικισμός των ημερών μας και ο πατριωτισμός.

Αναλύει τις διαπραγματεύσεις στο διάστημα 1991-2015. Αποκαλύπτει τις μυστικές διαπραγματεύσεις και τις υποχωρήσεις· τη διγλωσσία της πολιτικής του δικομματισμού. Αξιολογεί τη μη κατανόηση των αλλαγών που συντελούνταν στην τότε FYROM και στην περιοχή γενικότερα.

Επεξηγούνται οι θεωρίες διαπραγματεύσεων και αναλύεται το πώς οδηγηθήκαμε στη Λύση της Συμφωνίας των Πρεσπών: από μια άγονη μάχη θέσεων στα πραγματικά συμφέροντα των δύο πλευρών· από μια συνεχή εχθρότητα σε μια προοπτική φιλίας. Αναδεικνύεται το πώς διαμόρφωσε η Ελλάδα έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο η ίδια βγήκε κερδισμένη, όπως και όλη η περιοχή.

Το link για τη διαδικτυακή παρουσίαση όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση είναι https://zoom.us/j/99444962930

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τι κατέθεσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ο Τ. Τσούνης
Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες κόβουν βασικά αγαθά και θέρμανση λόγω ακρίβειας
Chevron Right