Νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί το τριπλό μέτωπο, με το οποίο αίφνης βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα: Την εμβολιαστική «κόπωση», η οποία θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο για «χτίσιμο ανοσίας» μέχρι το φθινόπωρο, η επέλαση της απείρως πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασμό με την άρνηση τοπικών κοινωνιών, όπως η Κρητική να εμβολιαστούν, αλλά και οι εξελίξεις στο πεδίο του τουρισμού, ως επακόλουθο της ινδικής μετάλλαξης, η οποία εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και λιγότερο τη Γαλλία και την Γερμανία και είναι πολύ πιθανό πλέον να δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή τουριστών προς την Ελλάδα.
Η χθεσινή μετάβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Γ.Γ. κ. Θεμιστοκλέους στην Κρήτη, είναι ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει στην κυβέρνηση για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των κατοίκων στους δύο από τους τέσσερις νομούς, σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, σε νεαρά άτομα και παιδιά. Εξίσου ενδεικτικός της νευρικότητας, ωστόσο, είναι και ο «πάγος» που έβαλε νωρίς το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα ο κ. Θεμιστοκλέους περί εμβολιαστικών συνεργείων στις παραλίες!
Η επόμενη μέρα από το γενικό άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας αποδεικνύεται δύσκολη. Οι εμβολιασμοί δεν τρέχουν με τους επιδιωκόμενους ρυθμούς, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων, ενώ και τα προνόμια – διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους προκαλούν αντιδράσεις και προβληματισμό. Ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τους τρόπους λειτουργίας της εστίασης, τα οποία οι καταστηματάρχες θεωρούν εν πολλοίς ανεφάρμοστα.
Επιπρόσθετα, την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, πέραν της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής, στο εσωτερικό του κόμματος εγείρονται φωνές διαμαρτυρίας από πυροσβέστες που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Οι πληροφορίες, πάντως, εμφανίζουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την προσφυγή εργαζομένων στην ΕΜΑΚ. Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και τους οίκους ευγηρίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα σε τμήματα και ειδικές μονάδες στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στο ΕΚΑΒ.
Kι όλα αυτά, όταν το οικονομικό επιτελείο εκπέμπει ήδη μήνυμα s.o.s. ότι ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας από τη μετάλλαξη Δέλτα, ακόμα κι αν είναι ηπιότερο, θα επιβραδύνει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.