Μαξίμου και ηγεσία της Δικαιοσύνης έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Στη χώρα δημιουργείται ένα πρωτοφανές μέτωπο συνταγματολόγων και κορυφαίων καθηγητών κατά της γνωμάτευσης του Ισίδωρου Ντογιάκου που επιχειρεί να μπλοκάρει το τις έρευνες της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν βρέθηκε ούτε ένας συνταγματολόγος και καθηγητής, πλην ίσως του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, να υπερασπιστεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Αντιθέτως, απέναντι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και, συνεπώς, εναντίον του μεγάρου Μαξίμου, βρίσκονται ένα πολύμορφο μέτωπο συνταγματολόγων και καθηγητών, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά υπεράσπισης της Δημοκρατίας, ίσως και ευρύτερα.
Στο μέτωπο …ραπίσματος του Ισίδωρου Ντογιάκου βρίσκονται κορυφαίοι καθηγητές που είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Προκόπης Παυλόπουλος, κορυφαίοι συνταγματολόγοι και καθηγητές όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο Ακρίτας Καϊτατζής και αρκετοί άλλοι.
Το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται όμως απομονωμένο όχι μόνο στο επιστημονικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό:
- Με εξαίρεση τον …κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στελέχη του «επιτελικού κράτους» του πρωθυπουργού (Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος κοκ) και τον …Άδωνι Γεωργιάδη, ακόμα και οι υπουργοί δείχνουν να είναι σε …λευκή απεργία, αποφεύγοντας να στηρίξουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατ΄ επέκταση τον πρωθυπουργό. Στελέχη όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και (κυρίως) ο Κώστας Τζαβάρας, επιχειρούν να σώσουν στο βαθμό που μπορούν την «τιμή της παράταξης», ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαιώνει πόσο σωστή ήταν η απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, καθώς το κόμμα που υπήρξε ο μακροβιότερος ηγέτης του γράφει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του.
- Το «μέτωπο» που είχε χτιστεί τον καιρό των μνημονίων και που ως «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» έκρινε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη τις εκλογές του 2019, δεν υπάρχει πλέον! Προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Ξενοφών Κοντιάδης, αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος και άλλοι, τάσσονται «λαύροι» όχι απλώς κατά της γνωμάτευσης Ντογιάκου, αλλά και κατά της επιχείρησης συγκάλυψης των υποκλοπών που από την πρώτη στιγμή πραγματοποιεί με όλους τους τρόπους το Μαξίμου.
- Το δε ΠΑΣΟΚ, παρά την αρχική του αμηχανία (!), καθώς η προχθεσινή του ανακοίνωση ήταν η πιο χαλαρή αντίδραση κόμματος κατά Ντογιάκου και κυβέρνησης (παρότι παρακολουθούνταν ο αρχηγός του), με την προσωπική χθεσινή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε τη θέση του.
Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας (!) συνταγματολόγος ή νομικός που να υπερασπίζεται εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Μαξίμου, δείχνει και το μέγεθος του σκανδάλου των υποκλοπών, όσο και αν αυτό επιχειρείται να αποσιωποιηθεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αξίζει δε να επισημανθεί πως ενέργειες όπως αυτές του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για πολλούς οδηγούν σε βαθιά κρίση τη δικαιοσύνη και υπονομεύουν τις σχέσεις της με την κοινωνία.
Πολύ περισσότερο που, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν.