Πολιτική

Πού θα κινηθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Νέα μέτρα στήριξης στον πολιτισμό και την εστίαση σήμερα

Ο κατώτατος μισθός, θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη του μήνα.

Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα σε σχέση με τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί – ανάλογες εκτιμήσεις, άλλωστε, κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ευρώπη – και επιχειρεί να διαχειριστεί τα πολυεπίπεδα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη με προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1) ότι επιταχύνεται κατά δύο μήνες η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που έχει στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο ευρεία στήριξη, με τις λιγότερες δυνατές δημοσιονομικές συνέπειες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε το ύψος της αύξησης, περιοριζόμενος να τονίσει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% της πρώτης αύξησης. Οι πληροφορίες ανεβάζουν την επικείμενη αύξηση στο 6% με 7%, με πιθανότερη τη δεύτερη. Που σημαίνει ότι με την νέα αύξηση αυτή, ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρή ανάπτυξη και τους πληθωρισμούς στο 5%, θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη του μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική αύξηση στον κατώτατο μισθό να γίνει αισθητή στα εισοδήματα των πολιτών μέσα στο καλοκαίρι και να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ακρίβεια, η οποία πάντως, αναμένεται κυριολεκτικά να «τσακίσει» τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι οι επιχειρήσεις έχουν τα περιθώρια να στηρίξουν την αύξηση του κατώτατου καθώς, ακόμα και μέσα στην πανδημία, δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας.

Επιπρόσθετα, δε, οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν και την τρέχουσα χρονιά από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 22%, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, την επιδότηση της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις αλλά και την αναστολή των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ακόμα, οι επιχειρήσεις που κινούνται στον χώρο της εστίασης όπως και του πολιτισμού, θα ωφεληθούν και από το νέο πακέτο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει την διερεύνηση των ΚΑΔ για την πανδημία και για «πάγωμα» στα χρέη της πανδημίας με το πρώτο μέτρο να αφορά στην μετάθεση της ημερομηνίας καταβολής της δόσης Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται ένα νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Παρ ότι η κυβέρνηση έσπευσε «να παγώσει» τα σενάρια περί επικείμενης μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που έχουν πάρει «φωτιά» με τις τελευταίες ανατιμήσεις, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι η πρόταση έχει μπει στο συρτάρι, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να ανασυρθεί, γύρω στον Μάρτιο, αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν. «Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% συνιστά μία ουσιαστική ανακούφιση, αλλά θα πρέπει να ληφθούν πολύ παράγοντες υπόψη πριν αποφασιστεί και σε κάθε περίπτωση να προσμετρηθούν τα θετικά και αρνητικά» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Χθες, ο ΥΠΟΚ κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι όντως η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, αλλά όπως είπε, η χώρα έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σημείωσε, «μέσα Ιανουαρίου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεκτατική πολιτική και να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό. Όμως, όλα είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών. Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι τα μέτρα θα αποσύρονται σταδιακά, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία, ενώ η κυβέρνηση θα είναι κοντά σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου - Όχι σε επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού
Το παρασκήνιο πίσω από το ομόφωνο «ναι» στην πρόταση Τσίπρα για την Αυγή
Chevron Right