Πολιτική

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Ο Τσίπρας στρίβει το τιμόνι στη σύγχρονη αριστερά  

Στο Κατράκειο Θέατρο ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να ανοίξει την αυλαία της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ενώπιον ενός ευρύτατου σώματος 2.500 και πλέον μελών που θα παρακολουθεί είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά.

Το Σώμα θα απαρτίζεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς και των νέων νομαρχιακών επιτροπών που προέκυψαν σε όλη την επικράτεια από το πετυχημένο «στοίχημα» των νομαρχιακών συνδιασκέψεων.

Ενώπιον του Σώματος αυτού σε μία διαδικασία με συνεδριακό «άρωμα» ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βάλει τα επίδικα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Κουμουνδούρου με διά ζώσης παρουσία μετά από ενάμισι σχεδόν χρόνο πανδημίας.

Στο επίκεντρο του τριημέρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα τεθεί επί τάπητος η μεγάλη προγραμματική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες και η οποία έχει παρουσιαστεί στις σχετικές εκδηλώσεις – συζητήσεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το Νέο ΕΣΥ, το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, η εναλλακτική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πράσινη επανάσταση για την κλιματική κρίση και η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φροντίζει να φωτίσει τις θέσεις αυτές ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενη την βαθιά ιστορική και διαιρετική τομή που έχει βάλει η πανδημία και η οποία δείχνει να προκαλεί τεκτονικές μετακινήσεις ακόμα και στους μέχρι πρότινος προτεστάντες του νεοφιλελευθερισμού. Τα παραδείγματα που έδωσε στο ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας είναι ενδεικτικά: Ο Μπάιντεν εκπονεί κολοσσιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, αυξάνει τους μισθούς και φορολογεί τον μεγάλο πλούτο. Η γερμανοκρατούμενη ΕΕ αναγκάζεται από την συγκυρία να αναστείλει – έστω και προσωρινά – το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Κριστίν Λαγκάρντ καλεί από το ξέσπασμα της πανδημίας τα κράτη μέλη σε heavy spending για αναχαιτίσουν στο μέτρο του δυνατού την ύφεση. Οι G7 αποφασίζουν να επιβάλλουν κατώτατο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% στις μεγάλες πολυεθνικές.

Όλα αυτά κατατείνουν σε μία παραδοχή κατά την Κουμουνδούρου: «Ο κόσμος αλλάζει και στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης υιοθετεί ακόμη πιο εμφατικά τα αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος που οδήγησαν στις επάλληλες κρίσεις».

Με αυτά τα δεδομένα, τα έξι στρογγυλά τραπέζια που θα συζητήσουν και εμπλουτίσουν τις προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφορούν στους εξής τομείς:

1. Οικονομία

2. Εργασία

3. Περιβάλλον

4. Κοινωνικό Κράτος

5. Περιβάλλον

6. Πολιτισμός

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί η Κουμουνδούρου να έχει κατά καιρούς δεχθεί μιντιακά ή και «φίλια» πυρά για κεντρώα μετατόπιση, ωστόσο η πολιτική ταυτότητα προκύπτει από τις πολιτικές και όχι από τον αυτο ή ετεροπροσδιορισμό.

Η προγραμματική προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής από την Κουμουνδούρου δείχνει μία σαφή αριστερή, ευρωπαϊκή, σύγχρονη και πράσινη στροφή με έντονο το κοινωνικό πρόσημο.

1. Βάζει στην προμετωπίδα του προγράμματος το 800/35. Δηλαδή την άμεση – ως πρώτη δέσμευση που θα υλοποιηθεί από μία προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική – αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα, αφού δύο χρόνια παραμένει παγωμένος παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και την υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού– έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διεύρυνσης εφαρμογής του μέτρου προοδευτικά κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων την περίοδο προ των μνημονίων. Η σύγκριση μισθών με την Ευρώπη είναι συντριπτική, έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων στην ΕΕ.

Οι δύο αυτές επιθετικές θέσεις, τις οποίες επανέλαβε εμφατικά ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ, που έχει κατηγορηθεί πως στα γραφεία του εκπονήθηκε το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τα εργασιακά, αποτελούν την κορωνίδα του προγράμματος για την εργασία, που πλαισιώνονται από την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους αλλά και εργασιακά δικαιώματα πιο μπροστά από ότι είχε ισχύσει ποτέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέσεις και προτάσεις που δεν έχουν διατυπωθεί την τελευταία δεκαετία και με τις οποίες ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δείξει πως ανοίγει δρόμο, βάζοντας τις ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο και μάλιστα ως προγραμματικές δεσμεύσεις, ενώ φαίνεται πως συντονίζεται με τις προτάσεις και ανησυχίες της παγκόσμιας νέας Αριστεράς (βλέπε αλλαγές στο εργασιακό και αυξήσεις μισθών στην Ισπανία και Πορτογαλία που υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, προτάσεις Κορτέζ στις ΗΠΑ κλπ) .

2. Ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ΕΣΥ, την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι – μετά το διάλειμμα της πανδημίας – τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ.
Αντίστοιχα και ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, που κατά την Κουμουνδούρου διαρκώς υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση, με κατάργηση του νόμου Κεραμέως, που κόβει τουλάχιστον 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ προς τέρψιν των ιδιοκτητών κολεγίων και επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για τη προοπτική ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές που δε συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση.

3. Συνολικά το χρέος αυτό έχει ξεπεράσει τα 17 δις. μόνο τους μήνες της πανδημίας και οποιαδήποτε συζήτηση για επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος είναι ουτοπική. Ως εκ τούτου, η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει ρύθμιση και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο (από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως όσο και να μιλούν για λεφτόδεντρα από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ήδη κάνει με την ρύθμιση για ασφαλιστικά ταμεία το 2018 που υπήρχε κούρεμα της ονομαστικής οφειλής), καθώς και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, με παράλληλη δημιουργία ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου και κατάργησης του πτωχευτικού Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

4. Σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην χρηματοδότηση της οικονομίας, κάτι που οι τράπεζες παρά την πρωτοφανή ρευστότητα που έχουν αρνούνται να κάνουν και κρατούν κλειστές τις κάνουλες για το 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

5. Σχέδιο μίας Πράσινης Επανάστασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας μάλιστα βλέπουμε τις ημέρες που διανύουμε σε όλον τον πλανήτη. Η κλιματική κρίση σηματοδοτεί και αυτή την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Έτσι το πράσινο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρίζει απλά πόρους στους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενέργειας αλλά ανατρέπει τα κακώς κείμενα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου ακριβώς για αυτό τον λόγο προβλέπει:

– Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

– Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές

– «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα

Ακόμα πιο φανερή γίνεται αυτή η πολιτική κατεύθυνση στο ζήτημα της συμμετοχής της κοινωνίας μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Ένα πρωτοποριακό εργαλείο ενεργειακής δημοκρατίας

Η ρήτρα Το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα πρώτα λόγια του Χρήστου Παππά κατά τη σύλληψή του
Χρήστος Πρωτόπαπας: Θα οδηγηθούμε σε νέα σοβαρή μείωση των επικουρικών συντάξεων
Chevron Right