Πολιτική

Θεοδωρικάκος: «Μεταρρύθμιση του αυτονόητου» η αλλαγή του ΑΣΕΠ

Έκκληση σε όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΑΣΕΠ που στοχεύει στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πρακτική του διορισμού μετακλητών στο δημόσιο «από τις πόρτες και τα παράθυρα» αλλά και για ρυθμίσεις που μειώνουν το βάρος των αντικειμενικών προσόντων (μεταπτυχιακοί τίτλοι, προϋπηρεσία).

Τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναγνώρισε ότι η δημιουργία του ΑΣΕΠ ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση που πήγε μπροστά τη χώρα αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του.

«Αναβαθμίζουμε το ΑΣΕΠ για να κάνει τη δουλειά του πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά του» είπε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να καλύπτεται η δημόσια διοίκηση από ένα σύστημα που έγινε πριν από 26 χρόνια. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις σχετικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών ως «μεταρρύθμιση του αυτονόητου».

Εντός του 2022 ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Ανακοίνωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί γενικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στον γραπτό διαγωνισμό ενώ η προφορική συνέντευξη θα αφορά τρεις κατηγορίες:

α) ειδικό επιστημονικό προσωπικό (όπου μειώνεται όμως το βάρος της),

β) ειδικότητες για την ασφάλεια ανθρώπινης ζωής και

γ) συγκεκριμένες ειδικότητες για σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και να μην εξαιρεθεί η προϋπηρεσία

Απαντώντας την έκκληση του κ. Θεοδωρικάκου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει εάν η κυβέρνηση δεσμευθεί ότι σταματήσει να διορίζει «από τις πόρτες και τα παράθυρα».

Επίσης, ζήτησε να καταργηθεί η πελατειακή δομή του «επιτελικού κράτους» αλλά και να διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ επιστημονικοί συνεργάτες στη Βουλή. Επίσης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο για χαμηλή μοριοδότηση στα διδακτορικά και μεταπτυχιακά αλλά και για την εξαίρεση της προϋπηρεσίας από τις μοριοδοτήσεις. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί δεν προβλέπονται ενστάσεις στη βαθμολογία της γραπτής εξέτασης ακόμη και στην περίπτωση καταφανούς λάθους. Ως προς τη διενέργεια γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού ανέφερε ότι δεν συνιστά καινοτομία καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το 1994.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: «Ο πατέρας μου αντιστάθηκε, είχαν προσπαθήσει κι άλλη φορά να τον κλέψουν»
Τεχνητή νοημοσύνη ανέλυσε 6 εκατομμύρια βίντεο και απεφάνθη: Είμαστε διαφορετικοί αλλά χαμογελάμε το ίδιο
Chevron Right