Η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), δήλωσε ότι παρέπεμψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών που κατονομάζονται στην έρευνα για διαφθορά στην αρμόδια επιτροπή και ότι εργάζονται για μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε γνωστό πότε θα γίνει η αντικατάσταση της Εύας Καϊλή.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε για την έρευνα για τη διαφθορά κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Αναφέροντας ότι έλαβε αιτήματα από τις βελγικές αρχές για την άρση της ασυλίας του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, η Μέτσολα ανέφερε ότι τα αιτήματα παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ και η διαδικασία ξεκίνησε.
Η απόφαση σύστασης που θα ληφθεί από την επιτροπή, η οποία θα ορίσει εισηγητή, θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση σύμφωνα με την αρχή της απλής πλειοψηφίας. Η διαδικασία σχετικά με την άρση των ασυλιών θα ολοκληρωθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Την Τρίτη ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή
Η Μέτσολα ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τρίτη θα εκλεγεί ο αντικαταστάτης της πρώην αντιπροέδρου Εύας Καϊλή, η οποία κρατείται στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, ήταν μια από τους 14 αντιπροέδρους του ΕΚ.
Η πρόεδρος του ΕΚ Μέτσολα δήλωσε ότι επεξεργάζονται προτάσεις μεταρρύθμισης με τους προέδρους των ομάδων, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ.
Τονίζοντας ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν είναι «τα πρώτα βήματα», ο Μέτσολα δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία με μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα».
Επίσης δήλωσε ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τους πρώην βουλευτές, τις τρίτες χώρες και τα άτομα και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους.
Υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες θα είναι πιο διαφανείς και για το κοινό, η Μέτσολα δήλωσε πως «ειδικά όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τρίτες χώρες, θα εφαρμόσουμε κανόνες που δεν επιτρέπουν καμία ενέργεια που θα μπορούσε να συγχέεται με επίσημες δραστηριότητες του ΕΚ. Θα κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές μας καταστάσεις».