Πολιτική

Τσίπρας: Διαγραφή χρεών ή οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια – Οι τρεις άξονες της παρέμβασης

Ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που επιφέρει η υγειονομική, αναμένεται να ρίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.   

Στο τριπλό ταμπλό της διαχείρισης της υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής κρίσης, αναμένεται να επικεντρώσει τα αντιπολιτευτικά πυρά του ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης, στην κορύφωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο κεντρικός καμβάς πάνω στον οποίον θα ξεδιπλώσει την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασίζεται στους ισχυρισμούς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει εντελώς χαμένα, ότι είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή και ότι το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των παράλληλων κρίσεων που είτε δημιουργεί η ίδια είτε διαχειρίζεται ανεπιτυχώς.  

Η πρόβλεψη για μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 580 εκατ. Ευρώ το 2021 εν μέσω πανδημίας, σε συνδυασμό με την προτελευταία θέση στην Ευρώπη σε δαπάνες για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου, που επιμένει για ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με μόνιμες προσλήψεις γιατρών, επιτάξεις των ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συνταγογράφηση και αποζημίωση μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον έλεγχο της διαποράς του ιού στην κοινότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που φέρνει η υγειονομική, δίδοντας έμφαση στην κατά τον ΣΥΡΙΖΑ παντελή απουσία στήριξης σε εργαζόμενους και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η χθεσινή (14/12) τηλεδιάσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, έβγαλε την είδηση της πρότασης για διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, μια πρόταση την οποία είχε ήδη περιγράψει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Σεπτέμβριο και την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Πέραν των πάγιων αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της, μη επιστρεπτέα ενίσχυση όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και όχι επιστρεπτέα που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ διογκώνει περαιτέρω το ιδιωτικό χρέος, χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος στους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει στην ανάγκη ενός new deal, μιας σύγχρονης «Σεισάχθειας», ώστε να μπορέσει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα να επιβιώσει και να αποτελέσει ατμομηχανή ανάκαμψης μετά το πέρας της πανδημίας.

Η πρόταση της Κουμουνδούρου, την οποία υιοθετεί το σύνολο των παραγωγικών φορέων ως ελάχιστη προϋπόθεση επιβίωσης (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λουκέτο σε τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις), αν και από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «ανέξοδη υπόσχεση», έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι με τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, ο οφειλέτης είχε τη δυνατότητα διαγραφής σημαντικού μέρους του ονομαστικού του χρέους. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου ιδιωτικού χρέους των 250 δις. Ευρώ, τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η ανάγκη είναι επιτακτική, ιδίως μετά την ψήφιση του νόμου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προβλέπει πτώχευση όχι μόνον των νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων και ο οποίος πρόκειται σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του νέου έτους, σηματοδοτώντας «κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια από τα αθρόα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας».

Τέλος, η αποδρομή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, δυστυχώς και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη σοβούσα κρίση στα ελληνοτουρκικά. Η «παταγώδης αποτυχία» εξασφάλισης κυρώσεων στην Τουρκία, πόσο μάλλον «κυρώσεων που δαγκώνουν» για τρίτη συνεχή Σύνοδο Κορυφής προοιωνίζει αρνητικές εξελίξεις για τα εθνικά συμφέροντα το ερχόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, παρά την σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των διερευνητικών με προοπτική Χάγης εάν αυτές αποτύχουν, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει έντονη ανησυχία για την ατζέντα των συζητήσεων και την ολοένα και εντονότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών.

«Παρών» στον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες

Ως απότοκο της αποτυχίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής λογίζεται από την Κουμουνδούρου και η απόφασή της να ψηφίσει παρών στον προϋπολογισμό για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως αναγνωρίζεται προφανώς η ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, με τον αστερίσκο ωστόσο πως η ενίσχυση αυτή που φέρνει η κυβέρνηση έρχεται ως «διπλωματία εξοπλισμών» για να καλύψει το κενό της ενεργής διπλωματίας.

«Η αγορά εξοπλισμών από μόνη της δεν απαντά σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, ενώ οι γνωρίζοντες θέτουν και θέμα συντονισμού της κυβέρνησης με την ηγεσία των όπλων για τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα προμηθευτεί η χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν απαντά στο αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για ενίσχυση, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θέτουν ζήτημα διαφάνειας στη διακεκαυμένη ζώνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καβγάς στη Βουλή για τη διαφορά… «επιδειξιομανή» και «επιδειξία»
Χριστούγεννα στο ERTFLIX: 30 νέες γιορτινές προτάσεις για παιδιά και μεγάλους
Chevron Right