«Πίσω ολοταχώς» στο θέμα της λήψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έκανα ένα σφάλμα για το οποίο είχε δίκιο η αντιπολίτευση. Σε μια Δημοκρατία δε μπορεί να έχει κανένας», ανέφερε ο ίδιος με αφορμή σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν για τις προχθεσινές δηλώσεις του σε ραδιόφωνο. Και συνέχισε: «Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες καταγγελίες που μπορούν να εκθέσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Και αυτό θα το κάνουμε προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη διαγραφή δανείων», αναφερόμενο στο θέμα της προστασίας των υπαλλήλων των τραπεζών που θα υπογράφουν διαγραφές δανείων.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, «αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις, τότε θα βαλτώσει η οικονομία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολύ γρήγορα τις εκκρεμότητες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σε εξέλιξη ένας συχνός διάλογος τόσο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όσο και με τους επικεφαλής των τραπεζών, ώστε να επιλυθούν μια σειρά χρόνιων ζητημάτων.
Αλλαγή του εξωδικαστικού
Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
«Τι να κάνουμε. Δεν θέλω να ασκήσω κριτική αλλά το μοντέλο δεν λειτούργησε» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν».
Το υπουργείο, η ΕΕΤ και η ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία. «Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.
Επίσης ο κ. Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες έχει μπει στο τραπέζι και το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.