Πολιτική

Η εκλογική στρατηγική Μητσοτάκη, οι διπλές εκλογές, το μεταρρυθμιστικό κέντρο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη

Η προχθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη (ΑΝΤ1) ήταν απολύτως αποκαλυπτική της στρατηγικής που εκπονείται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ, η οποία αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες και βάζει έναν νέο, αστάθμητο, επί του παρόντος, παράγοντα, στην πολιτική σκακιέρα.

Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για τον νέο αρχηγό, ήταν ευγενικά απαξιωτικές ως προς το πολιτικό περιεχόμενο που κομίζει ο νέος αρχηγός. «Δεν έχω να πω πολλά, γιατί δεν έχει πει πολλά», απάντησε χαρακτηριστικά όταν κλήθηκε να σχολιάσει την νέα ηγεσία Ανδρουλάκη, προσθέτοντας ότι οι αναφορές του νέου αρχηγού είναι πολύ γενικές, όπως πχ ότι θέλει να κάνει μια «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Η τελευταία, είναι μια αναφορά που θα συνοδεύει κάθε δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ για το ΚΙΝΑΛ, για έναν προφανή λόγο : Για να περιορίσουν την επιρροή του κόμματος στα αριστερά του λεγόμενου κέντρου και όχι στο «μετριοπαθές, προοδευτικό» κέντρο, την εκλογική εμπιστοσύνη του οποίου, κέρδισε η ΝΔ στις εκλογές του 2019.

Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι συχνές αναφορές του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στη σοσιαλδημοκρατία διευκολύνουν τον στρατηγικό στόχο της ΝΔ να διατηρήσει την κυριαρχία της στο «μετριοπαθές κέντρο», αρκεί να αναδειχθούν εμφατικά. Αναμένουν, δε, τις πρώτες ουσιαστικές πολιτικές κινήσεις του νέου αρχηγού, για να ξεκινήσει και η πολιτική αντιπαράθεση, η οποία θα έχει την αιχμή της το παραπάνω σκεπτικό. Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι εισέπραξε διπλή άρνηση από τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ στην πρόσκληση για μία συνάντηση γνωριμίας, την οποία προφανώς δεν θα επαναλάβει.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιλέξει να εντείνει την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίον, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τον χωρίζει άβυσσος». Στη διατήρηση του «δίπολου» με το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα – το οποίο απέδωσε τα μέγιστα για τη ΝΔ στις εκλογές του 2019 – εντάσσει το Μέγαρο Μαξίμου και τις διπλές κάλπες, αφού η απλή αναλογική και η διαφαινόμενη αδυναμία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, χρεώνεται στον εμπνευστή της, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε διπλές εκλογές – το σενάριο της τριπλής κάλπης δεν είναι μέσα στους γαλάζιους σχεδιασμούς – με το δίλημμα αυτοδύναμη κυβέρνηση για ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής, αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας, ή περιπέτειες». Βεβαίως, και αυτό δεν διέφυγε από την προσοχή όσων παρακολούθησαν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και «καθαρά δεξιά» κυβέρνηση. Το αντίθετο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ». Το τελευταίο, άλλωστε, είναι ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται από τον πρωθυπουργό.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, καθώς αφενός ο κ. Ανδρουλάκης παραμένει αστάθμητος παράγοντας, η δυναμική του οποίου δεν μπορεί ακόμα να προεξοφληθεί με ασφάλεια και αφετέρου, τόσο το θολό τοπίο του λεγόμενου «κέντρου» όσο και οι λεπτές ισορροπίες με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, καθιστούν την εξίσωση δύσκολη.

Ως προς το τελευταίο, πάντως, κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το iEidiseis.gr εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς η πολυδιάσπαση δυνάμεων που εμφανίζει το δεξιό και ακροδεξιό φάσμα της πολιτικής σκηνής, ουσιαστικά αποκλείει την ύπαρξη υπολογίσιμου νέου κόμματος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σκουρλέτης: Κυβέρνηση - θεατής των προβλημάτων
ΚΚΕ: Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία», ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός»
Chevron Right