Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 26 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία της Αθήνας.
«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνάντηση εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού.
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός είπε:
«Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.»
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την τήρηση των μέτρων στη διάρκεια των γιορτών από τους πολίτες. «Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα», τόνισε.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι φάσεις του χρονικού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, η επιχειρησιακή δομή εκείνων που θα έχουν την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου, το καθημερινό πλάνο εργασιών και η διαδικασία κατάρτισης της λίστας των ραντεβού.
«Κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της»
Σχετικά με τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα μικρό κενό στις αρχικές προσδοκίες» και επισήμανε πως κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια ανάλογα με τον πληθυσμό της.
«Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί. Θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης με άλλοθι το εμβόλιο αφήνει την πανδημία εκτός ελέγχου
«Ο κ. Μητσοτάκης χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Τόσους μήνες κορόιδευε πως ο ίδιος εξασφαλίζει το εμβόλιο για τη χώρα μας, τώρα τα ρίχνει στη διαπραγμάτευση της ΕΕ για το φιάσκο» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως αντί για «2.000.000 εμβόλια το μήνα που υποσχόταν, τελικά περιμένουμε ως πρώτη δόση 300.000 που αντιστοιχούν σε δύο δόσεις για 150.000 συμπολίτες μας. Επιβεβαιώνεται ότι η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη».
Και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα:
«Με 3.500 νεκρούς τον ενάμισι τελευταίο μήνα, το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι κάνουμε στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αποκτήσει η κοινότητα ανοσία; Θα αφήσουμε την πανδημία εκτός ελέγχου, ανθρώπινες ζωές να χάνονται καθημερινά και το ΕΣΥ και την κοινωνία υπό κατάρρευση;
Στο ερώτημα αυτό ο κ. Μητσοτάκης απαντά «ναι». Ακόμα και τώρα αρνείται:
– την μαζική συνταγογράφηση των τεστ,
– την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών
– την έγκαιρη παροχή επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια στην Επιτροπή,
– την επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπου αυτό απαιτείται,
– αυστηρά μέτρα και ελέγχους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εργοστάσια και ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.
– ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων».