Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα πριν την ώρα των πολιτικών αρχηγών για τον Προϋπολογισμό, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα εξάλλου, αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα στον οποίον επικεντρώνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατηγορία των εργαζομένων και μισθωτών. Η κατάσταση ασφυξίας στην οποία οδηγούνται αμφότερες οι επαγγελματικές κατηγορίες, μετά την επιμονή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης να μην στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις παρά μονάχα με αναστολές, αποτελεί εξάλλου τη χρυσή ευκαιρία της Κουμουνδούρου για «ρεβάνς» στο πεδίο της μεσαίας τάξης.
Η τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας και σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΕΒΕΑ και του επαγγελματικού επιμελητηρίου. Της σύσκεψης υπό τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προηγηθεί «προπαρασκευαστική» σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι μετέφεραν τους προβληματισμούς της αγοράς και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Ενδεικτικό της κατάστασης και της ένδειας σχεδιασμού, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μετά από ενάμισι μήνα καραντίνας, αφού δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφής εικόνα της πραγματικής κατάστασης της πανδημίας (έλλειψη μαζικών τεστ που ζητούν οι επιστήμονες) και συνεχίζει η δραματική πορεία των θανάτων, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει… χωρίς να ανοίξει την αγορά. Προς επίρρωση, αναφέρουν πως το click away αφήνει εκτός δυνατότητας λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και δη συνοικιακών καταστημάτων, αφήνοντας πεδίο επιχειρηματικής δράσης μόνο στους μεγάλους ομίλους, που έχουν τις σχετικές υποδομές.
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις που φθάνουν στην Κουμουνδούρου, ο κίνδυνος οριστικού λουκέτου είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ για τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις. Αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν την αναφορά Ζαββού σε «επιχειρήσεις ζόμπι» που δεν θα επιβιώσουν, κάνοντας λόγο πλέον για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης με στόχο μέσα από την ελλιπή στήριξη και την έλλειψη ρευστότητας, την ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Πέρα από την πρόσβαση σε ρευστότητα με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την πλήρη καταβολή από το κράτος του Δώρου Χριστουγέννων ως ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στήριξη των ίδιων των εργαζομένων χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Η διόγκωσή του εν μέσω πανδημίας και η δημιουργία ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων και υπερχρεωμένων εταιριών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, θέμα το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων στην Κουμουνδούρου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη ΔΕΘ, μετά το πρώτο lockdown και χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα το τρέχον, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είχε ως μία από τις τέσσερις βασικές παραδοχές του πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που πλέον υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Τότε δε, παρά τις βολές που είχε δεχθεί η Κουμουνδούρου για την ρηξικέλευθη πρόταση «σεισάχθειας», υπενθύμιζαν πως η μόνη φορά που επετεύχθη διαγραφή χρέους ήταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο οφειλέτης είχε δυνατότητα διαγραφής μεγάλου μέρους του ονομαστικού του χρέους.