Ο κύβος, μετά από πολύμηνη εσωτερική διαβούλευση ερρίφθη και σήμερα, ξεκίνησε και επισήμως η εκπαίδευση των τετρακοσίων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ή άλλως, την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία κυβερνητική εξαγγελία που στις αρχές του Σεπτεμβρίου πήρε παράταση, με επίσημη δικαιολογία την ανάγκη προετοιμασίας και εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στην Ομάδα και ανεπίσημες αλλά και ότι αυτό που προέχει σε αυτή (εκείνη) τη συγκυρία, είναι η διαχείριση της πανδημίας.
Στο παρασκήνιο, βεβαίως, άπαντες αντιλαμβάνονταν ότι η υλοποίηση του project «τάξη στα πανεπιστήμια» στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και εντάσεις, από εκείνα που στόχευε να επιλυθούν.
Άλλωστε, η ηλικιακή ομάδα, στην οποία απευθύνεται η κυβερνητική πρωτοβουλία ήταν και παραμένει η πιο δύσκολη εκλογικά αλλά και δημοσκοπικά για τη ΝΔ. Και όλοι προβλέπουν ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, θα γίνει δυσκολότερη.
Στο ερώτημα του iEidiseis.gr «γιατί τώρα», κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον χρόνο εκδήλωσης της σχετικής πρωτοβουλίας με τον κίνδυνο που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – ιδιαίτερα μετά και την εκλογή του κ. Ν. Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ – να έχει απώλειες στον κεντρώο, μεταρρυθμιστικό χώρο που στήριξε ενεργά και ηχηρά την εκλογή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. «Το τελευταίο διάστημα είμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία προκαλούν αγανάκτηση σε κάθε λογικό, μετριοπαθή πολίτη» λένε χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη, ερμηνεύοντας τη χρονική συγκυρία δρομολόγησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία κίνηση που είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά είναι βέβαιο ότι γίνεται αποδεκτή με θέρμη, ενώ συντηρεί το «δίπολο» της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποτελεί στρατηγική του κ. Μητσοτάκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να σημειώσει ότι «αυτά (τα φαινόμενα βίας και ανομίας ) τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια και πιστεύω ότι η πλειοψηφίας της κοινωνίας απαιτεί από τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «αν χρειαστεί, η Αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις, θα το κάνει».
ση των τετρακοσίων ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, στη σχολή της Κομοτηνής, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θ
Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευεοδωρικάκου.
Εκεί θα μείνουν και θα εκπαιδευτούν για τέσσερις μήνες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, σε ζητήματα νομικά, αλλά και σε σενάρια, τα οποία άπτονται στο αντικείμενό τους. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι 400 ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούν, αλλά θα έχουν μόνο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και η αποστολή τους –όπως περιγράφεται στον νόμο- είναι η ασφαλής λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας.
Αυτά στα σχέδια επί χάρτου. Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη όλο αυτό και κυρίως αν θα συνεισφέρει στη μάχη της ΝΔ για διατήρηση της κυριαρχίας στο λεγόμενο μετριοπαθές κέντρο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, στις αρχές της επόμενης ακαδημαϊκής περιόδου, που σημειωτέον, κάποιοι επιμένουν να ταυτίζουν χρονικά με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.